Bajdon Opublikowano 12 Sierpnia Opublikowano 12 Sierpnia Dzień dobry Chciałbym poprosić Was o opinię i pomoc w rozwiązaniu problemu pojawiającego się check engine i błędów w moim aucie. Samochód to 2.0 tfsi quattro tiptronic - przebieg 133.000 km po generalnym remoncie silnika ponad rok temu ze względu na pobór oleju (m.in. nowe tłoki, rozrząd). Niestety po jakimś czasie pojawił mi się check oraz błąd P2279 - nieszczelność w układzie dolotowym (ssącym). Po konsultacji z mechanikiem wymieniłem odmę na oryginał. Po miesiącu znów check i błąd P2188 i P2178 – zbyt bogata mieszanka na biegu jałowym – sprawdzono wtryski i okazało się że były ponoć niesprawne więc wymieniłem na nowe Boscha.I tak cyklicznie pojawiają się te błędy w czasie jazdy bez wyraźnych innych objawów - po skasowaniu od razu się nie pojawiają. Raz obok błędu P2179 pojawił się błąd P0016 dotyczący położenia wałka rozrządu Ale co najważniejsze. Dwa czy trzy razy samochód po odpaleniu nie chciał złapać obrotów, które falowały dodatkowo silnik prychał i strzelał – dopiero dodanie gazu wyrównało obroty i uspokoiło pracę silnika trwało to kilka sekund. Raz po takiej sytuacji po podłączeniu do OBD pojawiło się wypadanie zapłonów na wszystkich cylindrach i widziałem zwiększona ilość oleju na MMI (tak jakby dolał benzyny do oleju) i czuć było zapach niespalonej benzyny w garażu. Poza tym samochód jeździ normalnie bez innych objawów. Przyspiesza, równo pracuje, oleju praktycznie nie bierze. Sprawdzałem u mechanika nieszczelności w dolocie ale nic nie znalazł. Nie wiem gdzie może leżeć przyczyna tego typu dolegliwości – układ rozrządu, sam silnik, układ zapłonowy (świece, kable) czy paliwowy (pompa paliwa lub pompa wysokiego ciśnienia)? Proszę o Waszą pomoc i opinię
Bajdon Opublikowano 21 Sierpnia Autor Opublikowano 21 Sierpnia Naprawdę nikt nic nie może powiedzieć na temat tego problemu?
Rekomendowane odpowiedzi