Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Spadek mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem z A4 B5 1.9 TDI AFN, od jakiegoś czasu pojawił się spadek mocy o jakieś 40-50% auto naprawdę zamulało nie to że od jakiegoś momentu obrotów, na wszystkich obrotach, prędkośc maksymalna to jakieś 110/120 kmh zauważyłem też że kiedy mu "depnę" to o około 3 tys obrotach auto ma "cofkę" tak jak bym zdjął noge z gazu i po pół sekundy znowu wcisnął , po ponownym zgaszeniu i zapaleniu wozu problem znikał - do czasu, i tak jeżdżąc z tym problemem niestety gaszenie i zapalanie auta już nic nie pomagało. Teraz pojawił się inny problem, nie dość że auto nie odpala za 1 razem tylko za dziesiątym to jeszcze przy odpaleniu sam dodaje gazu do 2 tys obrotu :o. Wymieniłem filtr paliwa, turbina zregenerowana, elektrozawór (n75?), Wszystkie wężyki na nowe (dolot). Bardzo proszę o jakąś radę. Komputer wykazał 2 błędy że coś z turbiną i przekaźnik świec żarowych do wymiany. Proszę o pomoc, co mam zrobić by auto chodziło jak dawniej.

Nieaktualne

Teraz nasunął się inny problem, auto o dziwo "zyskało moc" lecz tylko do czasu kiedy rozgrzeje się silnik - wtedy to już całkowicie traci moc tak jak wcześniej. Aha i cały czas miga kontrolka świec żarowych.

Opublikowano
:szukaj: sporo jest info na forum z takim problemem :cool1:
Opublikowano

wykonaj diagnostykę VAG-iem, zrób logi statyczne oraz dynamiczne

Opublikowano

kolego jeżeli sam Ci robi przygazówkę to możliwości jest nie tak wiele....

zacznij od wyjęcia zaworka odcinającego paliwo i wymoczeniu go w benzynie ekstrakcyjnej, przeczyść wszystkie styki tam, pozalewaj je wd40, odczekaj i przebutuj dobrze autko :good:

miałem identyczny problem i to pomogło :good:

Opublikowano

Jeśli Ci pali 4L/100 to znaczy że jeżdzisz bardzo delikatnie a delikatna jazda AFNem w większości przypadków po jakimś czasie kończy się zapieczonymi łopatkami w turbo :naughty:

Opublikowano

dlatego koledze po tych zabiegach poleciłem przebutowanie auta :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki, sprawdzę to i dam odpowiedź.

Jeszcze takie pytania:

Gdzie jest zawór odcinający paliwo ? I gdzie jest przekaźnik świec żarowych i jakie ma oznaczenie ? Pozdrawiam.

Opublikowano

poszukaj gdzieś... jest na pewno.. nawet byłem autorem takiego tematu :good:

Opublikowano
  • Autor

poszukaj gdzieś... jest na pewno.. nawet byłem autorem takiego tematu :good:

Dzięki wielkie, jutro biorę się do roboty, przeczyszczę ten zawór. Znalazłem twój temat :)
Opublikowano

w porządku po to tu jesteśmy :wink4: kiedyś mi ktoś pomógł :good:

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj odkręciłem zawór odcinający paliwo w środku wyglądało wszystko ładnie, zero brudu. Potrzymałem trochę w rękach, podumałem i westchnąłem i po chwili skręciłem wszystko na nowo. Odpalam wóz.... dusi się 2..3...4.. raz odpalił, czekam aż się rozgrzeje i test drive. Ku mojemu zdziwieniu auto rwało jak szalone. Już nie ma problemu z tym że przy odpalaniu na gorącym silniku obroty same wskakiwały na 2000rpm. Tylko teraz auto ma krótką "cofkę" na 3 biegu przy 80km/h, Cofka - czyli tak jak bym zdjął nogę z gazu i po pół sekundy znowu rwie. Co to może być ? (SoMeS dzięki wielkie za pomoc :])

Jeszcze jedno pytanie: Co się stanie jeżeli bym tą sprężynke w zaworze odcinającym paliwo rozciągnął o milimetr ?

Opublikowano

miałeś jeszcze ten zaworek przedmuchać przeczyścić :wink4:

jeżeli Ci się cofa to jedź na autostradę i pokręć go na wysokich obrotach z kilkanaście kilometrów... musisz tak porządnie przedmuchać turbinę :good:

btw cieszę się że pomogło :gwizdanie:[br]Dopisany: 03 Maj 2009, 11:07_________________________________________________

Jeszcze jedno pytanie: Co się stanie jeżeli bym tą sprężynke w zaworze odcinającym paliwo rozciągnął o milimetr ?

to taka próba ograniczenia go hehe... nic się nie powinno stać :wink4:

i pamiętaj dobre paliwo lać bo nic innego przyczyną nie jest :ON:

Opublikowano
  • Autor

Właśnie wróciłem z autobany auto fakt faktem rwie lecz więcej jak 140 km/h nie pójdzie nie wiem czemu. Czy może być to przyczyną tego że wyskakuje mi ostrzeżenie(błąd?) że coś jest z ABS(świeci się i miga czerwona lampka z wykrzyknikiem)?

Opublikowano

kolego :vaglogi:, bo tak to wrozenie z fusow

Opublikowano

no to zapinaj vaga, rób logi i nie jeździj tak jeżeli Ci coś na czerwono mruga...

szkoda żeby Ci się coś posypało w aucie :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Okey jeszcze pytanie :) Jak zrobić reset komputera ? Chodzi mi o usunięcie błędu ABS'a. Czy wystarczy odpiąć akumulator na godz ?

Opublikowano

jak np miales uszkodzony czujnik i wymieniles to sama kontrolka zgasnie bez zadnego kasowania , a jak bedziesz mial juz kabelek i vag com to skasujesz sobie to co sie zapisalo na sterowniku , odejmowanie klemy to archaizm [br]Dopisany: 03 Maj 2009, 23:12_________________________________________________

Właśnie wróciłem z autobany auto fakt faktem rwie lecz więcej jak 140 km/h nie pójdzie nie wiem czemu. Czy może być to przyczyną tego że wyskakuje mi ostrzeżenie(błąd?) że coś jest z ABS(świeci się i miga czerwona lampka z wykrzyknikiem)?

a to nie jest blaąd abs tylko plyn hamulcowy albo reczny , abs pomaranczowa lapka z napisem abs
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

WITAM zaczela mrugac kontrolka od swiec zarowych i spadek mocy slinika jutro jade na vag mam jakies 14 km czy nic sie nie stanie ????

Opublikowano

andegrand byc moze awarii ulegl wtryskiwacz sterujacy wzniosem iglicy (to ten jeden z kabelkiem , trzy sa bez kabelkow)