Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kamerka z aliexpress do Audi A4 B9

nnand

Rekomendowane odpowiedzi

57 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Albo aplikacja albo karta do komputera, obie wersje są możliwe.

Dzięki 

Odświeżę temat. Poda ktoś aktualnego linka do majfrendów z pasującą kamerką dla A4 B9 Avant 2017r?

@Lukaa5 @Muskel1 sorry za smietnik. Nie zauwazylem linka do Ali na pierwszej stronie 🤪

Edytowane przez seto

Posiadacze kamerki w lusterku .

Uwaga wypuszczam akcje serwisowa. 

Sprawdźcie czy wasza kamera wyłączą się po wyłączeniu auta . Moja po 2latach używania nie wyłączała się. 

Winowajcą jest system sterujący wbudowany w kabel (splitter) podłączany do czujnika zmierzchu. 

Widać coś było na rzeczy bo w aukcjach chwała się o nowej wersji kabla sterującego (czerwony prostokąt)

winowajca w załączniku.

Jak naprawić:

Opcja A zamówić nowy kabel (jeżeli wogole sie da)

Opcją B , usunąć wymieniony układ w miejsce zołtego pociągnąć zasilanie przewodem z zapalniczki .  Czerwony (T30) i czarny masa można zostawić z czujnika zmierzchu .

Żółty z czujnika zmierzchu zostawić nie podłączony!!!. (robicie na własne ryzyko trzeba coś kumać)

W skrócie od strony czujnika zmierzchu bierzemy tylko czerwony i czarny , żólty zostaje nie podłączony i zaizolowany natomiast zólty od strony kamery do zapalniczki.

Opcja C  użyć załączonego do zestawu kabla acc, 12v i masa 

20241103_185926.jpg

20241103_190222.jpg

Edytowane przez Lukaa5

U mnie wyłącza się normalnie. 

1-2 min. po zaryglowaniu auta niebieska LED przestaje migać i kamerka wyłącza się.

Czy system zarządzania energią wykrył nadmierny pobór prądu spoczynkowego? Miałeś zapisany błąd w sterowniku Gateway?

Godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Czy system zarządzania energią wykrył nadmierny pobór prądu spoczynkowego? Miałeś zapisany błąd w sterowniku Gateway?

U mnie wykrywał na okrągło ze względu na to że miałem włączony timelaps po uśpieniu .

O całej sytuacji dowiedziałem się przypadkowo przy sprawdzeniu co się nagrało (szukałem drogowej sytuacji) i okazało się że nie ma timelapsów a po głębszym sprawdzeniu że kamera nie wyłącza się po zgaszeniu auta.

W tym małym plastikowym układzie jest właśnie układ który daje znać kamerze że stacyjka została wyłączona . 

A wchodząc bardziej w szczegóły z czujnika zmierzchu wychodzi zasilanie , masa i sterowanie . Z tym że to sterowanie wygląda tak że po zgaszeniu auta na linii pojawia się 12v a po włączeniu stacyjki napięcie to spada do około 7-8v . Spadek napięcia triggeruje mosfet  do podania napięcia na linie Acc (żółty przewód) niestety uszkodzenie mosfeta powoduje ciągłe podanie napięcia na linie ACC - kamera nie wyłącza się. 

Nie wiem może przypadek ale w związku ż tym że wypuścili nową wersję tego kabla chyba nie.

BDW. w ostatniej wersji aplikacji ja używam viidue (wiem że są jeszze dwie które współpracują z tą kamerą) jest opcja ustawienia jak długo timelaps po zgaszeniu ma działać 12h 24 h albo 48h i wtedy kamera wyłącza się . 

W trybie timelaps pobór prądu jakieś 120ma 

pozdro

Edytowane przez Lukaa5