Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[A4 B6] Problem z czujnkiem poziomowania xenonów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam nietypowy problem z czujnikiem poziomowania xenonów. :wacko: Było tak, że musiałem wymienić oba czujniki bo przestały działać tak, że nie dało się skasować błędów i zrobić adaptacji – stanęły na amen a w jednym ramię tak zardzewiało, że aż odpadło.

Wymieniłem oba na nowe oryginały z ASO i wszystko zadziałało – błędy skasowane, adaptacje zrobione. I niby wszystko działa, ale nie do końca – tzn. nic się nie dzieje kiedy jeżdżę po mieście, nawet po wertepach, na autostradzie A2 i okolicznych ekspresówkach. 

Natomiast kiedy jadę konkretnym odcinkiem S7 - od początku obwodnicy Radomia do końca obwodnicy Skarżyska – w kilku konkretnych miejscach na tylnym czujniku wyskakuje mi się błąd:

00774 - Level Control System Sensor; Left Rear (G76)
28-00 - Short to Plus

Oczywiście błąd poziomowania pojawia się również na FIS-ie a reflektory idą w dół, w tryb serwisowy. Po zatrzymaniu się na parkingu i wyłączeniu stacyjki na FIS-ie nic nie ma a w VCDS-ie błąd przechodzi w „Intermittent”.

Co ciekawsze, w logach nie widać jakiegoś radykalnego wahnięcia napięcia z czujnika, dalej podaje zbliżone napięcie między 2,01 V a 1,97 V. Najniższa wartość jaką wogóle wyłapałem to 1,74 V ale to raczej bez wpływu bo przedni w tym czasie ma wahania od 2,36 do 2,01 V i nic nie pokazuje. Po prostu nagle w tych samych miejscach trasy pojawia błąd a w blokach pomiarowych, w grupie 002 w okienku „Time Constant” wartość przeskakuje z 1,92 na 3,72 i jest pozamiatane.

Byłem u znajomego mechanika, przeczyścił wtyczkę, bo była lekko zaśniedziała, sprawdziliśmy również sam kabel, czy nie jest gdzieś załamany (aż do połowy samochodu, dokąd się dało) - nie jest. Niestety – bez zmian.:facepalm:

Ktoś miał coś podobnego? Komuś przychodzi do głowy jaka może być przyczyna?:co:

Czy to możliwe, żeby nowy czujnik z ASO był walnięty? Tym bardziej, skoro podaje napięcie?:eusathink:

Czy może winy należy szukać w sterowniku, który się wysypał i pod wpływem pewnej kombinacji sygnałów z czujników wariuje i pokazuje błąd jednego z czujników?:unknown:

Opublikowano

Gdyby błąd dotyczył przekroczonej wartości to byłby uwalony czujnik bądź odwrotnie zamontowany. Sterownik też dawałby osobny błąd.

Tu masz zwarcie na sygnale z czujnika więc ewidentnie wiązka. Moim skromnym zdaniem. Być może piny w zaśniedziałej kostce nie siedzą jak należy.

Opublikowano

Dokładnie sprawdzić wiązkę, ewentualnie omomierz z bipem wpiąć się w piny przy module i ruszać kablami z tyłu... 

Może być, że i sam czujnik jest coś nie halo, one są chyba takie same, różnią się ramionami... można by zamienić...

Opublikowano

ja bym jeszcze przeczyścił te wtyczki i gniazda "kontaktem"

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...