Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Programowanie kluczyka w A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Od około 5 lat jestem w posiadaniu Audi A4 B7 Sedan 2.0 TDI. Przez cały ten okres towarzyszy mi problem niedziałającego otwierania/zamykania za pomocą pilota.

Próbowałem już wszystkich możliwych metod na zaprogramowanie pilota:

• wkładanie w stacyjkę i przytrzymywanie przycisków
  • wkładanie w drzwi
  • programowanie za pomocą VCDS
  • programowanie za pomocą Viaken

Absolutnie żadna metoda nie pomaga, próbowałem z różnymi pilotami i nadal... brak efektów. VCDS bez problemu łączy się z modułem komfortu, jednak dla pewności postanowiłem rozebrać podłogę i sprawdzić czy moduł komfortu doznał jakiegoś fizycznego uszkodzenia. Oto co znalazłem: Zdjęcia modułu wstawiam w załączniku poniżej.

Podczas rozbierania podłogi zauważyłem, że "ktoś już tu był", były widoczne ślady i brak śruby w okolicy gniazda OBD. Mam wrażenie, że poprzedni właściciel pojazdu próbował naprawić problem, jednak wymienił moduł na być może nieprawidłowy. Z tego co się dowiedziałem, moduł trzeba wymienić na taki z dokładnie takim samym numerem części.

Mój aktualny moduł posiada następujące oznaczenie: 8E0 959 433 BH, bardzo chciałbym się dowiedzieć jaki moduł znajdował się w tym aucie fabrycznie.
Rozkodowałem całą opcję swojego samochodu i jedyną istotną rzeczą jaką udało mi się namierzyć jest: 4K4 - CENTRALNY ZAMEK Z WERSJĄ RC INT I ODDZIELNYM ROZWIĄZANIEM BAGAŻNIKA. 5D1 - CENTRALNY ZAMEK STEROWANY RADIEM 433,92 MHz

I szczerze mówiąc nie wiem co robić dalej, nie jestem w stanie stwierdzić czy moduł jest odpowiedni, nie wiem jaki moduł był zamontowanie oryginalnie, nie jestem nawet pewny czy był wymieniany. Dodaje do wątku jeszcze numer VIN + całą opcję jaką posiadam na naklejce w bagażniku. 
VIN: WAUZZZ8E15A416302
Lista wyposażenia: - EOA 7AO 4UE 5XC 5SL 5RU 1KD J1D 1LE 3FA 5MU 7XO 4R4 F0A 8GU 0G1 0YH 0JJ TB3 3NZ 8BE U1A X3A 1N1 2ZQ 8Q1 9Q3 8Z5 D3X 7QO C2F 7KO 4X3 2K1 3L1 4KC 3Y0 4K4 5D1 1SA 0GG Q1A 4GF

Jeśli jest tutaj ktoś, kto ma jakiś pomysł co mogę zrobić w celu rozwiązania problemu z tym kluczykiem - będę bardzo wdzięczny za udzielenie jakichkolwiek podpowiedzi.

modul1.jpg

modul3.jpg

modul2.jpg

Edytowane przez ArthurSs
Opublikowano

8E0959433AJ

Opublikowano
4 godziny temu, RaThek napisał(a):

8E0959433AJ

To numer części, która była zainstalowana w aucie fabrycznie? Skąd pewność? 

Opublikowano

Według ETKI po VIN który podałeś i z opcjami z wlepy.

Opublikowano
Godzinę temu, RaThek napisał(a):

Według ETKI po VIN który podałeś i z opcjami z wlepy.

Dzięki, w takim razie zamawiam moduł i sprawdzę czy pomogło. I tak na przyszłość, to jakaś prywatna etka czy ogólnodostępna? Pytam, bo może się jeszcze kiedyś przydać.

Opublikowano

ETKA EXTR3M3 jak poszukasz to pewnie znajdziesz.

• Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.07.2024 o 21:09, RaThek napisał(a):

8E0959433AJ

Gdy zamontuje ten moduł, czeka mnie jakieś kodowanie? Czytałem coś, że w przypadku wymian modułów trzeba dopasowywać ilość bitów. Aktualny moduł z końcówką BH nie sypie żadnymi błędami, a na papierze wygląda na to, że nie jest to dobry moduł do tego auta.

Dołączam jeszcze log z VCDS'a po automatycznym skanowaniu:

-------------------------------------------------------------------------------
Address 46: Central Conv.        Labels: 8E0-959-433-MAX.clb
   Part No: 8E0 959 433 BH
   Component: Komfortger t T01    2431  
   Coding: 00608
   Shop #: WSC 02440  
   VCID: 78F833A258480B81D1-4B18

Subsystem 1 - Part No: 8E1959801B
   Component: T rsteuer.FS BRM 0205  

Subsystem 2 - Part No: 8E1959802B
   Component: T rsteuer.BF BRM 0205  

Subsystem 3 - Part No: 8E0959801A
   Component: T rsteuer.HL BRM 0205  

Subsystem 4 - Part No: 8E0959802E
   Component: T rsteuer.HR BRM 0606  

1 Fault Found:
01560 - Passenger Door 
            59-10 - Can't Unlock - Intermittent

End-------------------------(Elapsed Time: 06:53)--------------------------

Edytowane przez ArthurSs
Opublikowano

Spisz sobie wszystkie kodowania, również te z subsystemów jeżeli są. Główny moduł ma krótkie kodowanie (00608) więc za wiele tam do wyboru nie będzie. Później wpiszesz je sobie do drugiego modułu i ewentualnie będziesz korygował w razie potrzeby.

Opublikowano

Zagladales w vcdsie ile pilotow masz dopisanych? Probowales je wykasowac? Po dopisaniu do modulu trzeba je jeszcze zsynchronizowac jak po kazdym odlaczeniu akumulatora.

Opublikowano
W dniu 6.08.2024 o 09:57, nadybek napisał(a):

Zagladales w vcdsie ile pilotow masz dopisanych? Probowales je wykasowac? Po dopisaniu do modulu trzeba je jeszcze zsynchronizowac jak po kazdym odlaczeniu akumulatora.

0 dopisanych, mimo tego zawsze przed procedurą dopisywania kasuje wartości. Synchronizacja to inna bajka, ja ich fizycznie nie jestem w stanie przypisać do modułu. W VCDSie cały czas "poszukuje" sygnału, wciskanie przycisków nic nie daje.

W dniu 28.07.2024 o 21:09, RaThek napisał(a):

8E0959433AJ

Zły moduł, od razu po montażu było to w miarę oczywiste, praktycznie nic nie działo - szyby, światła w aucie i standardowo kluczyk. Od początku nie byłem co do tego modułu przekonany, ponieważ według listy jest to moduł do A4 B6 i to do rocznika 2002. (ponieważ później był już innych zamek centralny) 

Tak wynika bynajmniej z tej listy: 

Wracamy więc do punktu wyjścia, założyłem stary moduł - wszystko działa, poza kodowaniem kluczyka. Co dalej? :/

Opublikowano

obraz.thumb.png.f2d1d07bd9fe80584ea8e68b2526e2c5.png

Opublikowano
4 godziny temu, RaThek napisał(a):

obraz.thumb.png.f2d1d07bd9fe80584ea8e68b2526e2c5.png

Ja rozumiem, że ETKA tak wskazuje, ale kupiłem ten moduł i nie działa jeszcze więcej rzeczy niż z tym aktualnym, pomimo zakodowania w poprawny sposób wszystkiego. Powoli mam wrażenie, że ostatnia szansa jaka mi została to kontakt z ASO Audi i dopytanie o numer części bezpośrednio u nich.

Opublikowano (edytowane)

Problem może leżeć w tym że Twój rocznik był przejściowy B6/B7. Wysyłam jeszcze screen z roku 2006:

obraz.thumb.png.57ac51540bf339e3dcafd579fae94aef.png

8E0959433BH >>> 8E0959433CN - ten który masz teraz zamienia się na ten z końcówką CN

obraz.thumb.png.478d86dc7750809f2b2768cca333f63a.png

Edytowane przez RaThek
Opublikowano

Uruchomiłes piloty? 

Opublikowano
W dniu 23.08.2024 o 08:27, DYLU_BST napisał(a):

Uruchomiłes piloty? 

Niestety nie, poszukuje aktualnie innego modułu o tym samym oznaczeniu (BH), aby przetestować czy może wtedy coś ruszy.