Mlody856 Opublikowano 6 Października 2021 Opublikowano 6 Października 2021 Witam. Borykam się z takim problemem w mojej malutkiej, że odpala, chodzi chwilę ale jak próbowałem cokolwiek dalej robić to przy wciskaniu pedału gazu gaśnie.. Próbowałem na obydwu paliwach, taka sama reakcja.. Myślałem, że to może przepustnica. Auto wstawiłem do mechanika tydzień temu w poniedziałek, dopiero wczoraj udało mu się cokolwiek ustalić, co mu "niby" dolega. Wykluczył przepustnicę bo przełożył z innej audiczki i było tak samo. Powiedział, że na 99 % sterownik silnika padł, że stara się zrobić tak by nie trzeba było wymieniać kompletu (robota ok. 1500zl) tylko może gdzieś znajdzie używany sterownik i go zakoduje.. Ale dowiedziałem się, że jak by całkiem padł jak On to stwierdził to by auto nawet nie odpaliło, więc myślę, że padł jakiś podzespół z tym związany.. ale że mnie taki mechanik jak z piz*y rakieta ?? więc proszę Was o pomoc, co to może być? Żeby nie wpieprzyć się w koszty i na ślepo nie ufać mechanikowi.
DarekS4 Opublikowano 6 Października 2021 Opublikowano 6 Października 2021 (edytowane) 6 godzin temu, Mlody856 napisał: Powiedział, że na 99 % sterownik silnika padł, że stara się zrobić tak by nie trzeba było wymieniać kompletu (robota ok. 1500zl) tylko może gdzieś znajdzie używany sterownik i go zakoduje.. Ale dowiedziałem się, że jak by całkiem padł jak On to stwierdził to by auto nawet nie odpaliło, więc myślę, że padł jakiś podzespół z tym związany.. ale że mnie taki mechanik jak z piz*y rakieta Jakie wartości pokazuje pedał gazu ? JAk gaz leży to i TPS leży Za szybko postawił diagnozę druga sprawa TPS jest elementem wykonawczym od sygnału z pedału gazu więc dodatkowo trzeba sprawdzić wiązkę Są jakieś błędy cokolwiek ? Co do diagnozy Ecu to nie do końca jest tak że auto musi nie odpalać. Miałem przypadki że auto jeździło a ecu był zepsuty. Najważniejsze w twoim przypadku jest zdiagnozowanie tego co napisałem wyżej. I teraz inna kwestia czy auto gaśnie jak wciśniesz ten gaz czy gaśnie zaraz jak odpalisz samoczynnie bo to jest mega ważna informacja. Jeżeli odpalisz auto i nie dotykając gazu ono pracuje to trzeba zobaczyć STFT + podgląd przy wciskaniu gazu co dzieje się z mieszanką. Kolejna sprawa czy auto jest po sofcie. Przepustnica działa na 6pin . synał +5v jest do TPS a motor ma mieć +12 można to też sprawdzić Edytowane 6 Października 2021 przez DarekS4
Langista Opublikowano 6 Października 2021 Opublikowano 6 Października 2021 Jestem ciekaw, czy mechanik w ogóle logi zrobił, żeby wykluczyć np. pompę paliwa.
pila24 Opublikowano 6 Października 2021 Opublikowano 6 Października 2021 9 godzin temu, Langista napisał: Jestem ciekaw, czy mechanik w ogóle logi zrobił, żeby wykluczyć np. pompę paliwa. 99,5% mechaników nie wie co to bloki pomiarowe.... odczyt i kasowanie błędów to ich cała diagnoza.
Rekomendowane odpowiedzi