radzio06 Opublikowano 6 Lutego 2022 Opublikowano 6 Lutego 2022 Siema. Niech ktoś się wypowie konkretnie jakie powinno być ciśnienie w oponach . A4 3.0 TDI Quattto 255/30/20 : oraz 245/35/19 : dzięki
radzio06 Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor Opublikowano 6 Lutego 2022 Słyszałem, że dają pp 2.8 - 3.0...
Dev Opublikowano 6 Lutego 2022 Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) wiesz co ja mam taka starą prymitywna metodę na sprawdzenie prawidłowego cisnienia dla danej opony z tym ze tylko to daje wynik na tył jade po mokrej drodze i w lusteru obserwuje jak sie odbija opona na niej po tym widze czy jest dobrze napompowana, czy jest za dużo lub za mało Edytowane 9 Marca przez Dev
Dev Opublikowano 8 Lutego 2022 Opublikowano 8 Lutego 2022 33 minuty temu, Elhape napisał: 2.5 przód i 2.2 tył Za malo
Elhape Opublikowano 9 Lutego 2022 Opublikowano 9 Lutego 2022 Do czego za mało ?? Do równego zużywania się bieżnika ?? Do dobrej przyczepności ?? Do trzymania się opony na feldze ?? Przy max załadunku auta podają 2.6 przód i tył a przy normalnie 3 osobach podają właśnie 2.5 i 2.2. Zawsze można napompować 3 bary i liczyć na to, że się nie będą zużywać no i może z 0.1L na 100km mniej spali Tylko czy wystarczy przyczepności w zakręcie
Fido Opublikowano 9 Lutego 2022 Opublikowano 9 Lutego 2022 Nie wiem z czego ty się śmiejesz. Odnoszę się do twojej emotikony. Jak masz rzetelną wiedzę na ten temat to ją podaj, z argumentuj.Podaj za i przeciw. Jeśli nie jesteś pewny swojej racji to po co ten cyrk ? Co to dało ?
Elhape Opublikowano 10 Lutego 2022 Opublikowano 10 Lutego 2022 Śmieję się z tego co mnie śmieszy a w tym przypadku śmieszy mnie to, że ludzie pompują koła bardzo wysokim ciśnieniem tylko po to aby bieżnik się wolniej zużywał i żeby auto teoretycznie mniej paliło a nie biorą pod uwagę negatywnych skutków takich jak zmniejszenie przyczepności opony z asfaltem. Nie bardzo rozumiem jak mam Ci argumentować dane producenta który zaleca takie a nie inne ciśnienie. Kompletnie nie rozumiem czego się czepiasz i tym bardziej nie widzę aby Twój post cokolwiek wnosił to dyskusji na temat ciśnienia w kołach Jak masz lepszą wiedzę lub inne zdanie to je napisz a nie czepiaj się innych. Także no upuść ciśnienie bo sam robisz cyrk
Muskel1 Opublikowano 10 Lutego 2022 Opublikowano 10 Lutego 2022 (edytowane) 35 minut temu, Elhape napisał: Nie bardzo rozumiem jak mam Ci argumentować dane producenta który zaleca takie a nie inne ciśnienie. Nie wiem jak Twój prodcent ale mój zaleca co innego przy 19"" Podwyższanie ciśnienia o 0,2 Bara jest zalecane w celu zminimalizowania oporów toczenia. Jeżeli masz na myśli producenta opon to masz tutaj odpowiedź producenta Dunlop, gdy zapytałem kilka lat temu jakie powinno być ciśnienie dla 235/35 R19 Sehr geehrter Herr xxx, der Mindestluftdruck bei Volllast für ihr Fahrzeug beträgt: Vorderachse: 3,2 bar Hinterachse: 3,2 bar Der Teillastluftdruck für ihr Fahrzeug beträgt: Vorderachse: 3,1 bar Hinterachse: 2,8 bar Mit freundlichen Grüßen Goodyear Dunlop Tires Germany GmbH TireInfoCenter i.A. Elisabeth Weber Tel.: 08 00 - 130 51 31 Fax : 08 00 - 130 51 32 E-Mail: [email protected] Goodyear Dunlop Tires Germany GmbH Dunlopstr. 2 63450 Hanau Sitz und Registergericht: Hanau, Amtsgericht Hanau HR B 7163 Geschäftsführer: Dr. Rainer Landwehr, Claude Olinger, Ajay Sirohi, Frank Titz Vorsitzender des Aufsichtsrats: Prof. Dr. Joachim Zentes Goodyear Dunlop Tires Germany GmbH Enthält vertrauliche Informationen. Darf nicht ohne ausdrückliche schriftliche Zustimmung der Goodyear Dunlop Tires Germany GmbH kopiert oder weitergegeben werden. Contains Confidential and/or Proprietary Information. May Not Be Copied or Disseminated Without the Express Written Consent of The Goodyear Dunlop Tires Germany GmbH. [email protected] 21.04.2010 10:31 An [email protected] Kopie Thema Re: Antwort: WG: Richtiger Reifendruck Sehr geehrte Frau Weber, erstmal vielen Dank für die schlelle Antwort. Hier die Kfz-Daten die Sie benötigen: Schlüsselnummer: zu 2.1 0588 zu 2.2 805 0283 (ich habe nur 7) Höchstgeschwindigkeit: 224 km/h Zulässige Achslasten: VA 1170 kg HA 1090 kg Mit freundlichen Grüßen xxxx Von: [email protected] Gesendet: 20.04.2010 13:16:25 An: [email protected] Betreff: Antwort: WG: Richtiger Reifendruck Sehr geehrter Herr xxxx, zur Errechnung des Luftdrucks benötigen wir die folgenden Daten aus Ihrem Fahrzeugschein: Schlüsselnummer zu 2 bzw. 2.1 neuer Fahrzeugschein: Schlüsselnummer zu 3 (vollständig mind. 6 Stellen) bzw. 2.2 neuer Fahrzeugschein (vollständig mind. 8 Stellen): Höchstgeschwindigkeit (Ziffer 6 bzw. T neuer Fahrzeugschein): Zulässige Achslasten v/h (Ziffer 16 bzw. 7.1 und 7.2 neuer Fahrzeugschein): Bitte hängen Sie Ihr untenstehendes Mail an die Antwort, damit wir die darin enthaltenen Daten zur Verfügung haben. Da wir sonst Ihre Antwort nicht zuordnen und damit nicht bearbeiten können. Mit freundlichen Grüßen Goodyear Dunlop Tires Germany GmbH TireInfoCenter i.A. Elisabeth Weber Tel.: 08 00 - 130 51 31 Fax : 08 00 - 130 51 32 E-Mail: [email protected] Goodyear Dunlop Tires Germany GmbH Dunlopstr. 2 63450 Hanau Sitz und Registergericht: Hanau, Amtsgericht Hanau HR B 7163 Geschäftsführer: Dr. Rainer Landwehr, Claude Olinger, Ajay Sirohi, Frank Titz Vorsitzender des Aufsichtsrats: Prof. Dr. Joachim Zentes Goodyear Dunlop Tires Germany GmbH Enthält vertrauliche Informationen. Darf nicht ohne ausdrückliche schriftliche Zustimmung der Goodyear Dunlop Tires Germany GmbH kopiert oder weitergegeben werden. Contains Confidential and/or Proprietary Information. May Not Be Copied or Disseminated Without the Express Written Consent of The Goodyear Dunlop Tires Germany GmbH. ----- Weitergeleitet von Elfriede Reichel/EU/GDYR am 20.04.2010 12:54 ----- [email protected] 19.04.2010 21:40 An [email protected] Kopie Thema Richtiger Reifendruck Sehr geehrte Damen und Herren, ich fahre einen Audi A4 Avant 2.5 TDI, Bj. 2005, mit 120 kW (Modellbezeichnung B7, s. Anhang) mit dem Reifen Dunlop SP Sport Maxx 235/35 ZR 19 auf Eta Beta Tettsut X Black 8x19 ET 35 Felgen. Ich möchte Sie freundlich bitten, mir eine Auskunft bezüglich des richtigen Reifendrucks zu geben. Vielen Dank im Voraus! Mit freundlichen Grüßen Edytowane 10 Lutego 2022 przez Muskel1
tutel Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca W dniu 8.02.2022 o 21:33, Elhape napisał(a): 2.5 przód i 2.2 tył miałem 2.3 z tyłu i przy 160 kmh mi oponę wyjebało na autostradzie, dałbym po 2.9
Dev Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca to ze rozerwało opone nie jest wina cisnienia, na pewno nie o takiej wartosci
Rekomendowane odpowiedzi