kubab5 Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Cześć, ostatnio czasem zapala mi się na kilka sekund kontrolka ciśnienia oleju po około 20-30km. Zakładam, że to wina czujnika. Gdzie znajduje się ten czujnik?
tass Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Kontrolka czerwona od ciśnienia, czy żółta od poziomu? Na początek pasowało by sprawdzić ciśnienie oleju. Czujnik ciśnienia jest w podstawie filtra oleju: 1
kubab5 Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2023 dziękuję, od góry jest normalny dostęp zeby to wymienić? Kontrolka Czerwona
tass Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Opublikowano 16 Sierpnia 2023 Jest pod kolektorem ssącym, z góry od strony skrzyni biegów trzeba z nim walczyć, idealnego dostępu nie ma, ale da się go wymienić.
kubab5 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Zauważyłem ze jak wyskoczy błąd ciśnienia oleju to po dodaniu gazu znika. To bardziej wskazuje na czujnik czy na walnięty silnik albo pmpe oleju?
tass Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 W dniu 16.08.2023 o 17:52, tass napisał(a): Na początek pasowało by sprawdzić ciśnienie oleju. Manometr w rękę i jazda.. Przyczyny mogą być różne, od zatkanego smoka pompy oleju, jak i po samą pompę itd... Jeśli faktycznie jest problem z ciśnieniem, a nie tylko z czujnikiem to szykuj się na remont silnikowni, jak tak pojeździsz.
dziadek_8724 Opublikowano 20 Sierpnia 2023 Opublikowano 20 Sierpnia 2023 W dniu 16.08.2023 o 16:25, kubab5 napisał(a): Cześć, ostatnio czasem zapala mi się na kilka sekund kontrolka ciśnienia oleju po około 20-30km. Zakładam, że to wina czujnika. Gdzie znajduje się ten czujnik? Mankamentem naszych 1.8 T jest często zapychający się smok na pompie oleju. Nie czekaj, tylko spuszczaj olej, micha w dół i ogarnij najpierw smoka. Po zakupie swojej Audioli miałem ten sam problem, pomogło czyszczenie smoka. Nie zaszkodzi również sprawdzić ciśnienia oleju.
kubab5 Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2023 zauważyłem że jadąc na niższych obrotach kontrolka nie zgaśnie ale podwyższając obroty powyżej około 2 tys od razu gaśnie, co o tym sądzicie?
Skowrix Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Opublikowano 21 Sierpnia 2023 24 minuty temu, kubab5 napisał(a): co o tym sądzicie Że jak będziesz tak dalej robił to następnym Twoim postem będzie 'coś zaczęło stukać w silniku'. Kup manometr albo podjedź do mechanika na pomiar ciśnienia oleju bo nikt Ci go zdalnie nie zmierzy na podstawie gasnącej kontrolki....
Langista Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Opublikowano 21 Sierpnia 2023 Raczej coś nie halo z ciśnieniem oleju, skoro kontrolka znika przy wyższych obrotach.
Dawid Mak Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Mi nie pokazuje ani lampka ani komputer nie widzi błędu może być to czujnik
Rekomendowane odpowiedzi