Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana rozrządu i imbusa pompy oleju w A4 B8 2.0TDI

Siumkaj

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Muszę zadać kilka pytań odnośnie A4 B8 2008r 2.0 TDI CAGA>

1.  3,5 roku temu kupiłem A4 B8 2008r 2.TDI CAGA z przebiegiem 160tyś. Na dzień dobry zmieniłem rozrząd. Teraz mam przejechane prawie 230tyś km i zastanawiam się czy powinienem już zmieniać czy jeszcze na spokojnie mogę jeździć. Jest to moje pierwsze auto, w którym trzeba wymieniać rozrząd, więc temat jest dla mnie zupełnie obcy, a wolę dopytać na forum.

2. Czy w przypadku wymiany rozrządu warto również jest wymienić ten imbus pompy oleju? Słyszałem, że w tym modelu lubi się zeszlifować. 

3. Wyskoczyła mi żółta kontrolka check engine, po podłączeniu pod kompa wykazało taki błąd - Błąd P219600 Czujnik Lambda 1, bank 1, bogata mieszanka [stałe] - czy ma on jakiś wpływ na użytkowanie auta? czy raczej tylko informuje o tym, ze z sonda lambda jest cos nie tak? Po usunięciu błędu pojawił się ponownie po jakichś 3 tygodniach...

4. Tarcie (jakby o gumę) przy kręceniu kierownicą - dużo osób ma ten problem skąd się bierze to tarcie wydobywające się z okolic kolumny kierowniczej? czym to najlepiej nasmarować? jakim sprajem, bądź smarem?

W dniu 4.09.2024 o 08:40, Siumkaj napisał(a):

Czy w przypadku wymiany rozrządu warto również jest wymienić ten imbus pompy oleju? Słyszałem, że w tym modelu lubi się zeszlifować. 

Warto, zwłaszcza że u Ciebie jest ten krótszy imbus 77mm

Tarcie (jakby o gumę) przy kręceniu kierownicą - dużo osób ma ten problem skąd się bierze to tarcie wydobywające się z okolic kolumny kierowniczej? czym to najlepiej nasmarować? jakim sprajem, bądź smarem?

Łożysko w kolumnie albo taśma.

3,5 roku temu kupiłem A4 B8 2008r 2.TDI CAGA z przebiegiem 160tyś. Na dzień dobry zmieniłem rozrząd. Teraz mam przejechane prawie 230tyś km i zastanawiam się czy powinienem już zmieniać czy jeszcze na spokojnie mogę jeździć. Jest to moje pierwsze auto, w którym trzeba wymieniać rozrząd, więc temat jest dla mnie zupełnie obcy, a wolę dopytać na forum.

Ja bym się wstrzymał jeszcze z 20tys. Ewentualnie sprawdzić w jakiej pozycji jest napinacz paska, czy pasek nie jest słabo napięty, ale do tego trzeba zdjąć obudowę rozrządu.