Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Dziwne zachowanie wskaźnika temperatury cieczy chłodzącej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co mogę zrobić temperatura cieczy chłodzącej na blacie 0 czasami wzrośnie do 70 i po chwili na 0. Klimatronik pokazuje temp. cieczy 90. szukałem jakiegoś czujnika temperatury ale nie mogę znaleźć (pewnie źle szukałem). Licznik sprawdziłem VAG-iem i wskaźniki się przesuwają do końca. Co może być przyczyną i może ktoś mi napisze gdzie ten nieszczęsny czujnik temp. za silnikiem odchodzą trzy przewody elek. od wyjścia na wąż do nagrzewnicy, ale to chyba nie to. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. :hi:

Opublikowano

jak zdejmiesz osłonę na silniku to z prawej strony na głowicy będzie plastykowy czarny króciec wodny do którego dochodzą dwa przewody wodne oraz w którym jest czujnik temperatury cieczy. Jest to czujnik czteropinowy czyli dochodzą cztery przewody elektryczne. Sprawdź kostkę czy jest dobrze zapięta.

Opublikowano

dokładnie, od strony wtrysków w głowicy w króćcu wodnym (z którego z głowicy wychodzi górny wąż do chłodnicy) jest z jego prawej strony jest zamontowany czujnik temperatury - podwójny G62/G2 i u Ciebie szwankuje właśnie czujnik G2 podający sygnał na wskaźnik w desce rozdzielczej, skoro pokazuje raz "0" a raz "70" to znaczy, że nie ma ciągłości sygnału z niego i trzeba sprawdzić wtyczkę czujnika oraz kabelki bo pewnie gdzieś nie łączy a druga sprawa to to, że i tak nie pokazuje prawidłowej wartości skoro klimatronik wskazuje 90*C, najlepiej wymienić ten podwójny czteropinowy czujnik na nowy bo w takim przypadku nie trudno o przegrzanie silnika, o którym nic nie będziesz nawet wiedział skoro czujnik G2 przekłamuje. [br]Dopisany: 14 Kwiecień 2009, 09:11_________________________________________________tu masz fotkę z umiejscowieniem tego czujnika na przykładzie silnika 1Z i AHU - w AFN jest w tym samym miejscu :

d1f36c49c501d311m.jpg

Opublikowano

dzieki wszystki bardzo serdecznie okazało się, że sprawdzałem na klimatroniku tem bloku a nie tem cieczy sorki za pomyłką. dla bezpieczenstwa wymienię zarówno termostat jak i czujnik :notworthy: