Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprzeglo bfb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, 3r4 napisał:

za każdym razem ciągle ktoś pisze coś innego, niby przy AWX LUKa nic nie trzeba szlifować...

Czekaj to bylo chyba w sachsie. Juz mi sie mota , a przecież skracałem u siebie:P

Edytowane przez przem8

Opublikowano
2 minuty temu, przem8 napisał:

Czekaj to bylo chyba w sachsie. Juz mi sie mota :P

za tydzień oddaję auto do mechanika - właśnie ze sprzęgłem (lukiem awx) i już mam sraczkę, że mechanik będzie dzwonił, że coś nie pasuje przez Was :D 

Edytowane przez 3r4

Opublikowano
38 minut temu, Skowron0909 napisał:

Masz jakies sprawdzone sprzeglo 228 pod 6 b? Żeby wytrzymało LC i flatshift? Mój dm się poddaje jak go gniote w 3 osoby na pokładzie 

Nie pomogę w tej kwestii, kiedys przewinęło mi się jakieś ogłoszenie, w którym ktoś sprzedawał sprzęgła do takich srogich mocy ale czy to działa i się sprawdza to nie mam pojęcia.

Opublikowano
17 godzin temu, DivaynEays napisał:
20 godzin temu, sky2k napisał:

podepnę się pod temat,

mam podobny dylemat tylko stage 2 235/330 quattro i fabryczne sprzęgło się już kończy,

wyczytałem że dwumas AWX a sprzęgło bfb,  tak ma być ?

ewentualnie moge prosić o numery części żeby nie zamówić czegoś złego ?

623 3301 00

numer który podałeś to z tego co widzę to tarcza od awx, 

Opublikowano
9 godzin temu, 3r4 napisał:

za każdym razem ciągle ktoś pisze coś innego, niby przy AWX LUKa nic nie trzeba szlifować...

juz dziesiatki sprzegiel LUKa zalozylem, nic szlifowac nie trzeba. Kladziesz to co podalem w numerze na seryjny dwumas i wszystko lata

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, DivaynEays napisał:

juz dziesiatki sprzegiel LUKa zalozylem, nic szlifowac nie trzeba. Kladziesz to co podalem w numerze na seryjny dwumas i wszystko lata

Czyli dm z awx i serię sprzeglo bfb? 

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, DivaynEays napisał:

Wytrzyma to sprzeglo LC? 

Jak to jest z tymi sprzeglami 240 ? Mam 6 b skrzynie. Podejdzie 240 czy trzeba rzeźbić? 

Opublikowano
20 godzin temu, Skowron0909 napisał:

Czyli dm z awx i serię sprzeglo bfb? 

docisk ma byc z AWX, reszta wedle uznania, chociaz ja wkaldam z reguly docisk, tarcze i lozysko na seryjny dwumas bo praktycznie nigdy nie wymaga on wymiany (naprawde trzeba sie postarac zeby dwumas ubic w tym motorze). To sprzeglo bedzie dzialac naprawde dlugo przy normalnym uzytkowaniu, nie jezdzeniu na polsprzegle itp, niestety poslizg sprzegla i jego przypalanie przy LC jest nie dounikniecia takze dlugo to nie polata. W przypadku swapu na 240 potrzebujesz kompletne sprzeglo z dwumasem, rozrusznik oraz dystans miedzy skrzynie a silnik (oryginalny np z AVF, BRD czy z TFSI wzdluznego, podejrzewam, ze i Vki maja taki sam ale tu trzeba by bylo sprawdzic w etce co do Vek) i wszystko siada. Takie sprzeglo z BRD bez problemu przenosi 550nm w dieslu takze mysle, ewentualnie mozna pomyslec do tego kompletu o docisku z 3.0 TDI

Opublikowano
  • Autor
W dniu 4.12.2021 o 17:52, DivaynEays napisał:

docisk ma byc z AWX, reszta wedle uznania, chociaz ja wkaldam z reguly docisk, tarcze i lozysko na seryjny dwumas bo praktycznie nigdy nie wymaga on wymiany (naprawde trzeba sie postarac zeby dwumas ubic w tym motorze). To sprzeglo bedzie dzialac naprawde dlugo przy normalnym uzytkowaniu, nie jezdzeniu na polsprzegle itp, niestety poslizg sprzegla i jego przypalanie przy LC jest nie dounikniecia takze dlugo to nie polata. W przypadku swapu na 240 potrzebujesz kompletne sprzeglo z dwumasem, rozrusznik oraz dystans miedzy skrzynie a silnik (oryginalny np z AVF, BRD czy z TFSI wzdluznego, podejrzewam, ze i Vki maja taki sam ale tu trzeba by bylo sprawdzic w etce co do Vek) i wszystko siada. Takie sprzeglo z BRD bez problemu przenosi 550nm w dieslu takze mysle, ewentualnie mozna pomyslec do tego kompletu o docisku z 3.0 TDI

Jeszcze raz powtarzam. Mój DM jest do zwalenia. Jazda w osoby i gniote do podłogi to zaczyna wibrowac. I to dość mocno. Jak jeżdżę sam, jest ok. Dlatego pytam czy nie lepiej dm z awx i resztę sprzęgła też z awx. Co o tym myślisz 

Opublikowano

Wtrącę swoje trzy grosze, jest kilka tematów na ten temat co do sprzęgła, kolega ma problemy z czytaniem lub szkoda 15--20 min poświęcić. Więc bramki są trzy:

- bramka nr 1 jeśli nie ma quattro komplet sprzęgła z AWX

- bramka nr 2 na pokładzie jest quattro wtedy dwumas i docisk z AWX + tarcza sprzęgłowa z BFB

- bramka nr 3 na pokładzie jest quattro montaż kompletu z AWX i ryzyko z wibracjami (występują, ale nie zawsze)

Dwa miesiące temu osobiście wybrałem bramkę nr 2, w razie zwalania skrzyni ponownie zostaje kilka złotych w kieszeni i czas oszczędzony.

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, tass napisał:

Wtrącę swoje trzy grosze, jest kilka tematów na ten temat co do sprzęgła, kolega ma problemy z czytaniem lub szkoda 15--20 min poświęcić. Więc bramki są trzy:

- bramka nr 1 jeśli nie ma quattro komplet sprzęgła z AWX

- bramka nr 2 na pokładzie jest quattro wtedy dwumas i docisk z AWX + tarcza sprzęgłowa z BFB

- bramka nr 3 na pokładzie jest quattro montaż kompletu z AWX i ryzyko z wibracjami (występują, ale nie zawsze)

Dwa miesiące temu osobiście wybrałem bramkę nr 2, w razie zwalania skrzyni ponownie zostaje kilka złotych w kieszeni i czas oszczędzony.

Właśnie o taka odpowiedź mi chodziło. 

Tak mam quattro i dlatego myślałem o tym żeby włożyć dm i docisk awx a tarcze bfb. 

Wieloklin trzeba szlifować wtedy? Czy podejdzie p&p? 

Opublikowano

Nie trzeba, kilka postów wyżej opisałem to samo ale jak widać niektórym 100x można powtarzać i dalej nie mogą załapać :P 

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, przem8 napisał:

Nie trzeba, kilka postów wyżej opisałem to samo ale jak widać niektórym 100x można powtarzać i dalej nie mogą załapać :P 

No tak ale pisałeś zeby wrzucić dm oryginalna bfb. Dlatego pytam. 

Opublikowano
13 minut temu, Skowron0909 napisał:

No tak ale pisałeś zeby wrzucić dm oryginalna bfb. Dlatego pytam. 

Nie ma takiej opcji.

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, przem8 napisał:

Nie ma takiej opcji.

A co wy na to żeby wrzucić sztywne koło. Rozsypie się skrzynia? 

Opublikowano

W a3 1.8t miałem taki kit (jednomas i sprzęgło z g60 ale ten zestaw pasuje tylko do silników poprzecznych, w wzdłużnych trzeba szukać odpowiednika) , nic się nie działo przez 80tys yebania i pewnie dalej jeździ u kogoś innego. W ośce to się sprawdza, a w quattro mogą być wibracje przenoszone. 

Masz dwie opcje (sprzęgło i przeróbki na 240mm albo zestaw awx+tarcza bfb (możesz obić kevlarem jak chłostasz), a jak chcesz dalej eksperymentować to próbuj.

Temat jak dla mnie wyczerpany.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, przem8 napisał:

W a3 1.8t miałem taki kit (jednomas i sprzęgło z g60 ale ten zestaw pasuje tylko do silników poprzecznych, w wzdłużnych trzeba szukać odpowiednika) , nic się nie działo przez 80tys yebania i pewnie dalej jeździ u kogoś innego. W ośce to się sprawdza, a w quattro mogą być wibracje przenoszone. 

Masz dwie opcje (sprzęgło i przeróbki na 240mm albo zestaw awx+tarcza bfb (możesz obić kevlarem jak chłostasz), a jak chcesz dalej eksperymentować to próbuj.

Temat jak dla mnie wyczerpany.

Ok dzięki. Temat zamknięty. 

Dzieki panowie za czas i chęci udzielania odpowiedzi