Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie podświetlony 1 segment na FISie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś podpowie mi o co tu chodzi? Górny segment fisu nie jest wcale podświetlony ale gdy pada na niego światło to widać że coś on pokazuje (w tym przypadku pasmo radiowe) i jak sprawdzałem to zmieniają się wyświetlane na nim treści bo gdy zmienię stacje w radiu to fala też tu się zmienia albo gdy jest jakiś komunikat tylko pytanie brzmi czemu to nie jest wcale podświetlone? Co zrobić żeby było to normalnie podświetlone na żółto tak jak powinno normalnie być?

IMG_20220713_062430914_HDR.jpg

Opublikowano

stawiam że diody podświetlające padły 

Opublikowano
W dniu 14.07.2022 o 23:53, Banan napisał:

stawiam że diody podświetlające padły 

Ale to tylko na tej części Fisu? A to wtedy nie powinno być jakoś nie wiem.. niesymetrycznie że niektóre świeca niektóre nie? A tu jest jakby nożem odciął tylko ten pasek komunikatów.

Opublikowano

No tak mogły , jak są w szeregu a jedna padła to taki efekt - nie wiem jak w liczniku  b8 ale tam są na pewno  dwukolorowe diody ( czerwone i żółte ) a reszta Fisa tylko jednokolorowe 

Opublikowano
Godzinę temu, Banan napisał:

No tak mogły , jak są w szeregu a jedna padła to taki efekt - nie wiem jak w liczniku  b8 ale tam są na pewno  dwukolorowe diody ( czerwone i żółte ) a reszta Fisa tylko jednokolorowe 

Ale to wtedy na jakiej zasadzie działa to że jednak coś tam pod światło widać i fale radia i powiadomienia? To nie powinno być tak że jak padło to padło i nie pokazuje nic?

Opublikowano

To jest wyświetlacz z ciekłych kryształów. Bez podświetlenia właśnie bardzo słabo widać wskazania.

Opublikowano
3 godziny temu, Muskel1 napisał:

To jest wyświetlacz z ciekłych kryształów. Bez podświetlenia właśnie bardzo słabo widać wskazania.

Jeśli to by działało w ten sposób to reszty wyświetlacza też by praktycznie nie było widać przynajmniej tak na chłopski rozum chyba że się mylę i czerwony widać mocniej niż żółty ?

Opublikowano

Jeżeli tylko górne podświetlenie padło to tak właśnie będzie wyglądało jak u Ciebie.

Opublikowano
5 godzin temu, Muskel1 napisał:

Jeżeli tylko górne podświetlenie padło to tak właśnie będzie wyglądało jak u Ciebie.

A da się coś z tym zrobić? Czy jak już to trzeba licznik wymieniać?

Opublikowano

Albo licznik albo szukać kogoś kto naprawia liczniki.

Opublikowano
2 minuty temu, Muskel1 napisał:

Albo licznik albo szukać kogoś kto naprawia liczniki.

A jeszcze zapytam o jedno

Kiedyś coś czytałem że gdybym chciał zmienić licznik z takiego na kolorowy to jeśli nie mam mnie tylko zwykłe radio concert to by licznik nie działał, czy to prawda?

Opublikowano

Pierwsze słyszę taką zależność 

Opublikowano
8 godzin temu, Banan napisał:

Pierwsze słyszę taką zależność 

No nie wiem coś kiedyś tak słyszałem bo kolorowy fis był w polifcie z tego co wiem i właśnie była taka zależność że samochód z mmi jak najbardziej można zmieniać jak się chce ale jak bez mmi to już tak kolorowo nie jest ale czy to prawda?

Opublikowano (edytowane)

Bzdura , w przedlifcie kolorowe fisy też były 

Edytowane przez Banan
Opublikowano (edytowane)

Różnica była albo nonochroatyczny albo kolorowy zarówno w przed- jak i polifcie. Oba komunikują się z radiem po CAN Infotainment. 

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano
1 godzinę temu, Muskel1 napisał:

Różnica była albo nonochroatyczny albo kolorowy zarówno w przed- jak i polifcie. Oba komunikują się z radiem po CAN Infotainment. 

Czyli w praktyce mogę bez żadnego problemu zmienić licznik na kolorowy i będzie to p&p tylko trzeba zdjąć ochronę komponentu? 

Opublikowano
5 godzin temu, Muskel1 napisał:

Tak.

Dzięki wielkie za podpowiedzi, teraz wystarczy tylko działać ?

Tylko jeszcze nie wiem co zrobię z radiem bo go Amerykaniec i nie wiem czy wystarczy żeby numery pasowały na tym radiu co mam i na nowym czy to jakaś większa filozofia żeby te radio wymienić?