Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B8,5 CPMB] Daily szary sedan 2.0TFSI Quattro USA

fabian04

Rekomendowane odpowiedzi

Po ponad trzech latach jazdy B7 w kombi, dieslu z multitronicem przyszedł czas na coś świeższego, a co ważniejsze - napędzanego mniej śmierdzącym paliwem 😉 Po ponad półrocznych poszukiwaniach "jakiegoś" następcy (Przez głowę przechodziło wszystko, od Hyundaia i30n, przez golfy aż po serie 3) udało się znaleźć coś, po czym po pierwszej jeździe powiedziałem "biorę". W międzyczasie na włosku wisiał zakup B8 przed liftem z 3.0tdi, ale po jakimś czasie zrezygnowałem z diesla i zakupiłem A4 B8,5 2.0TFSI Quattro ze skrzynią ZF8HP55. Samochód był sprowadzony do kraju z przebiegiem 27313 mil w 2019r, ja jestem jego aktualnie trzecim właścicielem w kraju, zakupiony został od osoby prywatnej u którego przejeździł niecałe dwa lata i zrobił około 25 tysięcy KM. Aktualny przebieg to ok. 96 tysięcy kilometrów i stale rośnie 🙂 Rocznik 2015. 

Auto miało uszkodzony niegroźnie lewy przód w Ameryce, następnie u kolejnego właściciela miał "przygodę" bez udziału innych samochodów podczas której oberwało się powierzchniowo prawej stronie. Wszystko zostało poskładane dosyć porządnie, prowadzi się jak po sznurku. Poprzedni właściciele wykonali również pełną konwersję na Europę.

Wyposażenie z grubsza:
Sline zewnętrzny
2.0TFSI CPMB
Quattro
Skrzynia ZF8HP55
Bixenon
CLH
Czujniki zmierzchu/deszczu
Czarne wnętrze
Szyberdach
Keyless
Grzana, elektrycznie regulowana skóra
MMI 3G+ (doposażony w Carplay)

Lista modyfikacji i zmian (31.10.2024):
Czarne emblematy ✔️

Dołożenie carplay ✔️

Grill + kratki halogenów plaster miodu, czarny połysk ✔️

Przyciemnione szyby tylne na 95% ✔️

Sprężyny eibach pro-kit ✔️

Koła letnie Arceo Marseille 19" 9,5J ET 40 + Opony Uniroyal Rainsport 5 255/35 ✔️

Spoiler/lip na klapie Maxton ✔️

Custom wydech Cat-Back na dwie strony + klapy podciśnieniowe w tłumiku końcowym sterowane na pilota ✔️

Plany na modyfikacje:

Amortyzatory Bilstein B12 + stabilizatory Eibach (lub inne, grubsze niż seryjne)
Nowa, obszyta kierownica z łopatkami + obszyta gałka wyboru biegów

Wygłuszenie drzwi, wymiana głośników + dołożenie twitterów w drzwi przednie

Soft silnika i skrzyni

Dołożenie przednich czujników parkowania, auto-holda

Itd.

Zaraz po zakupie została wymieniona cieknąca pompa wody, olej w silniku, filtry i czujnik ABS w kole. 

Poprzedni właściciel zamontował zestaw hamulców z S4 B8, co na bardzo duży plus - Jest wystarczający zapas a i wyglądają znacznie lepiej 🙃

Tak prezentuje się aktualnie (31.10.2024):

image.thumb.png.0c08ccbb151b26e1c355ffc247dfdac1.pngimage.thumb.png.b361028460d42662e1576378478c5207.png

A tak prezentowała się świeżo po zakupie:

IMG_3665.thumb.jpg.e5dcb9154640b3b7a24256126444cbc4.jpgIMG_3667.thumb.jpg.a467db9d3dc46ce271d587b527f017cb.jpgIMG_3669.thumb.jpg.ca49b4ae3fc4e2a8818cdebd89136b94.jpg

Już w tym momencie samochód wyglądał super, prowadził się genialnie i przede wszystkim - Cieszył. Aczkolwiek ja nie przepadam za względnie seryjnymi samochodami, więc powoli rozpocząłem działania. Na pierwszy ogień wpadły pierdoły, które przeszkadzały mi najbardziej, czyli:

Ramki Alti Giri 
Delikatny "detailing" czyli porządne mycie, czyszczenie wnętrza, impregnacja skór, nałożenie niewidzialnej wycieraczki itd.
Zapach samochodowy od Rituals 😇
I jak widać na zdjęciu - O wymianę prosiły się również opony, ale o tym będzie poniżej.

IMG_4255.thumb.jpg.6a7af3a5d259de6ef0c457d1d0255fc7.jpg

W moich rękach łykała kolejne kilometry, w między czasie też zacząłem grzebać dalej i:
Przyciemnione zostały tylne szyby na 95% 
PRAWIE wszystkie emblematy wymienione na czarny połysk (pozostał tylko ten na grillu, ale tutaj sprawa jest rozwojowa)
Dołożony został przeze mnie carplay (Genialna sprawa, polecam każdemu)

IMG_4401.thumb.jpg.a895b1a09359a6891b5f6b174cef6e68.jpgIMG_4400.thumb.jpg.a198cc56fd8adec9b65060cc68f30883.jpg

I żeby nie rozpisywać się na milion etapów:
W międzyczasie pojawił się problem bicia przy prędkościach ~120km/h. Na forach wyczytałem, że powodów może być masa, ale głównym są felgi, więc po kilku tygodniach poszukiwań zwątpiłem w używki i zamówiłem felgi ARCEO Marseille plus opony Uniroyal Rainsport 5. Padło na felgi 19" 9,5J ET40 + opony 255/35.
Bicie ustało, samochód prowadzi się jeszcze lepiej. Czuć, że koło jest większe, ale komfort jazdy nie spadł - Samochód jest znacznie bardziej stabilny, zwłaszcza przy dużych prędkościach. Aktualnie samochód prezentuje się tak:

IMG_4504.thumb.jpg.2678dca48a0bf2a9d3de1cd660d73b3f.jpgIMG_4503.thumb.jpg.f542efc4e19d88aa7959c5ba61424546.jpg

Ps. Dekielki już są, ale nie mam świeżych zdjęć.

Plany są, zobaczymy jak będzie z ich realizacją. Samochód to daily, więc przede wszystkim ma być niezawodny 😅
W drodze jest lotka na klapę z Maxton Design, w przyszłości planuję zakup też splittera i dokładek na progi
Obniżenie - Aktualnie samochód stoi na seryjnych amorach 1BA (Poprzedni właściciel wspominał, że wymienił z przodu sprężyny na te z sline, tył pozostał seryjny) ja planuję prawdopodobnie zmianę na 1BE/BV lub Eibach pro-kit, przydałoby się go troszkę posadzić w dół.
Dyfuzor z miejscem na rury z obu stron
Grill plaster miodu (Lub zwykły, ale cały w czarnym połysku)

Wymiana oleju w skrzyni + jakiś soft, który troszkę ją odmuli, bo trzyma obroty baaardzo nisko.
Jakiś wydech, który da MINIMALNIE głośniejszy dźwięk. Wstępnie wycięcie środkowej puszki.
Kosmetyka, typu delikatna korekta lakieru.

image.png

Edytowane przez fabian04

Daj mu eibach prokit. A wydech to ja u siebie wywaliłem puche środkową możesz sobie u mnie w temacie zobaczyć jak to brzmiało 😉👍

2 godziny temu, marky2552 napisał(a):

Daj mu eibach prokit. A wydech to ja u siebie wywaliłem puche środkową możesz sobie u mnie w temacie zobaczyć jak to brzmiało 😉👍

Właśnie u Ciebie studiowałem ten wydech, myślę że do momentu aż nie zrobię na dwa kominy to będzie git 👌 
Tak też chyba zrobię, myślę że pro-kit będzie wystarczający

Ładne auto, ale czy aby silnik na pewno CNCD? bo z tego co wiem na amerykę szedł 220 konny CPMB..

• Lubię to 1

7 godzin temu, audicoman napisał(a):

Ładne auto, ale czy aby silnik na pewno CNCD? bo z tego co wiem na amerykę szedł 220 konny CPMB..

Oczywiście masz racje, nie wiem czemu tak mi się wbiło to CNCD 😅

Fajna sztuka. Chyba mamy to samo wyposażenie i też szukałem około pół roku. Plany póki co mam podobne 😉 Hamulce zmienione, program zrobiony, teraz szyby i właśnie CarPlay - napiszesz coś więcej? Gdzie kupiłeś? Jak działa? Jakieś wady są? 

2 godziny temu, dliwski napisał(a):

Fajna sztuka. Chyba mamy to samo wyposażenie i też szukałem około pół roku. Plany póki co mam podobne 😉 Hamulce zmienione, program zrobiony, teraz szyby i właśnie CarPlay - napiszesz coś więcej? Gdzie kupiłeś? Jak działa? Jakieś wady są? 

CarPlay kupiony na AliExpress za bodajże 900zł. Moim zdaniem podstawa jeśli ktoś chce odświeżyć samochód o te dobre kilka lat. Największym plusem jest to, że korzysta z tego co w aucie już jest, nie jest to żadne Chińskie radio które za miesiąc zacznie ciąć - to po prostu ciągnie wszystko z telefonu, a samo urządzenie jest tylko „dostawką”. Wiadomo, minusem jest brak dotyku, ale oprócz tego wad nie dostrzegam - wsiadam do samochodu, po jakichś 10/15 sekundach od odpalenia mam już na ekranie Spotify i mapy, bo wszystko łączy się automatycznie. Montaż to 20 minut, kwestia wyjęcia tego panelu gdzie wkłada się karty SD, podpięcia kilku kabli i wciśnięciu tego boxa za panel klimy. 

Mało osób o tym wspomina, ale daje to też dostęp do equalizera i nawet z podstawowego audio można wyciągnąć lepszy dźwięk.

Ja bardzo polecam, moim zdaniem znacznie lepsze wyjście niż te wszystkie wystające ekrany czy inne wynalazki 😁

podsyłam linka do aukcji z której ja brałem (przyszło w 3 dni):

https://a.aliexpress.com/_EyJ51pP

Brzmi zachęcająco. A dałbyś radę nagrać film jak to się uruchamia i jak działa Spotify, mapy itd.? Jakieś aktualizacje robiłeś po zakupie? Gdzieś w komentarzach na Ali widziałem, że można i warto zaktualizować 

i pokaż gdzie włożyłeś zapach z rituals, bo to chyba spore bydle ;)

Edytowane przez dliwski

W dniu 11.08.2024 o 14:07, dliwski napisał(a):

Brzmi zachęcająco. A dałbyś radę nagrać film jak to się uruchamia i jak działa Spotify, mapy itd.? Jakieś aktualizacje robiłeś po zakupie? Gdzieś w komentarzach na Ali widziałem, że można i warto zaktualizować 

i pokaż gdzie włożyłeś zapach z rituals, bo to chyba spore bydle ;)

Ten zapaszek to w wersji samochodowej, ten malutki na kratkę nawiewu :D Nie psuje jakoś bardzo estetyki samochodu a pachnie całkiem przyjemnie, zwłaszcza że wnętrze jeszcze pachnie świeżo.

Mogę Ci nagrać jutro. Ja aktualizacji nie robiłem, choć faktycznie widziałem w komentarzach że jest taka możliwość

IMG_4327.jpg

image.png

Zapach chyba przetestuje, bo rzeczywiście nie taki duży. Mam teraz Fresso w formie perfum, ale są mało intensywne, a ja jednak lubię czuć konkretny zapach po wejściu do auta. 

A za film będę wdzięczny jak znajdziesz trochę czasu i będzie Ci się chciało. Zwłaszcza yanosik mnie ciekawi i jednoczesne korzystanie z niego i Spotify. 

Pro-kit w końcu założony, w końcu samochód prowadzi się poprawnie 👌 W połączeniu z felgami o tych parametrach wygląda moim zdaniem idealnie, nie muszę bawić się w żadne dystanse i przy okazji nic nie obciera 😎 

IMG_5089.thumb.jpg.0d07e2f9b7a42034146abf79f6ad3995.jpgIMG_5090.thumb.jpg.488a0ec5838afc066204998c6318fe86.jpg

W międzyczasie stuknęło również 6500km w moich rękach, ubytek oleju od ostatniej wymiany znikomy (połowa "wirtualnego bagnetu"), profilaktycznie dolałem ~500ml. W większości samochód jeździ na trasach, także kolejną wymianę + płukankę planuję na okolice 8000km.

Edytowane przez fabian04
  • Super 2

Godzinę temu, Wandej napisał(a):

Nie tnie Ci się ten CarPlay?

Ani trochę, właściwie to nie ma za bardzo prawa - CarPlay bazuje na Twoim telefonie, a nie na podzespołach radia czy dokładki z Ali. Odkąd zamontowałem wszystko śmiga jak powinno, czasem mapy Google robiły fikołka i nie odświeżało mojej pozycji na mapie, ale okazało się że to wina aktualizacji iPhone.

Aktualnie jestem poza domem, ale wrócę w środę to postaram się w końcu nagrać jak to chodzi ;) 

Edytowane przez fabian04

Zmiana mocno na plus. Zupełnie inna sylwetka teraz. Aż korci… Założyłeś same sprężyny czy razem z amortyzatorami?

Edytowane przez dliwski

15 godzin temu, dliwski napisał(a):

Zmiana mocno na plus. Zupełnie inna sylwetka teraz. Aż korci… Założyłeś same sprężyny czy razem z amortyzatorami?

Same sprężyny na oryginalne amory 1BA. Jak aktualne amortyzatory klękną to wtedy pewnie wrzucę Bilstein b12

• Lubię to 1

2 godziny temu, fabian04 napisał(a):

Same sprężyny na oryginalne amory 1BA. Jak aktualne amortyzatory klękną to wtedy pewnie wrzucę Bilstein b12

Daj znać po jakimś czasie jak zachowuje się takie połączenie na nierównościach, progach itd. Czy nie buja za mocno po przejechaniu progu, czy nie dobija gdzieś itd. 

Jeszcze a propos CarPlay, bo do mnie już leci paczka - masz jakieś rady co do montażu? Jakieś przeszkody napotkałeś po drodze? Co muszę wiedzieć zanim się za to zabiorę? 

Daj znać po jakimś czasie jak zachowuje się takie połączenie na nierównościach, progach itd. Czy nie buja za mocno po przejechaniu progu, czy nie dobija gdzieś itd. 

Jeszcze a propos CarPlay, bo do mnie już leci paczka - masz jakieś rady co do montażu? Jakieś przeszkody napotkałeś po drodze? Co muszę wiedzieć zanim się za to zabiorę? 

O ile nie masz wyjmaków do radia to polecam się zaopatrzyć, bo w zestawie nie dają. Do wszystkiego jest instrukcja, więc w sumie krok po kroku i zamontujesz, na YT też są filmy z montażu. Jedyną problematyczną rzeczą było dla mnie upchanie tego za tym panelem i wciśnięcie go, ale to po prostu chwilka gimnastyki i wszystko wchodzi. No i jak chcesz sobie wyprowadzić USB to po prostu musisz znaleźć na to miejsce, dla mnie zbędna opcja bo wszystko śmiga bezprzewodowo a ładuje telefon i tak z zapalniczki 

Mam jakieś wyjmaki jeszcze z B5, chyba są uniwersalne… A co do ulokowania modułu - nie myślałeś, żeby za schowek wrzucić?

Mam jakieś wyjmaki jeszcze z B5, chyba są uniwersalne… A co do ulokowania modułu - nie myślałeś, żeby za schowek wrzucić?

Myślałem i na pewno jest to spoko opcja, ale montowałem to na szybko i nie chciało mi się już kombinować ze schowkiem, a skoro działa i wszystko pasuje to po co kombinować 😅

Było dużo pytań dotyczących działania modułu carplay - Nagrałem krótki filmik, na którym widać całość od momentu odpalenia samochodu - Myślę, że będzie pomocne :)

EDIT:

W międzyczasie przy równych 100k kilometrach na budziku wymieniłem olej z filtrami - Podsumowując, pobór oleju po ~7800km to 500ml (Chyba lepiej być nie może 😎) Dzisiaj też przyszła lotka z firmy Maxton, która moim zdaniem pasuje elegancko 😍 i grill plaster miodu. Z tym ostatnim czekam jeszcze na kratki halogenów z Aliexpress w czarnym połysku i zrzucam zderzak, mam nadzieje że pójdzie gładko.

image.thumb.png.be9b1743ebd6ee0f41cd1472920b4b1b.pngimage.thumb.png.efba13f1da77780e48affcd0e6b0bb73.pngimage.thumb.png.08b5d9027c1b6676abfc260508b24834.png

Finalnie wleci też czarny emblemat na przodzie 🖤

image.thumb.png.cd8ca511fa556494f6d2776a4b063a11.png
@dliwski @Wandej  

Edytowane przez fabian04
  • Lubię to 1
  • Super 1