Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy zawieszenie komfort w Audi A4 B9 jest tak twarde?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tłumienie dziur to w większej mierze opony. Czym większy balon tym lepsze tłumienie. Zazwyczaj pojazdy ze zwykłym 1BA zawieszeniem mają właśnie wyższy profil opon niż zawieszenia sportowe, mające większy rozmiar felg i niższy profil opon, co przekłada się na dyskomfort.

Ogólnie zawieszenie 1BA jest bardziej komfortowe ale jak dla mnie zbyt wielka kołyska (w zakrętach).

Opublikowano
7 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Tłumienie dziur to w większej mierze opony. Czym większy balon tym lepsze tłumienie. Zazwyczaj pojazdy ze zwykłym 1BA zawieszeniem mają właśnie wyższy profil opon niż zawieszenia sportowe, mające większy rozmiar felg i niższy profil opon, co przekłada się na dyskomfort.

Ogólnie zawieszenie 1BA jest bardziej komfortowe ale jak dla mnie zbyt wielka kołyska (w zakrętach).

A masz porównanie B8 vs B9 na standardowym zawieszeniu ? 

Szacun dla tych co jeżdżą na 19” i twardym zawieszeniu.

Edytowane przez A4B9

Opublikowano

W B7 miałem letnie koła 235/35 R19 i zawieszenie 1BE i było sztywno i twardo. Komfort średni. 

W B8 miałem letnie koła 245/45 R17 i zawieszenie 1BE. Było sztywne ale komfort był dobry dzięki 17" Komfort dużo lepszy.

W B9 mam zawieszenie sportowe regulowane 1BQ i koła 245/35 R19 i jest sztywno ale dzięki regulowanemu zawieszeniu jest nieco lepiej niż w B7 na 19"

Jeździłem też B8 i B9 na zawieszeniu standardowym 1BA i kołach 16" i 17" i komfort jest oczywiście wyższy, ale jak dla mnie, za bardzo kołysa.

Opublikowano
11 minut temu, Muskel1 napisał(a):

W B7 miałem letnie koła 235/35 R19 i zawieszenie 1BE i było sztywno i twardo. Komfort średni. 

W B8 miałem letnie koła 245/45 R17 i zawieszenie 1BE. Było sztywne ale komfort był dobry dzięki 17" Komfort dużo lepszy.

W B9 mam zawieszenie sportowe regulowane 1BQ i koła 245/35 R19 i jest sztywno ale dzięki regulowanemu zawieszeniu jest nieco lepiej niż w B7 na 19"

Jeździłem też B8 i B9 na zawieszeniu standardowym 1BA i kołach 16" i 17" i komfort jest oczywiście wyższy, ale jak dla mnie, za bardzo kołysa.

Dziękuję ?

a czy B8 i B9 w standardzie prowadzi się i wybiera nierówności podobnie ?

to regulowane co masz pozwala na zmienną charakterystykę pracy amortyzatorów ?

BE prowadzi się fajnie , w zakrętach stabilnie . Ale u nas jest sporo dziur i naprawianych dróg, jazda po mieście to masakra.

Edytowane przez A4B9

Opublikowano

Uważam, że B8 i B9 podobnie się zachowują, przy czym  B9 nieco lepiej. Więcej miejsca inny rozstaw i to wpływa też na komfort.

Opublikowano
11 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Uważam, że B8 i B9 podobnie się zachowują, przy czym  B9 nieco lepiej. Więcej miejsca inny rozstaw i to wpływa też na komfort.

Czyli „winowacją” braku komfortu jest 1BE :) 

Opublikowano

W połączeniu z 19"?

Opublikowano
2 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

W połączeniu z 19"?

U mnie standard 17”  ?

Opublikowano

Z 17" można 1BE zaryzykować.

Opublikowano
W dniu 28.02.2024 o 21:54, Muskel1 napisał(a):

Z 17" można 1BE zaryzykować.

Właśnie taki układ mam. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze komfort zależy od ciśnienia w kołach. I od samych opon ja mam na zimę 17 a na lato 18. I przyjemniej mi się jeździ na tych letnich.

• 1 rok później...
Opublikowano

A jak przełoży się na jakość prowadzenia/komfort przesiadka z 17" na 18" w przypadku posiadania 1BA.
Ktoś może dokonywał takiej zmiany?

Opublikowano

a jak ma byc ?

bardziej twardo

Opublikowano

Z tym zawieszeniem 1BA w B9 to coś jest na rzeczy. Miałem 1BV w B8 na 255/35/19 i no było twardo, jako że wcześniej jeździłem inną marką na gwincie za bardzo Mi to nie przeszkadzało ale jak przesiadałem się na lato na 18" 245/40/18 to mimo małej zmiany to było jakoś znośniej. W między czasie przesiadłem się znowu na wyrywacza plomb na gwinicie i ponownie teraz wróciłem do Audi B9 na 1BA i tak :

- Zawieszenie wydaje Mi się sztywne jak w B8 1BV ale jeżdżę spokojnie bez brania zakrętów, chociaż kilka razy 90 stopni się wjechało mocniej i nie było pontonu. Opona  245/40/18

- Zawieszanie jak dla Mnie jest mega komfortowe nie pontonowate, nie czuje jakoś mocno dziur, wszystko jest takie fajne sztywne, auto tez ma poniżej 90k przebiegu nie jest może "wybite". W temacie użytkowania, komfortu, sztywności nic bym nie poprawiał - pasuje Mi

- Auto jest mega "kozą" co mi mega przeszkadza i to chciałbym zmienić.

Lato mam już 19" i zakładam 255/35 i mam też dylemat co robić dalej aby :

- Auto stało niżej nie jak koza.

- nie zejść mocno z obecnego komfortu

- amortyzatory obecne nie wyzionęły ducha za 10tyś km

Idealnym rozwiązaniem wydaje się tutaj Eibach Pro kit ale boje się o te amorki, niby Eibach pisze że dostosowany do seryjnych amortyzatorów ale wiadomo czego nie napiszą żeby sprzedać swój produkt, przecież wiadomo że prawie nikt nie kupuje ProKita i nowych amortyzatorów o skróconym skoku. Miałem kiedyś ProKit w aucie które co prawda miało stare amortyzatory ale były one sprawne i szczerze to lepiej się jeździło później na gwincie AP Racing który może nie jest z wysokich półek ale nie jest też jakimś tanim szajsem.

Ma Ktoś może numery amorów do 1BE i 1BV tylko z polifta ? Szukałem po Etce ale tam jest tyle amortyzatorów że nie ogarniam tych zapisów. Vinu nie podam bo mam u Siebie 1BA :)