Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wibracje nadwozia podczas jazdy powyżej 120km/h w A4 B6 AVF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Tak jak w opisie wyżej zmagam się z problemem drgań całego nadwozia powyżej 120 km/h czasami jest tak, że występuje do np. `140-160 km/h , czasami ustępuję po chwili a później znowu wraca jak jedzie się ze stałą prędkością. Dodam, że problem pojawił się jakieś 2 lata temu , na początku zwalałem winę na felgi, opony (podmiana , wyważenie , nowe opony, felgi ) i dalej to samo. Widziałem już podobne tematy na forum , ale nigdzie nie znalazłem konkretnego wyeliminowania problemu. Wymieniłem już między innymi: 

- komplet zawieszenia 

- sprzęgło, dwuamas

- skrzynia biegów bo był luz na flanszach 

- półosie kompletne

Dalej nie mam na tą chwilę pomysłów co by to jeszcze mogło powodować te wibracje, ogólnie to zauważyłem tak po prostu kiedyś podczas jazdy autostradą auto zaczęło wpadać w wibracje i tak jest do dziś , chociaż w ostatnim czasie jest to coraz bardziej odczuwalne. Rozpędzałem nawet auto na podnośniku i gdy już zaczną się te wibracje to załe zawieszenie wpada w rezonans. Ratunku co robić, nie mam już sił i pomysłów ?

Opublikowano

spróbuj oczyścić powierzchnie gdzie przylega felga do tarczy oraz można kupić nowe pierścienie centrujące do felg ( jeśli posiadają ) Miałem tak, ze pierścień wyglądał ładnie, a był winny. 

Opublikowano
40 minut temu, skwara129 napisał(a):

Widziałem już podobne tematy na forum , ale nigdzie nie znalazłem konkretnego wyeliminowania problemu.

I uważasz, że założenie kolejnego już o tym samym problemie, przyniesie "konkretne" rozwiązanie... ?

Każda odpowiedź, która się tu pojawi (np. patrz wyżej) była już wspominana w tematach, które przeczytałeś (?).

Ja rozwiązałem problem przez wyważenie kół (zima i lato) na Hunterze.

Pewnie znasz ? :

Opublikowano

ehh , chciałem pisać o krzywo wytartych oponach . no ale już to sprawdzałeś

Edytowane przez Lukaa5

Opublikowano
  • Autor
52 minuty temu, Tomnik napisał(a):

I uważasz, że założenie kolejnego już o tym samym problemie, przyniesie "konkretne" rozwiązanie... ?

Każda odpowiedź, która się tu pojawi (np. patrz wyżej) była już wspominana w tematach, które przeczytałeś (?).

Pewnie znasz ? :

Opublikowano
  • Autor
Teraz, skwara129 napisał(a):
53 minuty temu, Tomnik napisał(a):

Pewnie znasz ? :

U mnie problem na pewno nie jest po stronie kół ponieważ przy zdjętych kołach na podnośniku gdy rozpędzam auto to tak samo jak na ulicy do prędkości  powyżej 120 km/h dzieje sia tak samo. Jest tutaj kilka tematów o tym , chyba już wszystkie podpowiedzi wykorzystałem i nic. Może jednak ktoś rozwiązał właśnie taki problem tylko go nie opisał.

Opublikowano
  • Autor

z kołami czy bez jest tak samo 

Opublikowano

kolego napisałeś że wymieniłeś półosie, a czy wymieniałeś przeguby wewnętrzne?

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, sahipp napisał(a):

kolego napisałeś że wymieniłeś półosie, a czy wymieniałeś przeguby wewnętrzne?

W pierwszej kolejności zostały wymienione właśnie przeguby wewnętrzne, chociaż luzów dużych nie miały, ale dużo odpowiedzi na forum właśnie sugerowało te przeguby. Założyłem firmy LOBRO tak jak były w oryginale i zero poprawy. Później półosie z przegubami zewnętrznymi i dalej to samo. Jak się patrzy od dołu gdy rozpędza się na podnośniku to gorzej wszystko drży w sensie całe zawieszenie od strony kierowcy. Skrzynia biegów też podmieniona i to samo. 

Opublikowano

Hmmm, może czas się 'czepić' tarcz hamulcowych bo jeśli to na 200% nie koła to jeszcze to się obraca i może wibrować  , tyle że powinno to być odczuwalne przy hamowaniu   ...tylko.

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, dekiel 13 napisał(a):

Hmmm, może czas się 'czepić' tarcz hamulcowych bo jeśli to na 200% nie koła to jeszcze to się obraca i może wibrować  , tyle że powinno to być odczuwalne przy hamowaniu   ...tylko.

Jeżeli chodzi o tarcze, to również zostały zdemontowane i rozpędziliśmy auto na podnośniku, nic się nie zmienia, dalej wibracja pojawia się w tym samym zakresie prędkości. Zastanawiam się jeszcze nad łożyskami czy czasem one tego nie powodują. Chociaż typowych objawów dla łożysk nie ma. 

Opublikowano

To zostaje czujnik zegarowy i pomiar bicia piast

Opublikowano
3 godziny temu, nik23 napisał(a):

To zostaje czujnik zegarowy i pomiar bicia piast

chyba faktycznie to jest wyjście.... skoro kolega właściwie pół auta wymienił... coś musi być nie tak

Opublikowano

Hmmm , w dalszej kolejności sprawdziłbym

= bicie piast

= łożyska kół

= poduszki pod silnikiem / pod skrzynia wymieniona rozumiem ze skrzynią/

= poduszki amorów rozumiem wymienione  razem z zawieszeniem .

Kuwa gdzieś musi być luz skoro telepie budą. :mysli:

Opublikowano
1 godzinę temu, dekiel 13 napisał(a):

Kuwa gdzieś musi być luz skoro telepie budą. :mysli:

a ciekawsze jest to że kolega twierdzi że największe wibracje ,,wychodzą,, od strony kierowcy....

wiecie co nie jestem aż takim specem od mechaniki i proszę się nie śmiać ale... no bo kolega faktycznie pół auta wymienił i zero efektu... a może być jakiś związek z układem kierowniczym ? - tak mnie zastanowiło że to od strony kierowcy najbardziej drży... pytanie tylko bardziej do obeznanych czy będzie jakieś powiązanie z maglownicą, drążkami i czy może tam nie zacząć szukać problemu ?

Edytowane przez sahipp

Opublikowano
13 minut temu, sahipp napisał(a):

- tak mnie zastanowiło że to od strony kierowcy najbardziej drży... pytanie tylko bardziej do obeznanych czy będzie jakieś powiązanie z maglownicą, drążkami i czy może tam nie zacząć szukać problemu ?

raczej super nie prawdopodobne .

Dyferenciał zmieniny ze skrzynią?

zostaje łożysko piasty , albo dyfer w nowej/starej skrzyni . Poł osie bym wykluczył skoro poszły nowe 

Edytowane przez Lukaa5

Opublikowano

A ja bym 'pomacał' układ kierowniczy , czemu nie  ?

Następny etap jeśli nadal nie znajdziesz przyczyny to napęd quattro .

Opublikowano
5 minut temu, dekiel 13 napisał(a):

Następny etap jeśli nadal nie znajdziesz przyczyny to napęd quattro .

...ale kolega który zmaga się z tą wielką zagadką akurat ma fwd... ja tak chlapnąłem z tym układem kierowniczym bo czytając to co opisał to faktycznie miał pół auta wymienione/podmienione, a przyczyna wibracji nie została nawet dotknięta.... jakiś ciężki i nie typowy przypadek się trafił, aż sam jestem ciekaw co jest przyczyną...

Opublikowano

a na jakiej zasadzie układ kierowniczy może powodować drgania auta na podnośniku bez kół ? (pompa wspomagania ?)

Edytowane przez Lukaa5

Opublikowano

Jakie poloski zalozyleś ?

U mnie w AVF też było tak,ze przy ok.120km/h były wibracje całym autem a poloski były nowe (GSP),po wymianie wewnetrznych przegubów na SKF jak ręka odjął