Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Ubywa płyn chłodzący - tylko gdzie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów,

Od paru tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem A4 B6 z silnikiem 2.0 benzyna w automacie :> jednak martwi mnie jeden fakt... po przejechaniu 650 km musiałem dolać prawie 1,5 litra wody do zbiorniczka... ;/ Czy ktoś może mi powiedzieć w czym tkwi problem.

Pompę wody wymieniłem wraz z rozrządem i olejem zaraz po kupnie auta.. Została mi do wymiany jeszcze uszczelka pod pokrywą bo wywala leciutko olej przez świece ale czy ta górna uszczelka ma coś wspólnego z wodą ?

Opublikowano

1,5 litra to sporo, szukaj gdzie masz mokro, trzeba sprawdzić po koli każdy wąż, może opaska popuściła a może któryś wąż dziurawy. Jeśli jest wąż uszkodzony to możliwe że dopiero na zapalonym silniku bezie można zauważyć jak w układzie będzie ciśnienie.

Opublikowano

u mnie i jeszcze u jednego klubowicza cieklo z plastikowego kolanka z tylu silnika, ale tylko saczylo sie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie ciekło z tyłu tak samo, jakbys wyjął kolektor to bys to widział. Teraz juz sie nie leje, bo sie sam uszczelnił.

Opublikowano
  • Autor

dzięki koledzy sprawdzę to :)

dzisiaj znów się załamałem jadąc do pracy zapaliła mi się kontrolka informująca o niskim stanie oleju. Po pracy pojechałem do mechanika i dolał mi prawie litr ;/ a od wymiany zrobiłem 2000 km :blink:

Powiedziałem mu także o ubywającym płynie to stwierdził ze na 100 % głowica jest pęknięta... Autko moje ma przejechane na liczniku 120000 km. Nie chciałbym odrazu rozbierać głowicy ale jak nie znajdę przyczyny to chyba będę zmuszony... Aha wy też w tych silnikach macie takie okopcone rury wydechowe ??

Opublikowano

odkrec zbiorniczek z ciecza i sprawdz czy przypadkiem nie czuc spalin mozesz miec walnieta uszczelkie pod głowica

Opublikowano
  • Autor

wlasnie przyszedlem z garazu... szukalem szukalem i znalazlem..

z tyłu silnka jest jakiś trójnik z którego kapie na skrzynie, jest na nim ostad także na 99 % to jest przyczyna ubywającego plynu :)

pytanko - wiecie może jaki jest numer tej części albo jak ona się nazywa ? widziałem, że jest przykręcona do bloku na śrubki na 10tkę kluczyk, wydaje mi się, że sobie poradzę z wymianą tylko muszę wiedzieć co kupić :)

Opublikowano

mam ten numer ale podam we wtorek bo nie mam dostepu, a koszty z oringiem od czujnika to okolo 35zl,

poczytaj na temat brania oleju to norma i tylko dolewaj.

Opublikowano

Co do oleju to sprawdz odme od silnika,ktora idzie do gory do trojnika,to tez czesto pada w tych autach.Bede ja wymienial tez,bo byla sparciala od dolu.Zamowilem nowa w serwisie i robia ja teraz plastikowa,ja mialem gumowa,ktora sie rozwalila.

Opublikowano

U mnie też ubywało i okazało sie że pękniety jest palstikowy kruciec ,z tyłu silnika , ogólnie audi nie popisało sie z tymi elementami w silnikach benzynowych, jest to częsta usterka jak sie dowiedziałem od mechanika, na szczeście cena tej cześci nie była duża (ok 35pln w serwisie audi),ogolnie jeśli masz orginalny płyn w ukałdzie chłodzenia(G12) to ma on kolor rożowy i dobrze widać gdzie jest wyciek na silniku, bo zbiera sie różowy nalot.

Opublikowano

to nr krucca 06B 121 133 D

Opublikowano

masz moze zdjecie jak to wyglada z tego miejsca gdzie cieknie płyn?

Opublikowano

wlasnie przyszedlem z garazu... szukalem szukalem i znalazlem..

z tyłu silnka jest jakiś trójnik z którego kapie na skrzynie, jest na nim ostad także na 99 % to jest przyczyna ubywającego plynu :)

pytanko - wiecie może jaki jest numer tej części albo jak ona się nazywa ? widziałem, że jest przykręcona do bloku na śrubki na 10tkę kluczyk, wydaje mi się, że sobie poradzę z wymianą tylko muszę wiedzieć co kupić :)

Co do tego plastiku uważaj jak będziesz odkręcał śruby żeby ich nie urwać bo potem trzeba będzie zdejmować głowicę :cool1:

Zaopatrz się także w komplet nowych uszczelek.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

to nr krucca 06B 121 133 D

Takiego nr-u nie ma w ASO, pomyliłeś się o jedną cyferkę :)

NR KRUCCA TO 06B 121 132 D

Opublikowano
  • Autor

jakies nieporozumienie z tym nr zobacz sam http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bc4300687c61b170.html

dobre dobre :) a ja jutro wstawie zdjecie mojego starego krócca i zobaczysz, że jest taki numer, jaki podałem.

W serwisie też nie mieli części o takim numerze jak mówisz tylko taki jak ja podaje...

Opublikowano

kupilem go w lublinie rok temu po nr vin wiec moze jakis szczegol jest inny, ale jest idetyczny ze starym