Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak podlaczyc rns-e w A4 B6, żeby can zadziałał?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam audi a4 b6 2002rok i nie mam cana. Kupiłem radio rns-e No i ani nie działa oswietlenie, nie działa na kluczyk w sensie włączać i wyłączać trzeba ręcznie. Wzmacniacz nie działa bo tak to brałby prąd a możliwe to jest dopiero jak zacznie działać na kluczyk bo zacznie go usypiać i budzić. Robil to już ktoś? Moze pomóc?

Opublikowano

Czytałem tematy bardzo ładnie opisane ale brak zdjęć już. Ja to robiłem właśnie. U mnie było RNS-D. Po podłączeniu RNS-E nie działało podświetlenie, nie wyłączało się po kluczyku i wyłączało się po 30 minutach.

Działały wszystkie głośniki razem z subwooferem i łączył się z VCDS. 

Napisze jak ja zrobiłem, może ktoś poprawi jak powinno być lepiej.

Myślałem, że piny 19 i 20 w niebieskiej kostce przy liczniku będą wolne, u mnie były zajęte- nie wiem czy to normalne. Może ktoś wyjaśni. 

Musisz przeciągnąć kabelki od radia do niebieskiej kostki w liczniku.

Bierzesz sobie dwa cienkie kabelki długości około 30-50cm. I robisz z nich taki warkoczyk, żeby nie było zakłóceń.

przy niebieskiej kostce przy liczniku odsłaniasz trochę izolację, usuwasz osłonki na kabelkach i wlutowujesz kabelki odpowiednio

nr 19 pomarańczowo- brązowy (19 - Infotainment CAN Low) łączysz z pintem nr 10 (CAN-L) w Radiu RNS-E kostka D. Ja przylutowałem do kabla w przejściówce. Nie umiałem odblokować kostki aby wyjąć PIN

oraz

20 pomarańczowo fioletowy (20 - Infotainment CAN High) łączysz z pinem nr 9 (CAN-H) Radiu RNS-E kostka D.

po złożeniu podłączeniu radia i wpisaniu kodu podswietlenie zadziałało. Działa po kluczyku, na FIS się wyświetla. Muszę jeszcze sprawdzić kodowanie. 

Zaraz wrzucę zdjęcia. 
mój pierwszy taki poradnik ale chyba w miarę czytelny

IMG_1233.jpeg

IMG_1240.jpeg

IMG_1241.jpeg

IMG_1244.jpeg

IMG_1190.jpeg

Edytowane przez pok3r
Dodanie zdjęć

Opublikowano
10 godzin temu, pok3r napisał(a):

Czytałem tematy bardzo ładnie opisane ale brak zdjęć już. Ja to robiłem właśnie. U mnie było RNS-D. Po podłączeniu RNS-E nie działało podświetlenie, nie wyłączało się po kluczyku i wyłączało się po 30 minutach.

Działały wszystkie głośniki razem z subwooferem i łączył się z VCDS. 

Napisze jak ja zrobiłem, może ktoś poprawi jak powinno być lepiej.

fajny opis, ale czy przypadkiem canów nie ma w kostce samego radia ? na razie nie interesowałem się aż tak tematem, ale coś mi śmignęło że cany chyba powinny być już w kostce przy radiu tylko że w innych miejscach i dla rns e trzeba je po prostu przełożyć?

Opublikowano
52 minut temu, sahipp napisał(a):

fajny opis, ale czy przypadkiem canów nie ma w kostce samego radia ? na razie nie interesowałem się aż tak tematem, ale coś mi śmignęło że cany chyba powinny być już w kostce przy radiu tylko że w innych miejscach i dla rns e trzeba je po prostu przełożyć?

Jeżeli auto było fabrycznie bez radia,to nie ma tam canów.

Opublikowano
  • Autor

Fajnie. Dzięki sprawdzę i zobaczymy czy będzie to rzeczywiście działać bo elektryk mówił że jak podlacze suba yo będzie prąd cały czas bo radio nie będzie wyłączać 

Opublikowano
12 godzin temu, pila24 napisał(a):

Jeżeli auto było fabrycznie bez radia,to nie ma tam canów.

a widzisz, nie miałem pojęcia... ale jeżeli auto było wyposażone w jakiekolwiek radio to cany są we wtyczce, kwestia ewentualnego przepięcia w odpowiednie piny przy zmianie radia tak? Czy coś się zmieniło? Sorry że może głupie pytania, nigdy nie byłem zmuszony bawić się z radiami ale teraz będzie mnie to czekać...

Opublikowano

Jak będziesz używał przejściówki to nie musisz nic zmieniać.

Opublikowano
54 minut temu, pila24 napisał(a):

Jak będziesz używał przejściówki to nie musisz nic zmieniać.

...a i tego popatrz też nie wiedziałem, bardzo pomogłeś...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

A jak jest już wyciągnięte z licznika i dalej nic nie reaguje? To co z tym zrobić Panowie?

Opublikowano

Ale co jest wyciągnięte? Pokaż kostki jakie masz do podłączenia do radia.

Opublikowano

adaptacja kanału 62 w liczniku zrobiona? może żle podpiąłeś jednak - najczęściej błąd to zamiana can l z can h ( nieraz taki numer sam zrobiłem ) 

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie robi to elektryk mój i mówi że podłączył tak jak chłopaki na górze mówili i dalej to nie śmiga 

Opublikowano
  • Autor

Ja się po prostu elektryki nie tykam ?

Opublikowano
  • Autor

Chyba ze ktoś jest z okolic czestochowy kto to robił i by mógł pomóc ?