Opublikowano 11 Sierpnia 20215 l Witam. Mam pewien problem którego nie mogę rozwiązać. Pacjent 1.8 bfb- silnik chodzi jakby wypadał zapłon.Swiece zmienione, cewki sprawdzone. Komputer pokazuje wypadanie zapłonu na 3 cylindrze. Kompresja sprawdzona jest po 11 11.5. Na benzynie jest moc na gazie trochę gorzej według mnie. Po niżej błędy z vcds, macie panowie jakieś pomysły co można jeszcze sprawdzić bo mechanicy oczywiście rozkładają ręce
Opublikowano 12 Sierpnia 20215 l Jak jesteś pewien że cewki dobre, sprawdź ciśnienie paliwa, podmień wtryskiwacze No i szczelność dolotu do sprawdzenia, głównie gniazda wtryskiwaczy Edytowane 12 Sierpnia 20215 l przez zionx
Opublikowano 12 Sierpnia 20215 l Autor Na obu paliwach tak auto chodzi. Gazownicy twierdzą że wszystko jest ok z instalacją. Gaz ma 2 lata. Pompa paliwa trochę wyje pod obciążeniem czasami ale auto dość dynamicznie przyspiesza.
Opublikowano 12 Sierpnia 20215 l Żeby stwierdzić czy auto dobrze jedzie musiałbyś wykonać logi dynamiczne (opis jak je zrobić w dziale diagnostyka) no a jak chodzi o paliwo to tak jak pisałem, pomiar ciśnienia na jałowych i pod obciążeniem
Opublikowano 12 Sierpnia 20215 l Autor Rozumiem. Tylko jeżeli coś jest nie tak z ciśnieniem paliwa, wtryskami paliwa to na LPG nie powinno być ok?
Opublikowano 12 Sierpnia 20215 l Niby tak, ale nieszczelny dolot tyczy obu paliw Taka niepisana zasada, że najpierw się ogarnia auto żeby jeździło dobrze na pb, potem na lpg Jak wyglądało "sprawdzenie cewek" ? Edytowane 12 Sierpnia 20215 l przez zionx
Opublikowano 12 Sierpnia 20215 l Wypada zapłon na wolnych obr czy pod obciążeniem, a może nie ma znaczenia? Do sprawdzenia szczelność na tym cylindrze, czyli gniazdo wtryskiwacza i wkretka gazowa, odma, a jak tu wsio ok to zostaje głowica.
Opublikowano 12 Sierpnia 20215 l Autor Najpierw oddałem do mechanika. Stwierdzili że nie trzeba wymieniać cewek. Żeby mieć pewność podjechałem do znajomego ma b6 cabrio z bex i podmienilismy cewki z jego auta, praca silnika nie uległa zmianie.
Opublikowano 12 Sierpnia 20215 l Autor 2 minuty temu, przem8 napisał: Wypada zapłon na wolnych obr czy pod obciążeniem, a może nie ma znaczenia? Do sprawdzenia szczelność na tym cylindrze, czyli gniazdo wtryskiwacza i wkretka gazowa, odma, a jak tu wsio ok to zostaje głowica. Zapłon wypada na wolnych obrotach na pewno a pod obciążeniem to nie jestem pewien.Przez zatkana odmę może dawać takie objawy?
Opublikowano 13 Sierpnia 20215 l Autor Panowie. Pojeździłem trochę na samej benzynie i zapłon przestał wypadać. Błędy według mnie zniknęły(mam tylko vcds). Pojechałem więc dzisiaj do gazownikow u których zakładałem instalacje oczywiście na samej benzynie. Podpinają kompa ale nie pod złącze diagnostyczne w aucie tylko pod komputer od gazu i wyskakuje błąd 3 go cylindra. Gazownicy twierdzą że wina jest silnika a nie instalacji bo LPG ma inną temp. spalania. Co o tym sadzicie
Opublikowano 13 Sierpnia 20215 l Że trzeba im kursu od instalacji gazowych. W takim razie przy zakładaniu gazu powinno się silnik wymienić, bo przecież benzyna działa inaczej dali ciała gdzieś i nie chcą się przyznać
Opublikowano 13 Sierpnia 20215 l Autor No niby tak ale instalacją już ma 2 lata a wcześniej problemu nie bylo
Opublikowano 13 Sierpnia 20215 l 22 minuty temu, Ziomal1985 napisał: No niby tak ale instalacją już ma 2 lata a wcześniej problemu nie bylo Zamień wtryskiwacz gazowy miejscami, jak masz listwę to pozamieniaj wężyki i wtyczki miejscami. Jak na benie jest dobrze to ewidentnie coś z instalacją. MIałem kiedyś podobne przeboje i najlepszy warsztat lpg w Lublinie stwierdził, że głowica, a wtryski po roku nadawały się do kosza. Edytowane 13 Sierpnia 20215 l przez przem8
Opublikowano 18 Sierpnia 20215 l Autor Panowie dzisiaj odebrałem auto od gazowników (wczoraj zawiozłem je tam ponownie). Pracuje na benzynie i LPG dobrze, zapłon już nie wypada. Nie wiem co zrobili bo nie mogłem się tego dowiedzieć. Jedyne co mi powiedzieli że mierzyli kompresję na zimnym i wyszło im na drugim cylindrze 9atmosfer, a na 4 koło 12. Mój pomiar był trochę inny. Nie wiem sam co myśleć, mierzyć jeszcze raz?. Można coś spaprac podczas mierzenia kompresji?
Opublikowano 19 Sierpnia 20215 l Może weź i pognęb ich trochę co takiego zrobili że już nie wypadaja zapłony myśle że wiele osób jest też zainteresowanych rozwiązaniem
Opublikowano 22 Sierpnia 20215 l Autor Co zrobili gazownicy, odłączyli klemy od akumulatora i wymienili cewkę na drugim cylindrze czyli na tym na którym ciśnienie jest najsłabsze i to tyle.Tylko nie wiem co z tą słaba kompresja czy drążyć dalej temat czy nie
Opublikowano 22 Sierpnia 20215 l Jak nie masz miernika, popatrz czy ktoś z forumowiczy nie mieszka blisko cb i sprawdź sprężanie dla świętego spokoju