dawid93 Opublikowano 4 Września 2021 Opublikowano 4 Września 2021 Czołem wszystkim. Mam u siebie przebieg 530 000, wszystko w serii. Chciałbym się dowiedzieć od Was porad jak wydłużyć żywotność silnika? Jakie zabiegi przeprowadzić?
dekiel 13 Opublikowano 4 Września 2021 Opublikowano 4 Września 2021 Wynika zacny ale dla tego silnika przy właściwym traktowaniu to norma. Co robić ? Serwis olejowo filtrowy co10 tys. km , sprawdzić EGR i wyczyścić , podobnie dolot z coolerem. Wypłukać dokładnie. Turbo na czyszczenie ultradżwiękowe bym zapodał , wymiana wężyków podciśnienia. Podłącz kompa i szczegółowo sprawdż silnik , wtryski , zrób logi dynamiczne. Miskę olejową też w dół i wypłukać syf. Na pewno coś się jeszcze znajdzie ....
george Opublikowano 4 Września 2021 Opublikowano 4 Września 2021 Sprawdź stan wałka rozrządu, gniazd pompowtryskiwaczy oraz tandem pompy.
dawid93 Opublikowano 4 Września 2021 Autor Opublikowano 4 Września 2021 Dziekuje za odpowiedzi. Dodam że silnik na biegu jałowym "rzuci" co jakiś czas, z tego co się doczytałem pada na uszczelniacze pompek, nie wykluczone też że wystarczy podoginac piny jednak w to mniej wierzę. Właśnie tak jak george napisał, też sprawdzę jak wyglądają gniazda i podkładki pod pompkami. Nie wiem jak tutaj ale np w a6 c6 3.0 tdi lubi wydmuchnac te podkładki.
george Opublikowano 4 Września 2021 Opublikowano 4 Września 2021 Zajrzyj do tandem pompy - roszczelniona będzie walić paliwem do smarowania.
dawid93 Opublikowano 4 Września 2021 Autor Opublikowano 4 Września 2021 (edytowane) 2 godziny temu, dekiel 13 napisał: Wynika zacny ale dla tego silnika przy właściwym traktowaniu to norma. Co robić ? Serwis olejowo filtrowy co10 tys. km , sprawdzić EGR i wyczyścić , podobnie dolot z coolerem. Wypłukać dokładnie. Turbo na czyszczenie ultradżwiękowe bym zapodał , wymiana wężyków podciśnienia. Podłącz kompa i szczegółowo sprawdż silnik , wtryski , zrób logi dynamiczne. Miskę olejową też w dół i wypłukać syf. Na pewno coś się jeszcze znajdzie .... Dzieki! Właśnie myślałem żeby EGR usunac - co zrobić z tym fantem? Edytowane 4 Września 2021 przez dawid93
dawid93 Opublikowano 4 Września 2021 Autor Opublikowano 4 Września 2021 2 minuty temu, george napisał: Zajrzyj do tandem pompy - roszczelniona będzie walić paliwem do smarowania. Jakieś objawy?
george Opublikowano 4 Września 2021 Opublikowano 4 Września 2021 Nie daje objawów, a gdy jest za późno już będzie po pompkach...
Rekomendowane odpowiedzi