Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Dodatkowy wtyk w regulatorze napiecia w alternatorze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zabrałem się za wymianę regulatora napięcia w moim 1Z, wykręciłem stary i pojechałem na miasto w poszukiwaniu nowego. Problem pojawił się gdyż w pięciu sklepach nie mieli regulatora z dodatkowym miejscem na wtyczkę, wszystkie dostępne były bez. Wiec do czego owa wtyczka jest? Dodam że nie mam dodatkowych zegarów w liczniku.

e5691eb21e4fdb60m.jpg

1fd2df3cdaf7bda0m.jpg

14f0e232ed09fd04m.jpg

Opublikowano

To się zamieńcie... :wink4:

Opublikowano

Witam, a co było powodem wymiany regulatora? i do czego ów regulator służy? :)

Opublikowano

Światełka mi przygasały gdy obroty spadały oraz z alternatora wydobywały się dziwne dźwięki takie "rzężenie" W regulatorze napięcia znajdują sie również szczotki które z biegiem czasu zużywają się.

Opublikowano

Wygląda to jak podłączenie kabelka do lampki sygnalizującej ładowanie :mysli:

Opublikowano

A może to jest wtyk do obrotomierza?

Opublikowano

Witam, a co było powodem wymiany regulatora? i do czego ów regulator służy? :)

Najczęstszym powodem wymiany regulatora jest koniec szczotek. A regulator napięcia służy do utrzymywania na stałym poziomie napięcia wytwarzanego przez prądnicę lub alternator pomimo zmian obrotów silnika.

Opublikowano

no właśnie, ja mam taki wtyk w regulatorze napięcia mam też kabelek do niego tylko że wtyk się ułamał i wisi luźno nie podłączony i też jestem ciekaw od czego on jest bo powiem szczerze że nie zauważyłem żeby coś mi w samochodzie nie działało. Od obrotomierza on nie jest bo obrotek mi śmiga, dodatkowego wskaźnika ładowania w zegarach nie mam więc tego nie jestem w stanie sprawdzić, kontrolka ładowanie zaraz po odpaleniu gaśnie poza tym sprawdzałem ładowanie miernikiem i pięknie ładuje - więc ta opcja tez odpada . Więc w końcu za co to odpowiada ?? :blink: