Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Sprzęgło jednokierunkowe alternatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Czeka mnie wymiana rolki z napinaczem oraz sprzęgło jednokierunkowe alternatora. Koszt materiału w ASO Audi to 710 zł. Czy znacie może jakieś tańsze źródło dostępu w/w części. Jestem z Koszalina.

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

Witam!

Czeka mnie wymiana rolki z napinaczem oraz sprzęgło jednokierunkowe alternatora. Koszt materiału w ASO Audi to 710 zł. Czy znacie może jakieś tańsze źródło dostępu w/w części. Jestem z Koszalina.

Pozdrawiam

Rafał

każde inne zródło będzie tańsze :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Rozumie, ale jaka kwota będzie rozsądna za te dwie części?

Opublikowano

Skontaktuj się z TOM77. Na pewno ci pomoże. :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podpowiedź.

Pozdrawiam

Opublikowano

nie wiem ile napinacz ale kólko nie wiecej niz 200zł

Opublikowano
  • Autor

W ASO Audi "krzykneli" za sprzęgło jednokierunkowe alternatora dokładnie 500 zł :shocked: Poza tym trzeba podać rodzaj alternatora. No właśnie jak to sprawdzić bez rozbierania? Da się?

Opublikowano

Popraw wątek, bo nie wiem do jakiego silnika szukasz części. BRE czy BPW??

Opublikowano
  • Autor

SORyy ! to jest BPW. Już zmieniam

Opublikowano

038903315AH - napinacz

SKF VKM 31058 - cena ok. 150zł.

Sprzęgło jednokierunkowe alternatora INA w zależności od alternatora jaki posiadasz to koszt od. 140 do 200zł.

Podaj numer części OEM widniejący na alternatorze jeżeli chcesz poznać dokładne oznaczenie i cenę części.

Części są dostępne w oddziałach sieci Intercars.

Opublikowano
  • Autor

Bardzo dziękuję za podpowiedź.

pozdrawiam

Opublikowano

Kolego podłącze się pod temat. Powiedz jakie masz objawy że wymieniasz te części? I za ile je znalazłeś.

Pozdro

Opublikowano

Ja za wymianę tego sprzęgiełka alternatora zapłaciłem 300 zł z robocizną.

Pozdrawiam

Opublikowano

A to sprzegiełko jest w rolce czy to osobna część? U mnie wspomoaganie nieco ciężko chodzi i mechanik wytypował właśnie rolkę od alternatora. Będę u siebie wymieniał pompe klimy więc i to bym przy okazji załatwił.

Opublikowano

Zatarte sprzęgiełko można poznać po głośnej pracy silnika i skaczącej rolki napinacza paska .

Łożysko można jeszcze sprawdzić mechanicznie czy nie jest zatarte na wyłączonym silniku.

W korpusie alternatora są otwory technologiczne gdzie widać komutator- który po włożeniu np. śrubokręta - powinien się łatwo przekręcić .

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Objawy u mnie to: przede wszystkim głośna praca silnika - taki dodatkowy szum w okolicy paska klinowego, poza tym napinacz delikatnie skacze ugięcie około 3 mm, podczas postoju na wolnych obrotach poruszając zdecydowanie kierownicą słychać w kabinie takie mruczenie na wyższych obrotach już nie.

moje pytanie - jak sprawdzić numer tego alternatora ? co trzeba rozebrać, a może nie trzeba?

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie wiem czy koledzy potwierdza ale to chyba mozna w Etce sprawdzic tak? Czy weryfikacja po nr VIN bedzie wiarygodna?

Opublikowano

W Etce można to sprawdzić ale tam jest dużo rodzajów ja po wpisaniu swojego nr Vin też mi wyskakuje parę. Są dwie firmy Bosch i Valeo.Sprawdz naklejkę na alternatorze :good:

Opublikowano

Mam pytanie: czy ktoś z was rozbierał kiedyś sprzęgiełko alternatora,zna zasadę jego działania (jak jest zbudowane)i co jest przyczyną jego zacierania się?