Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wibracje nadwozia podczas jazdy powyżej 120km/h w A4 B6 AVF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym dalej obstawiał te pierścienie centrujące. One nie wchodzą bezpośrednio między szparę piasty i felgi a wchodzą w tą fazę. Kawałek plastiku a może rozwiązać problem.

Opublikowano
14 godzin temu, przem8 napisał(a):

Podpora wału?

Wal dawałem do sprawdzenia wyważenia i jest ok podpora cała. Jeszcze osiowałem wał by był prosto. 

Opublikowano
12 godzin temu, Langista napisał(a):

Ja bym dalej obstawiał te pierścienie centrujące. One nie wchodzą bezpośrednio między szparę piasty i felgi a wchodzą w tą fazę. Kawałek plastiku a może rozwiązać problem.

Ja rozumiem tyle że ja nie mam pierścieni centrujacych. Felgi mają 57.1 otwór a piasta nowa z tego co mierzyłem 56.5 coś takiego. Takie 0.5 mm luzu było to znalazłem Puszke szpraju z takim wymiarem pociąłem wczoraj na krążki tak by skasować ten luz i teraz koło wchodzi na ciasno w piastę już myślałem że to będzie rozwiązanie ale przejechałem się i nic to nie dało. 

Opublikowano
8 minut temu, Vexart napisał(a):

Wal dawałem do sprawdzenia wyważenia i jest ok podpora cała. Jeszcze osiowałem wał by był prosto. 

Podpora cała ale może wypracowana i wał wpada w wibracje jak to się dzieje głównie na odpuszczonym gazie.

Opublikowano
2 godziny temu, przem8 napisał(a):

Podpora cała ale może wypracowana i wał wpada w wibracje jak to się dzieje głównie na odpuszczonym gazie.

W tym przypadku wibracje są cały czas podczas przyspieszania zwalniania przy wciśniętym sprzęgle. Nawet gasiłem silnik na chwilę podczas jazdy.

Za dwa tygodnie jadę w trasę i chciałbym wibracje zlikwidować ale brak pomysłów, chce to zrobić za wszelką cenę.

Opublikowano

W końcu coś się udało. Pojechałem na wywarzanie kół z testem drogowym na hunterze i trzeba było jedną oponę przekręcić na feldze. Po tym zabiegu jest duużo lepiej. Nie jest idealnie, ale znośnie. Delikatne bicie nadal jest ale jak dla mnie akceptowalne, nie to co wcześniej. Po regeneracji zawieszenia z tyłu możliwe że będę próbował zlikwidować bicie całkiem. Byłem na zwykłych wyważarkach to na jednym kole wyszło 65g wulkanizatorowi nie chciało się przekręcić opony to nakleił tyle, a to właśnie te koło było problemem.