Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pytanie o temperaturę płynu chłodzącego w Audi A4 B9 2.0 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,panowie proste pytanie dziś 29 stopni na zewnątrz podczas jazdy na kompie podłączonym na obd2 temperatura oscyluje cały czas od 98-102stopni,Pompa z termostatem czyli cały moduł wymieniany niedawno i termostat w instrukcji siedzi w module który się otwiera przy 115stopniach.

Proste pytanie czy wszystko ok

I drugie pytanie dzisiaj dałem mu po garach ale tak ze nie oszczędzałem go,na zewnątrz 29stopni i po przyjeździe do domu załączyły mi się wentylatory na 2min.Czy w tfsi to normalne jeżeli miałem 100 stopni na płynie,oczywiście miejcie świadomość ze czujnik włączenia wentylatora siedzi u mnie na dolnym wężu drugiego obiegu wiec po daniu mu po garach dolny obieg mógł się więcej zagrzać i dlatego czujnik załączył wentylator wiec panowie prawda czy fałsz???

Opublikowano

W układzie masz elektryczną pompę która uaktywnia się po zgaszeniu silnika, wymusza obieg a wentylator schładza plyn który idzie na silnik i turbo (ewentualnie skrzynie biegow)

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedz ,a co do pierwszego pytania o temperatury??

Opublikowano

Tak, to normalne. Też mnie to zaniepokoiło ale wyczytałem że teraz silniki utrzymują tempertaturę roboczę w przedziale 90-105 stopni - wszystko w związku ze zmniejszeniem zuzycia paliwa - nowe oleje i płyny są przystosowane do pracy w wyższych temperaturach.

Co więcej - jak zaczniesz go pałować to temperatura powinna spaść w okolice 90 stopni.

https://www.audiworld.com/forums/a4-b9-platform-discussion-212/coolant-reservoir-blue-cap-vs-black-cap-3018747/#post25589512

A z ciekawości - wskazówkę masz w połowie czy czasem podchodzi trochę wyżej?

Opublikowano
1 godzinę temu, SynKopa napisał:

Na VC nie ma wskazówek temp. i paliwa. Są pojedyńcze LED.

Opublikowano
  • Autor

Witam mobilki "synkopa" tak jak byś przeczytał moje tematy to tak kreski od temperatury czasami wyżej wchodzą ,a co do przepałowania go to temperatura na obd2 kopie pokazuje w czasie jazdy żwawej 98 nawet niżej,co do pory roku jak lato to wystarczy 300metrów i mam 90 stopni oczywiście na kopie 98 lub 100 lub 101 i zaraz spada na 98 i tak w kółko.

Dziś jest 11 stopni na zewnątrz to potrzebował 1.5km czyli wszystko cacy tyle ze u mnie jest z 190km zrobione na 230km

Ps.powiem ze siedzenia w audi a4b9 2017r,skóra kremowa są niewygodne,wystarczy 300km przejechane i nie czuję pupy i pleców ,to samo cała rodzina narzeka,ehhh....

Edytowane przez WOLFENSTEIN

Opublikowano
W dniu 15.09.2021 o 16:06, SynKopa napisał:

Tak, to normalne. Też mnie to zaniepokoiło ale wyczytałem że teraz silniki utrzymują tempertaturę roboczę w przedziale 90-105 stopni - wszystko w związku ze zmniejszeniem zuzycia paliwa - nowe oleje i płyny są przystosowane do pracy w wyższych temperaturach.

Co więcej - jak zaczniesz go pałować to temperatura powinna spaść w okolice 90 stopni.

https://www.audiworld.com/forums/a4-b9-platform-discussion-212/coolant-reservoir-blue-cap-vs-black-cap-3018747/#post25589512

Temperatura czego ? Płynu czy oleju ? Mam cały czas temperaturę oleju i zauważyłem coś zupełnie odwrotnego. 

Opublikowano

Płynu 

Opublikowano
  • Autor

Tak płynu

Opublikowano

Czyli, de facto trzeba jeździć z kompem na siedzeniu, bo u mnie temperatura płynu na wskaźniku stoi cały czas na 90 stopni. Chyba, że jest jakiś inny sposób pomiaru.:eusathink:

Opublikowano

Pytanie na co ta wiedza. U mnie czasem temperatura wzrośnie o jedna kreskę nad 90 ale to nijak się do zmierzonych komputerem wartości . ( potrafi pokazywać kreskę ponad 90 w czasie gdy zmierzona temperatura to około 90 . I odwrotnie - kiedy temperatura jest w okolicach 100 na desce wskazuje równo 90. Mysle ze jakby działo się coś złego ( temperatura by niebezpiecznie podskoczyła) to wtedy dojdzie do czerwonego pola i wyskoczy check engine. 

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Podłączę się w temacie wskaźnika temperatury. Od pół roku użytkuję Audi A4 B9 z silnikiem 45 TFSI - auto z 2022 roku. Proszę o informację, czy Audi w tym modelu zrezygnowało ze wskaźnika temperatury płynu chłodzącego ? Po przełączeniu na drugi widok (ten z małymi zegarami - zdjęcie w załączeniu) pokazuje mi się temperatura, ale według mnie jest to temperatura oleju, a nie płynu chłodzącego. Czy mogę zatem gdzieś tu na tym VC znaleźć wskaźnik temperatury płynu chłodzącego ?

324929342_572209781440745_933339006840387000_n.jpg

Opublikowano

Nie ma w poliftach możliwości wyświetlenia temp. płynu chłodniczego na VC. Tylko temp. oleju:rolleyes:

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Dzięki Muskel1 za potwierdzenie. To teraz już przestało mnie dziwić to, że ten wskaźnik temp. oleju zaczyna dopiero wskazywać cokolwiek po około 10-15 -20 km jazdy (w zależności od temp. otoczenia). Nie wiem komu przeszkadzało pozostawienie tego wskaźnika płynu, tak jak to było przed ostatnim liftingiem - echhhh - brak słów

Opublikowano

Wskaźnik temp. płynu pożegnał się na rzecz większego wyświetlacza. Temp. oleju pokazuje dopiero od osiągnięcia temp. oleju 60°C (tak samo w poliftach). 

Opublikowano

Najlepsze jest to, że pozostałe obie analogowe wersje zegarów, nadal mają po obu stronach wskazanie temp. płynu jak i ilość paliwa. Dopłacając kilka tyś do VC już tego nie ma:facepalm: 

Opublikowano

Na pocieszenie mogę tylko dodać, że np w nowych Volvo też zrezygnowali z tego wskaźnika :tongue4:

Opublikowano
2 minuty temu, Arturr_S napisał(a):

Na pocieszenie mogę tylko dodać, że np w nowych Volvo też zrezygnowali z tego wskaźnika :tongue4:

Świat idzie w kierunku, gdzie obywatele coraz mniej samodzielności mają. W Volvo już nawet ograniczyli Vmax. do 180 km/h

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 9.09.2021 o 19:23, WOLFENSTEIN napisał(a):

Pompa z termostatem czyli cały moduł wymieniany niedawno i termostat w instrukcji siedzi w module który się otwiera przy 115stopniach.

Mam pytanie o instrukcje o której tu mowa lub inne źródło które mówi o tych 115 stopniach otwarcia dużego obiegu