Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kalibracja czujnika kąta skrętu w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaką wykupiłeś licencję na OBD11?

Opublikowano
21 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Jaką wykupiłeś licencję na OBD11?

PRO

ale wygląda jak by kod był ok bo przepuszcza dalej i dopiero wtedy wiadomość że nie spełnione wymagania jakies

po wpisaniu złego kodu od razu daje FAILD

hmm czemu steering angle sensor jest not initialized . dodam że obracałem kierownicą jeździłem autem jakie 3km.

mam clona VCDS nigdy nie podłączałem może spróbuje 

AA poduszkę powietrzną mam wpiętą w kostkę ale nie wciśniętą w zatrzaski - to chyba nie ma wpływu ?

Screenshot_20230831_154948_OBDeleven VAG.jpg

Screenshot_20230831_155607_OBDeleven VAG.jpg

Screenshot_20230831_162222_OBDeleven VAG.jpg

Screenshot_20230831_162230_OBDeleven VAG.jpg

Edytowane przez Lukaa5

Opublikowano

Klonem może też nie da rady.

Musisz spróbować.

Sterownik kupiłeś nowy czy używany?

Opublikowano
3 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Sterownik kupiłeś nowy czy używany?

nowy niby z autodoc . 

Wiadomo jest pewna nuta niepewności bo to jest moduł + manetka assistant .

Ale widzę że już sporo ludzi walczyło z tą kalibracją , z tym że w większości chodziło o zbyt mocno przekręcony i niby wtedy blokuje się 

Zastanawia się czy coś nie blokuje tej kalibracji 

Edytowane przez Lukaa5

Opublikowano

Musisz podjechać do kogoś z ODISem. Wiem, że nie wszystkie urządzenia dają radę z tym czujnikiem.

Opublikowano

No Lipa , 

VCDS daje ten sam komunikat - wymagane warunki nie zostały spełnione lub błąd sekwencji...

zastanawia mnie ta wartość steering wheel angle internal value 363.3 stopnia pomimo prostej kierownicy , nie wiem może uszkodzony przełącznik . 

Edytowane przez Lukaa5

Opublikowano

Wygląda jakby taśma była obrócona o cały obrót.

Opublikowano
39 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Wygląda jakby taśma była obrócona o cały obrót.

raczej mało prawdopodobne .... w akcie desperacji zmieniłem sam sensor z taśmą na ten który miałem wcześniej . 

Parametry były bardzo podobne .  no chyba że to białe kółko pod sensorem jest obrócone z tym że sensor nowy włożona w nim była czerwona zawleczka .

ogólnie przydała by się wiedza jak to skalibrować . Czytam różne tematy i głowa mi oszaleje . Gdzieś widziałem żeby zacząć od abs ( ale tam nie widze nigdzie kalibracji skrętu) . No i jest trop że najpierw trzeba zainicjalizować sensor ( ale jak) 

Z odisem to już wiem że będzie ciężko ...

Edytowane przez Lukaa5

Opublikowano

Na razie sytuacja jest taka że zamówiłem jeszcze jeden przełącznik zespolony .

Jak przyjdzie to podłączę i zobaczę czy są inne parametry , może rzeczywiście jakiś felerny kupiłem...

Po internetowej lekturze wychodzi mi że inicjacja czujnika powinna dokonać się sama po przejechaniu kawałka i ruchach kierownicy 15 stopni R i L   .

U mnie brak inicjacji czujnika.

2ga sprawa jest taka że wewnętrzna wartość kąta skrętu  pokazuje 360 stopni i co ważniejsze co około sekundę wskakuje na 806.3 i wraca do 360 

( więc albo jest to znak uwalonego przełącznika albo naturalny objaw nieskalibrowanego)

W każdym razie jak ktoś ma pomysły to chętnie wysłucham . Przechodzi mi też przez myśl zakup VCP jeżeli to ma sens.

pozdro

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

update 

Właśnie został zamontowany nowy przełącznik .

Okazało się że w zasadzie ruszył od razu bez adaptacji,  prawie wszystkie błędy wykasowały się , wniosek jest tylko jeden poprzedni był uszkodzony .

Niestety jest inny problem . Control unit in stering wheel - no communication 

wcześniej pokazał się również local data bus 2 - elecrical error  ten niby zniknął

Nie ma podświetlania w kierownicy , żaden z guzików nie działa :wacko:

Czyli że co 2gii przełącznik z wadą ...

Opublikowano

Wrzuć pełny auto-scan 

Opublikowano

kurde tracę nadzieję ,

błędy w module F5 i comfort (databus missing message) to wiem od czego są.

wygląda jak by wogóle napięcie nie dochodziło do guzików ... w ramach testu został jeszcze raaz przełożony ten sam przełącznik (zakupiony 1ym razem) i tam guziki działają , są podświetlone etc z tym że tam jest probem z sensorem kąta skrętu .  

Car Audi A5 second.txt

Edytowane przez Lukaa5

Opublikowano

Z tymi używkami to loteria niestety.

Opublikowano
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Z tymi używkami to loteria niestety.

kurna , nie brałem używki nowy meat & doria z autodoc.

nie wiem może tam sprzedają ze zwrotów czy coś . 

Edytowane przez Lukaa5

Opublikowano

Kup w ASO będziesz miał 100% nowy i sprawny.

Opublikowano

No tutaj nie kupie ...

Ktoś na forum ?

Opublikowano

Kolega @_małyTM_ może pomoże, sprzedaje komponenty prosto ASO.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

od miesiąca posiadam a4b9 i brakowało mi kilka udogodnień z poprzedniego auta. Jednym z nich jest line assist i na razie kupiłem sobie manetkę z przyciskiem. Tak naprawdę na razie nie mam parcia aby ją wymienić a już na pewno nie zrobiłbym tego w całości. Rozebrałem zatem manetkę do cna i wychodzi na to że taśma airbag to również taśma grzanej poduszki. Posiada ona w opcji dodatkowe dwa piny służące do grzania kierownicy i wcale nie trzeba zmieniać całego modułu kierownicy aby uruchomić grzaną kierownicę. Manetka z przyciskiem Line Assist to nic więcej jak mikrostyk umieszczony na końcu manetki do którego przylutowano dwa przewody a one idą prosto do płyty głównej modułu kierownicy. Rozebranie całego pająka jest trochę zawiłe ale wykonalne. Co ważne po wyjęciu taśmy mamy biały pierścień z zębatką a pod nim dwa koła zębate pod którymi jest ścieżka  grafitowa i stawiam na to że to jest czujnik położenia kierownicy a nie jakiś w taśmie.  Będę miał chwilkę to nawet zdejmę swój pajączek ale każde położenie ruchomych elementów zaznaczę jak przy rozrządzie markerem, a wymienię samą manetkę do LA. Wydaje mi się że na mojej płycie głównej będzie złącze do przycisku i być może układ rozpozna przycisk a jeżeli nie to trzeba to będzie ogarnąć. Na pewno nie wymieniłbym całego pająka na nowy bo tylko narobię sobie bigosu.

Opublikowano
46 minut temu, imnothep napisał(a):

również taśma grzanej poduszki. P

co autor miał na myśli ?

grzanie kierownicy .

Grzanie kierownicy to dwa dodatkowe piny w sleeping ring  

Sleeping ring nie posiada w sobie żadnych czujników nie ma w nim kąta skrętu , czysta mechanika taśma i piny .

Piny zasilające podgrzewanie idą na wylot nie łączą się z przełącznikiem zespolonym .

pozostaje jeszcze przycisk grzania który jest zamiennie z joke button , wiec pewnie coś trzeba flashować zeby zadziałało (może tylko moduł komfort)

Czujnik skrętu jest w przełączniku zespolonym , właśnie tam gdzie dwie białe zębatki .

Trik jest taki że zębatki są ustawione w sobie tylko znany sposób po przekręceniu nawet o jeden ząbek przełącznik się nigdy nie skalibruje .

Po wyjściu poza skale eprom zawiesza się , trzeba wtedy flashować. (wiem że da się ) ale jak ustawić białe zębatki to chyba tylko producent wie.

Wydaje mi się że drugi czujnik wbudowany jest w samą kolumnę .

Manetka z przyciskiem Line Assist to nic więcej jak mikrostyk umieszczony na końcu manetki do którego przylutowano dwa przewody a one idą prosto do płyty głównej modułu kierownicy. 

no tak jasne , z tym że na płycie głównej przełącznika zespolonego jest gniazdo do podłączenia tego włącznika . W teorii możesz dolutować + dwa rezystory i dwa kondensatory .

Do tego penie trzeba będzie flashować modół żeby zatrybiło z tym że w tej sytuacji jak to poskładasz skoro nie wiesz jak ustawić białe zębatki .

Na pewno nie wymieniłbym całego pająka na nowy bo tylko narobię sobie bigosu.

hehe , akurat to jest najłatwiejsze  

Edytowane przez Lukaa5

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 22.10.2022 o 12:25, Muskel1 napisał(a):

[Basic Settings - 04]

Group 001

[Go!]

Activate the Basic Setting.

[ON/OFF/Next]

After a successful basic setting, field 3 should say "OK".

[Done, Go Back]

[Meas. Blocks - 08]

Group 032 Field 1 (Steering Angle Sensor -G85-)

Specification: 0.0 °

Tolerance (when straight): ±1.5 °

[Done, Go Back]

To nie działa, nie ma takich opcji nawet. Zrobiłem poniższej instrukcji i nawet klonem daje radę ;)

Start engine, let idle.

Rotate steering wheel full lock left, hold for +10 seconds.

Rotate steering wheel full lock right, hold for +10 seconds.

Center steering wheel, front wheel straight ahead.

[Select] [16-Steering Wheel]

[Security Access - 16] Submit the value 40168 [Do it!]

[Basic Settings - 04] [IDE02284] Steering angle sensor: carry out zero calibration [Go!]

We suspect you will get a message of "Finished Correctly" (u mnie było cały czas "running" ale w danych pomiarowych zmieniło się z not calibrated na calibrated więc dałem stop)

[Stop]

[Done, Go Back]

[Close Controller, Go Back - 06]

W dniu 22.10.2022 o 13:26, HeniuM napisał(a):

wyrzuca: że niektóre wymagania nie są spełnione.

też to miałem, przyczyna, źle przeprowadzana kalibracja. Jak po GO! ruszy i jest "running" to już mamy sukces. Trzeba próbować aż wszelkie aspekty procedury zostaną spełnione i umożliwią start kalibracji.

Pozdro!

Edytowane przez jackq