Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stukający dwumas po regeneracji w A4 B6 3.0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, dla mnie to dwumas, zwłaszcza że zupełnie nic z silnikiem robione nie było, jedynie sprzęgło szło na 'regenerację'.

Dlaczego dwumas szedł na regenerację? Miałem wyciek z miski olejowej i trochę oleju dostało się do dwumasy. Po konsultacji z zakładem, który wcześniej regenerował mi dwumas, padła decyzja aby im go odesłać, oni go wyczyszczą I nałożą na sprężyny nowy smar, bo olej silnikowy go rozpuszcza. Dodam że przed tym dwumas był cichutko, żadnego stuknięcia.

Przy silniku robiony był rozrząd, tak jak i dwa poprzednie razy, blokady weszły na miejsce, wszystko idealnie siadło, wskazania w grupach też w normie po złożeniu. Ale przy odpalaniu taki dźwięk, który w miarę rozgrzewania się silnika cichł. Do tego dodając gazu, na niskich obrotach przestawał klepać a obroty, od których zaczynał się stuk, były coraz to wyższe.

Przy silniku był tylko rozrząd robiony a przed wymianą nie było żadnych stuków, jak to mówią - 'chodził jak pszczółka'

Przed założeniem nagrałem specjalnie coś, co mi się rzuciło na pierwszy rzut oka :

Mam słabą pamięć ale nie pamiętam aby za poprzednim razem, to sprzęgło miało taki głośny ten luz..

No i po 460km nagrałem jak na zimnym słychać:

Tu ewidentnie słychać już odcięcie dźwięków przy wciśnięciu pedału sprzęgła. Pan od regeneracji zarzeka się, że to nie wina sprzęgła, a mnie zwyczajnie na nic innego to nie wygląda, zwłaszcza że tylko to było robione, bo przecież rozrząd by nie stukał od strony skrzyni.