Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Moje pierwsze Audi ;) UPDATE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

I stało się - po długich poszukiwaniach zakupiłem pierwsze w życiu Audi. W sumie jest to moje 3 auto - zaczynałem od kultowej (w pewnych kręgach :tongue4: Corsy A 1.6 GSi `92), potem zdarzył się flirt z japonką - Mazda 323F BA `96. Oba auta wspominam bardzo dobrze, a Madzie to już całkiem - wspólnych przepraw przez poligon wojskowy w Biedrusku się nie zapomina. :polew:

Tak czy inaczej nadszedł czas na zmiany - zdecydowałem się zweryfikować przysłowiową niemiecką niezawodność, wybór padł na Audi. Początkowo marzyła mi się A6 C5 2.5TDI, potem 2.4 v6, na końcu 1.8T. Jednak ciężko było znaleźć coś w rozsądnym stanie i przyzwoitych pieniądzach, a pomysł z 2.5TDI szybko wybiła mi z głowy lektura postów kolegów z forum A6.

Przez ostatnie 3 miesiące miałem jasno sprecyzowany cel - kupić A4 B6. W dobrym stanie, bezwypadkowy, z możliwie -w ramach dostępnych funduszy- jak najlepszym wyposażeniem. Wszelkie ogłoszenia w necie miałem obczajone na bieżąco, zwiedziłem wieeeele komisów (a dużo jeżdżę po Polsce), byłem też w Niemcowni. Nigdy nie przypuszczałbym, że pojadę po auto na wschód a nie na zachód... :blink:

Ale fakt faktem - swoją znalazłem pod Radomiem. Dość przynudzania, oto i ona (zdjęcia z ogłoszenia, jak zrobię swoje to uaktualnię):

....może najpierw parę informacji: :>

Audi A4 Avant B6

- Roku produkcji 2001, "wydany klientowi" 2002

- kolor Brilliant Black

- 1.9TDI AWX 131PS, skrzynia 5 biegów

Wyposażenie

- Nagłośnienie BOSE

- Ksenony + spryskiwacze

- Tempomat

- 4x elektryczne szyby

- 2 strefowa klimatyzacja

- Parktronic tył

- Telefon Nokia (ale w węża nie można zagrać :embarrassed:)

- fabryczny alarm

- kubełkowe, skórzane fotele z przedłużanym siedziskiem (z fabryki wyszła w czarnych skórach, ktoś sobie zmienił na takie jak są)

- elektrycznie sterowane podparcia lędźwi

- skórzana, multimedialna kierownica

- skórzana gałka zmiany biegów

- immobilizer

- ABS,ESP

- 4 poduszki + kurtyny

- centralny zamek sterowany z pilota + domykanie i otwieranie szyb z pilota

- elektryczne, podgrzewane, fotochromatyczne lusterka zewnętrzne

- hak

- alufelgi 17 cali, opony 235x17x45

- wspomaganie kierownicy + regulacja w 2 płaszczyznach

- nieoryginalna nawigacja Pioneer + odtwarzacz DVD

- antyradar Vector

- seryjnie obniżone zawieszenie - 1BE

- podgrzewane spryskiwacze szyby

- pakiet "oświetlenie"

- WFK - "exclusive package for the Netherlands" - może jakaś faja wodna ukryta :hi::evil:

Zdjęcia z ogłoszenia, moje dodam wkrótce:

dsc02401b.jpg

bokpasazer.jpg

przdpasaer.jpg

rodekm.jpg

I teraz najlepsze....auto ma przelatane 300 000 kilometrów....Wydaje się, że dużo....ale do 292 000 jest kompletna historia serwisowa - a ja wychodzę z założenia, że lepsze udokumentowane 300tyś niż 150 serwisowane-lub-nie u pana Heńka. Z zewnątrz auto kompletnie nie zdradza swego przebiegu, troche gorzej w środku (ale o tym niżej).

Plany:

- kompletny przegląd, wymiana rozrządu, oleju, filtrów, ścieżka diagnostyczna w ASO

- nowe opony (może wie ktoś czy coś węższego wejdzie na te felgi?)

- wymiana żarników w ksenonach (lewy lekko żółtawy)

- naprawa czujnika zamknięcia drzwi kierowcy (szwankuje i w środku nocy zapala się oświetlenie wewnętrzne a na FIS`ie pokazuje, że mam drzwi otwarte)

- czyszczenie środka, sprawdzenie VAGiem

- wymiana/naprawa zużytych przycisków (zdarta guma) od sterowania szybami, przycisków na radiu i włącznika świateł i przyciski climatronic

- wymiana/naprawa wskaźników przebiegu, godziny itp. (nie pozują wszystkich cyfr i mam 5 cyfrowy przebieg na blacie :hi:)

- kiedyś tam - RNS - E

- prędzej tam - adapter Concert - IPod i uruchomienie zastanego sprzętu Pioneer

- uruchomienie antyradaru :gwizdanie:

- klimatyzowany schowek - zimna ice tea mod

- fotochromowe lusterko wewnętrzne

- w zależności od kondycji silnika - wirusik (raczej z naciskiem na Nm niż na PS o ile to możliwe)

- bixenon

Z grubsza to tyle, ale pewnie jakieś pomysły wpadną do głowy.

Wybaczcie mi ewentualne błędny w opisie, ale mam ją od 20 godzin, a do tej pory byłem fanem wysokoobrotowej motoryzacji japońskiej :good:

PS. Szukam kogoś kto na podstawie wydruku z ASO udzieli mi informacji o aucie - kiedy rozrząd itd - problem z niemieckim+brak czasu na googlowanie

PSS. Jeśli ktoś umie podpowiedzieć w sprawie zagadnień poruszonych w Planach - proszę o pomoc.

PSSS. A jedyna-w-Polsce-323F-która-przejechała-poligon-w-Biedrusku jest na sprzedaż - jakby co proszę o PW :decayed:

UPDATE 06.06.2009

Wrzucam 2 nowe fotki:) Ogólnie to auto sprawuje się dobrze, jestem zadowolony:)

zewneterz.jpg

...i taka pokacowa zabawa :)

rodek.jpg

A dziś był kurier i przywiózł pudełko rozmaitości - czekam jeszcze na olej i w tygodniu robimy rozrząd, filtry, oleje, i LOGi...zobaczymy czy da rade z tym przebiegiem jakiegoś czipsa wrzucić :przebiegly:

rozrzad.jpg

Walka z autem trwa :cool1:

Rozrząd zrobiony, olej wymieniony (Motul). Urlop spędzałem w Chorwacji i postanowiłem do tego czasu naprawić/ulepszyć auto jak to tylko możliwe w ramach dostępnych środków i czasu. Tydzień przed wyjazdem został naprawiony fotel kierowcy, dorezany klimatyzowany schowek a także zamontowane CB. Parę fotek z prac poniżej:

Naprawa fotela

Również i mnie dopadł problem urwanych zaczepów od plastikowej osłony z tylu fotela kierowcy. Po poszperaniu na forum (dzięki :)) zamówiłem zestaw naprawczy i wzięłem się do roboty:

- tak wyglądały urwane zaczepy:

urwanezaczepy.jpg

- dodatkowo wyszła na jaw przyczyna nie działania podparcia lędźwi - pęknięty pręt:

peknietypret.jpg

- wyciągnęłem pękniętą końcówkę, poszukałem kawałka prętu o zbliżonej średnicy, wygięłem go pod odpowiednim kątem i przymocowałem za pomocą dwóch opasek zaciskowych:

naprawonypret.jpg

- na koniec użyłem zestawy naprawczego dla oparcia i gotowe:

voilad.jpg

Po takiej naprawie zrobiłem już 5 tyś km (Chorwacja) i wszystko działa jak należy. :good:

Klimatyzowany schowek

Przy okazji zamawiania w ASO zaczepów do fotela wiełęm od razu rurę i dyszę do klimatyzowanego schowka. Zaczęło się od wyciągnięcia schowka i usunięciu nadmiaru kablarstwa :) To co widzicie poniżej to istalacja od nawigacji, która była dołożona przez poprzedniego właściciela (niestety nie działała):

taajtarstwo.jpg

- po usunięciu wszystkich niepotrzebnych kabli przyszedł czas na przymiarkę rury:

przymiarkarury.jpg

- niestety mój schowek nie miał wskazanego miejsca gdzie wyciąć rurę więc pomalowałem jej krawędź farbą:

pomalowanarura.jpg

- po przymiarce schowka został na nim ślad - może mało precyzyjny, ale dał mniej więcej pojęcie gdzie wiercić:

slad.jpg

- po wywierceniu:

dziurah.jpg

- no i całość zmontowana :)

vaoilaschowek.jpg

Ogólnie schowek daje radę. Na dniach jadę nabić klimę to powinno być jeszcze lepiej. Jeśli chodzi o montaż CB to wybrałem półkę pod kierownicą, kabel od anteny puszczony progiem i słupkiem koło kierowcy. Antena na magnez. Grucha na razie na kolanach - nie miałem czasu pomyśleć jak to wykombinować, bo robiłem to na dzień przed wyjazdem. Najważniejsze, że działa ;)

A po takich męczarniach należało się autku mycie :good:

myjka.jpg

Pora na CHIPsa :evil:

Opublikowano

ładna sztuka , gratulacje :good:

Opublikowano

Bardzo ładny fur :decayed:

Gratuluje dobrego wyboru marki :good:

na Twoim miejscu do planowanych przez Ciebie modyfikacji dodał bym jeszcze lakierowanie dokładek w kolor nadwozia.

pozdrawiam maciek

Opublikowano

Ladna sztuka :decayed:

Kolorystyka siedzen mi osobiscie nie pasuje ale to juz rzecz gustu :naughty:

Masz racje najechane masz troszke ale jesli byl do konca serwis to nie tragedia :gwizdanie:

Udanych modow i eksploatacji :naughty:

Opublikowano

bardzo ładne autko... gratuluję bo jest czego - wypas konkretny nawet :naughty:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

na Twoim miejscu do planowanych przez Ciebie modyfikacji dodał bym jeszcze lakierowanie dokładek w kolor nadwozia.

Na razie nie będę malował dokładek - jakoś nie do końca jestem przekonany - czy ktoś z kolegów na forum ma to zrobione, coby mozna było podejrzeć jak to wygląda?

Kolorystyka siedzen mi osobiscie nie pasuje ale to juz rzecz gustu

A mi się nawet podoba :) i co wazniejsze skóra jest w dobrym stanie :good:

Zastanawiam się jakby się z tym wnetrzem komponowały aluminiowe listwy ozdobne...? :mysli:

Opublikowano

Zastanawiam się jakby się z tym wnetrzem komponowały aluminiowe listwy ozdobne...? :mysli

Rezaj nie zastanawiaj sie aluminium bedzie pasowalo ja tez o nich mysle :naughty:

Opublikowano

- kubełkowe, skórzane fotele z przedłużanym siedziskiem (z fabryki wyszła w czarnych skórach, ktoś sobie zmienił na takie jak są)

nie zastanawiales sie dlaczego ktos zmienia kubelki w czarnej skórze na taki kolor, ktory wogole nie pasuje do wnetrza? :gwizdanie:

zewnetrznie autko wyglada slicznie

Opublikowano

nie zastanawiales sie dlaczego ktos zmienia kubelki w czarnej skórze na taki kolor, ktory wogole nie pasuje do wnetrza? :gwizdanie:

zewnetrznie autko wyglada slicznie

Nie musial sie chyba zastanawiac bo przebieg na wszystkie pytania odpowiedzial :P

- alufelgi 17 cali (od S-Line?), opony 235x17x45

:no: s-line :tongue4:

Opublikowano
  • Autor

Tak jak napisał Ukasz699 - na długo przed kupnem wiedziałem, że były wymienione z czarnych i wiedziałem też dlaczego... Jakoś się przyzwyczaiłem i nie razi mnie ta kolorystyka. Zresztą kiedyś marzyła mi się Mazda 323F SE, która miała identyczną kolorystykę wnętrza, więc może to taka namiastka ? :naughty:

Opublikowano

Jak na 300 tyś to wygląda za***iście! Z zewnątrz wygląda lepiej niż niejedna 150 tyś. którą oglądałem (wewnątrz trudno powiedzieć bo mało zdjęć dałeś i jak już coś to z retuszem :tongue4:). No i całkiem nieźle wyposażona :) Znów mój ulubiony wzór felunku 17" :D

Jeśli chodzi o dokładki - na forum to już standard, i każdy będzie Ci tak doradzał. Jesli chcesz zobaczyć nadwozie w "pełnym" kolorze zerknij na moją B6 zaraz po zakupie: http://www.a4-klub.pl/smf/b6_avf_moja_pierwsza_niunia_a4_avant_19tdi_131km_sline_nowe_foty_1st_post-t33889.0.html

Ewentualnie zawsze możesz rozważyć dołożenie zewnętrznego pakietu S-Line - ale poza ASO (bo to strasznie przedraża sprawę) trzeba się troszkę napolować na "okazje" z allegro...

Hmm masz czarne listwy wokół szyb i ten sam kolorek relingów - brak pakietu "połysk" można wykorzystać jako bazę do tak lubianego teraz "schwarzpakiet" :)

Podsumowując - piękna furka. Życzę bezawaryjnego użytkowania i oczywiście zapraszam na spoty WLKP (z Pobiedzisk do Pozka masz bliziutko ;))

Opublikowano
  • Autor

Dzięki! Tak jak pisałem - 300 tysiecy widac tylko w środku - i tak nie ma tragedi, chodzi glownie o panel radia (juz zakupilem, czeka na wymiane). no i przyciski szyb, sterowania radiem w kierownicy. Wszystko sie zrobi prędzej czy póżniej - wiadomo - w zależności od funduszy. Zdecudowanie pakiet S-line by mi się przydał ;)

Bart-S dzięki za miłe słowa, co tu dużo mówić - Twoja bryka też wymiata i chyba jest to coś do czego pomalutku będę chciał dojść ;)

Na spoty chętnie wpadne, jak tylko skończe prace inż i się obronie ;)

PS> POB to nie Pobiedziska :naughty:

Opublikowano

Fakt, nie wiem co mi się zwidziało z tymi Pobiedziskami :) Ale odległość do Pozka się nie zmieniła :evil:

...w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak życzyć powodzenia na obronie :) BTW ja swoją mam dokładnie za tydzień :decayed: Zajrzyj czasem na forum WLKP :good: Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wczoraj miałem chwile czasu a dodatkowo odwiedził mnie kurier z przesyłką - panel do Concerta, bo mój był juz w opłakanym stanie. Trzeba więc wymienić:

- wyciągamy radio z auta :tongue4:

- oto pacjent - jak widać przyciski raczej w kiepskim stanie

dsc01068i.jpg

- ściągamy stary panel - do odkręcenia łącznie 8 torx`ow (rozmiaru nie pamiętam - na pewno mniejsze niż T10)

Po odkręceniu torx`ów, panel trzyma się na plastikowych zatrzaskach wzdłuż górnej i dolnej krawędzi

sruby.jpg

- Tak to wygląda po wyciągnięciu panelu

dsc01069pqy.jpg

- A tak sam panel od tyłu - trzeba odkręcić ten czarny plastik - kolejne 4 torx`y. Po wyciągnięciu plastiku, można wyciągać elektronikę - najlepiej delikatnie wciskać pokrętła głośności i to drugie i powinno delikatnie wyjść.

dsc01070h.jpg

- Tak oto mamy gotową elektronikę do przełożenia

dsc01071l.jpg

- Następnie wszystko skręcamy w odwrotnej kolejności - tak to się prezentuje:

dsc01072y.jpg

- A tak w aucie

dsc01073b.jpg

Generalnie pracy na 10 minut. Wrażenia wizualne 100% lepsze....teraz pora na walkę z kolejnymi wytartymi przyciskami ;)

Opublikowano

rewelacyjna skora na fotelach :good:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

rewelacyjna skora na fotelach :good:

dziękować :hi:[br]Dopisany: 28 Lipiec 2009, 21:37_________________________________________________Po kilku tygodniach czytania, szukania i załatwiania w końcu udało się ukończyć montaż hamulców od B7 2.0TFSI. Tarcze 321x30.

Wymieniono:

- zaciski + jarzmo

- tarcze

- Klocki

Przy nowych tarczach felga 17'' wydaje się nieprzyzwoicie mała :naughty:

Wygląda to tak (jak będzie chwila czasu to zaciski do malowania ofkoz :gwizdanie:):

321hamulce.jpg

Hamowanie - bez porównania do serii.

Mam również (prawie)komplet do zmiany tyłu na 288. Potrzebuję jeszcze jarzma. Może któryś z Was podpowie od czego jeszcze prócz B72.0TFSI bedą pasować jarzma do zacisków pod tarczę 288mm?[br]Dopisany: 09 Wrzesień 2009, 17:12_________________________________________________ Koledzy proszę o podpowiedź w sprawie opon zimowych - jakie założyć? Jaki rozmiar??

Felgi 17'' i zawieszenie 1BE. Czy 205/50/17 będzie OK ?? Patrzyłem w tabele rozmiarów i min mi wyszło 215/40/17...trochę się boje tak niskiego profilu...

Opublikowano

na zime lepiej mniejsza opona i wyzszy profil bo 50 to i tak malo chyba ze nie bedziesz jezdzil w zime w polsce tylko gdzies gdzie nie ma sniegu a tylko pora ziimowa

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

No właśnie sprawa jest tego typu, że w zimie będę śmigał po Rzeczypospolitej (np. jutro jadę do Krakowa, potem Stary Sącz i Rzeszów) więc mnie śnieg pewnie zastanie nie raz. Czy jednak najlepiej kupić felgi 16'' i oponki do tego? Jakieś 205/55/16 ?? [br]Dopisany: 20 Październik 2009, 05:35_________________________________________________Nastąpiła mała awaria w mojej Audiczce - padła lewa tylnia szyba. Nie można było jej podnieść, mimo że silniczek pracował, a jak już się ją podniosło ręcznie, to każdy mógł ją palcem opuścić. Raczej średnia opcja. :no:

Więc dziś postanowiłem rzucić na to okiem. Ściągnęłem boczek tapicerki, a dzięki kapitalnemu opisowi kolegi Bart-s wyciągnęłem całą ramkę z szybą i mechanizmem opuszczania szyby (link do tematu http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t94599.0.html;highlight=pakiet+po%C5%82ysk).

Drzwi bez ramek - fajna rzecz :kox:

bezramki.jpg

Należało wyciągnąć sam mechanizm - do szyby jest przykręcony dwoma torxami. Problem widać na zdjęciu poniżej - urwał się jeden z zaczepów, który stabilizuje mechanizm na belce/prowadnicy. Następstwem tego było również uszkodzenie gniazda, które trzymało linkę. Widać to na zdjęciu poniżej:

problemy.jpg

W związku z tym, że zastępczego mechanizmu pod ręką nie miałem, a potrzebowałem rozwiązania na już - żeby nikt do auta mi nie wszedł - postanowiłem trochę porezać. Rozwiązanie trochę druciarskie, ale po pierwsze primo skuteczne (szyba opuszcza się i podnosi)

a po drugie primo :> szyby nie idzie już opuścić ręką. Na czas znalezienia mechanizmu musi wystarczyć. Generalnie rozwiązałem to w ten sposób, że:

- uszkodzone gniazdo dokowania linki zalałem poxipolem:

soution.jpg

- urwany zaczep przewierciłem i na jego miejsce znalazłem coś z odpowiednio dużym łbem:

completer.jpg

Wszystko zmontowałem do kupy i działa bez problemu.

Opublikowano

auto bardzo ładne,skórki kox :good:,i widzę ,że radzisz sobie z przeciwnościami :wink4::hi:

Opublikowano

jak nie jestem zwolennikiem skory w aucie, to kolor twojej, w porownaniu z tym jak pasuje do tego auta, rzucił mnie na kolana i cholernie mi sie podoba :> fele na plussssss duzy :)