Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bicie przy hamowaniu w A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z biciem przy hamowaniu. 

Najdziwniejsze jest to, że występuje tylko w jednym przypadku mianowicie przy delikatnym hamowaniu przy prędkości od 70km/h do 100km/h (tylko delikatnym). Zawieszenie zostało sprawdzone na SKP i powiedzieli, że nic nie widzą i znaleźli uszkodzoną osłonę przegubu zewnętrznego. Na prowizorycznym patyku sprawdziłem tj. odległości krańcowe opon z przodu i nie wiem czy przód opony nie jest ciut węższy niż tył opony (tj. nie miał zbieżności). 

Tarcze i klocki były wymieniane około pół roku temu.

Opublikowano

Temat rzeka ale zapewne krzywe tarcze hamulcowe. Pomiar bicia musisz zrobić i sprawa się wyjaśni. Od czego się wygięło? Chociażby od doebania koła pneumatem przy wymianie a później udawanie że się dokręca dynamometrem - standard u gumiarzy.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, RaThek napisał(a):

Temat rzeka ale zapewne krzywe tarcze hamulcowe. Pomiar bicia musisz zrobić i sprawa się wyjaśni. Od czego się wygięło? Chociażby od doebania koła pneumatem przy wymianie a później udawanie że się dokręca dynamometrem - standard u gumiarzy.

Jeszcze nie widziałem aby tarcza się wygięła od za mocno przykręconych kół. Prędzej felga się wygnie bo to alu, jak skrzywi stalową tarcze.

Edytowane przez Langista
Opublikowano

Może nie dokładnie napisałem, producenci stosują coraz cieńsze piasty bo przecież trzeba masę redukować żeby spełniać kolejne normy euro i efekt jest taki że jak dokręcisz za mocno koło to wygniesz piastę - różnie w różnych miejscach - to z kolei spowoduje wychylenie i bicie tarczy hamulcowej. Później po krzywo osadzonej tarczy zaczynają jeździć klocki i efekt bicia jest jak w banku. Dlatego napisałem że trzeba zmierzyć bicie na tarczy, jeżeli jest to tarcza już do wymiany, do tego pomiar bicia piasty i prawdopodobnie również wymiana.

Opublikowano

ale przy tarczach biłoby tak jakby całą oś miało wyrwać?:)

Opublikowano (edytowane)

Bicie od tarcz może być bardzo mocne. Zmierz te bicie i się sprawa wyjaśni.

Edytowane przez RaThek
Opublikowano

Wcześniejsze tarcze wymieniałem z powodu bicia ale biły przy każdym wciśnięciu hamulca a tu jest tylko jeden i wyłącznie przypadek. Jak docisnę nawet ciut mocniej to nie bije. Oczywiście sprawdzę te tarcze ale po prostu jakoś mi się to nie klei ;)

Opublikowano

Udało Ci się już sprawdzić bicie?