Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeskakiwanie tylnego koła w A4 B7 1.8T quattro

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez przem8,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

posiadam a4 b7 1.8t quattro. Zauważyłem, najczęściej przy ruszaniu od zera ze skręconymi kołami, że coś z tyłu przeskakuje (dźwięk podobny do tego jak skręca się przy zespawanym dyfrze).

Co to może być? Półosie oraz wał były sprawdzane tak ręcznie i brak jakiś niepokojących luzów. W dyfrze zalany nowy olej i to również w niczym nie pomogło.

Czy miał ktoś podobny przypadek? Może udało się to komuś rozwiązać?

Pozdrawiam!

Opublikowano
24 minuty temu, byqu napisał(a):

Co to może być?

Quattro.

Opublikowano
3 minuty temu, pelonek1 napisał(a):

Quattro.

Chodzi Ci o to że tak po prostu jest? Znajomy który miał b7 w Q mówił że nie było takich dźwięków.

• Rozwiązanie
Opublikowano

Ten typ tak ma. Jeszcze w zaleznosci jakie masz koła i również zuzycie dyfra ma na to jakiś wpływ. U mnie to występowało przy cofaniu z maksymalnie skreconymi kołami i tylko na asfalcie. Jeździć i się nie przejmować.

Opublikowano
2 godziny temu, pelonek1 napisał(a):

Quattro.

1 godzinę temu, przem8 napisał(a):

Ten typ tak ma. Jeszcze w zaleznosci jakie masz koła i również zuzycie dyfra ma na to jakiś wpływ. U mnie to występowało przy cofaniu z maksymalnie skreconymi kołami i tylko na asfalcie. Jeździć i się nie przejmować.

dziękuję Panowie za pomoc

Opublikowano

Przeguby mogą w ten sposób pokazywać zużycie lub wytarcie w jednym miejscu, to jednak sprawdzisz dopiero po demontażu całej półosi.

Opublikowano
7 godzin temu, Langista napisał(a):

Przeguby mogą w ten sposób pokazywać zużycie lub wytarcie w jednym miejscu, to jednak sprawdzisz dopiero po demontażu całej półosi.

Półoś była wyciągnięta i również nie dało się wyczuć żadnych luzów.

Opublikowano

U mnie też żadnych nie ma ale były wżery na bieżni, gdzie pracują kulki przegubów. Najlepsze jest to, że na starym smarze nie miałem przeskakiwania na przedniej osi a po wyczyszczeniu wszystkiego i nałożeniu nowego smaru zaczęło przeskakiwać, także ewidentnie wina przegubów.

Opublikowano
W dniu 2.09.2024 o 09:03, Langista napisał(a):

U mnie też żadnych nie ma ale były wżery na bieżni, gdzie pracują kulki przegubów. Najlepsze jest to, że na starym smarze nie miałem przeskakiwania na przedniej osi a po wyczyszczeniu wszystkiego i nałożeniu nowego smaru zaczęło przeskakiwać, także ewidentnie wina przegubów.

To wiele by wyjaśniało. A powiedz mi zmieniłeś przeguby? Bo z tego co patrzyłem to nie ma żadnych porządnych zamienników. Sprawdzałeś jakieś?

Opublikowano

Witam serdecznie i mam ten sam problem po wymianie kompletnego sprzęgła dwumasy, regeneracji skrzyni, sprawdzenie wszystkich półosi i przegubów oraz wymiany wewnętrznych przegubów na tylnej pół osi problem nie został rozwiązany ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

W dniu 5.09.2024 o 20:25, byqu napisał(a):

To wiele by wyjaśniało. A powiedz mi zmieniłeś przeguby? Bo z tego co patrzyłem to nie ma żadnych porządnych zamienników. Sprawdzałeś jakieś?

Jeżeli chodzi o przeguby też szukałem i nie dostałem żadnych zamienników natomiast w serwisie powiedzieli że wycofane ze sprzedaży od tego roku a kosztowały 1500 zł za sztukę. Rozebrałem zmierzyłem i poszukałem w sklepie udało się znaleźć do Volkswagena i średnica przegubu 100 mm x 33 frezy. Koszt takiego przegubu z mieszkiem i kompletem śrub wyniósł mnie 70 zł. Natomiast ich wymiana nic nie pomogła w problemie.

Opublikowano

Przeguby zewnętrzne zostało wymienić.

Opublikowano

I nic to nie da.