Gość Opublikowano 24 Października 2023 Opublikowano 24 Października 2023 Cześć, muszę na stałe połączyć dwa element plastikowe, problem jest taki ze to dwa różne materiały, PP/PE i ABS. Na internecie nie widzie spoiwa które by mogło to połączyć. Testowałem spoiwo „abs” i „pp/epdm dwóch elementów nie łączy, wtapia się w jeden. probowac innymi spoiwami? Czy wybrać jakiś klej lub szpachle do plastiku? a może żywice? Ale ją bym chciał naj mniej.
Skowrix Opublikowano 24 Października 2023 Opublikowano 24 Października 2023 Zszywki do plastiku (takie wtapiane druciki) żeby połączyć te materiały i na to klej/szpachla do wykończenia spoiny.
Gość Opublikowano 24 Października 2023 Opublikowano 24 Października 2023 Zszywki mam to wiadomo użyje tez, słowa do tych dwóch różnych plastików nie ma? brac klej typu ATK PU16??
Langista Opublikowano 24 Października 2023 Opublikowano 24 Października 2023 Co to za elementy? Może sam klej dwuskładnikowy sobie poradzi?
janusz75 Opublikowano 24 Października 2023 Opublikowano 24 Października 2023 (edytowane) spróbuj klej metakrylowy... naprawdę działa... i to dla różnych tworzyw... mnie kiedyś pomógł... Zawartość dodana 1 minuta później Co to jest klej Metakrylowy? Kleje metakrylowe MMA - Specjalna grupa klejów, do szybkiego łączenia tworzyw sztucznych. Kleją bez żadnego przygotowania laminaty, poliwęglan, PMMA (plexi), ABS, a także metale. Wytrzymują temperatury robocze do 130°C. Dają wytrzymałości do 300 kg/cm². Edytowane 25 Października 2023 przez janusz75
Gość Opublikowano 24 Października 2023 Opublikowano 24 Października 2023 Od strony kierownicy w samochodzie jest osłona plastikowa słupka, jest ona z tworzywa pp/pe -t20. zamowilem obudowę na 3x zegary auto gauge, ta obudowa z tego co sprzedawca mówił z abs, czyli abs Z pp/pe -t20 w jednej element trzeba. zszywarke i spawarkę mam, spawarka Chyba się nie sprawdzi bo nigdzie nie widzę takich spoiw, zszyje ale trzeba ładnie po szyciu obrobić i później zeszlifować na gładko żeby nie było widać łączeń
Langista Opublikowano 25 Października 2023 Opublikowano 25 Października 2023 Wiem o co Ci chodzi, klej dwuskładnikowy powinien dać sobie radę z tym zadaniem.
Gość Opublikowano 25 Października 2023 Opublikowano 25 Października 2023 Spawanie odpada calkowcie przez brak spoiwa do kupienia. wpadł mi kolejny pomysł do głowy zszyć od środka pistoletem z zszywkami. po tym od zewnątrz zatopić na ściankach siatkę, na to szpachla do plastiku, zda egzamin szpachla ? Nie będzie pękać? Elementy na sztywno będę połączone
MarioR34 Opublikowano 26 Października 2023 Opublikowano 26 Października 2023 I broke my plastic engine cover in tree pieces , melted in a copper wires from antenna cable Cover the cracks with two component flexible glue for plastic , sand it and painted it , its like a new from factory and very strong and firm,
Rekomendowane odpowiedzi