michal_168 Posted November 5 Posted November 5 (edited) Witam, Silnik 35 TFSI 150KM. Czy da się jakoś poprawić wskazania zasięgu po tankowaniu? Po zalaniu do pełna pokazuje mi 990km zasięgu, w realu przejadę około 700km. Rezerwa wyskakuje przy 140km, w rzeczywistości przejadę nie więcej niż 100km. To dość upierdliwy mankament. Słyszałem, że auto niby pokazuje wskazania na podstawie sposobu jazdy, ale po 10.000km nie zauważyłem jakiejkolwiek poprawy w tym względzie. Edited November 5 by michal_168
przem8 Posted November 5 Posted November 5 Vcdsem w instruments zmieniasz wartość adaptacji odnośnie spalania i będzie bardziej dokładne. Podpowiada nawet wzór, który daje wartość do wpisania. Nie pamiętam tylko który kanał. W b8 byl to chyba 3 więc może i tu jest podobnie.
Muskel1 Posted November 5 Posted November 5 W sterowniku 17 adaptacja IDE00499. Można dopasować 1% krokami.
Koalakm Posted November 5 Posted November 5 4 godziny temu, michal_168 napisał(a): Silnik 35 TFSI 150KM. Czy da się jakoś poprawić wskazania zasięgu po tankowaniu? Po zalaniu do pełna pokazuje mi 990km zasięgu, w realu przejadę około 700km. Rezerwa wyskakuje przy 140km, w rzeczywistości przejadę nie więcej niż 100km. To dość upierdliwy mankament. Słyszałem, że auto niby pokazuje wskazania na podstawie sposobu jazdy, ale po 10.000km nie zauważyłem jakiejkolwiek poprawy w tym względzie. w 252KM jest podobnie Faktycznie troche to mylace - choc moze da sie tak jechac aby mniej wiecej sie pokrywalo - choc szczerze watpie
janusz75 Posted November 5 Posted November 5 19 minut temu, Koalakm napisał(a): w 252KM jest podobnie Faktycznie troche to mylace - choc moze da sie tak jechac aby mniej wiecej sie pokrywalo - choc szczerze watpie dokładnie... wszyscy chyba mają podobnie, aby zasięg wskazywany po zatankowaniu był osiągalny to chyba jazda z wiatrem i to jeszcze z górki...
michal_168 Posted November 5 Author Posted November 5 (edited) No właśnie...niby taka prosta rzecz... np. w Tucsonie zasięg miałem bardzo dokładny a na rezerwie mogłem polegać co do jednego km 😜 Edited November 5 by michal_168
Koalakm Posted November 5 Posted November 5 (edited) 49 minut temu, janusz75 napisał(a): dokładnie... wszyscy chyba mają podobnie, aby zasięg wskazywany po zatankowaniu był osiągalny to chyba jazda z wiatrem i to jeszcze z górki... hehe dokladnie, ale z tgo co pamietam w dieslu 190KM byly tez przeklamania... Natomiast to dziala dosc inteligentnie chyba... bo w miare postepu jazdy aktualizuje sie wartosc do przejechania.... Edited November 5 by Koalakm
janusz75 Posted November 5 Posted November 5 4 minuty temu, Koalakm napisał(a): hehe dokladnie, ale z tgo co pamietam w dieslu 190KM byly tez przeklamania... Natomiast to dziala dosc inteligentnie chyba... bo w miare postepu jazdy aktualizuje sie wartosc do przejechania.... jest tak jak piszesz... w miarę jazdy, a dokladniej niżeszego stanu paliwa wskazania dotyczące zasięgu się nieco "cywilizują" osobiście się już do tego przyzwyczaiłem, a od stanu paliwa 1/4 można mu już zaufać... a tak nawiasem mówiąc, ładnie to wygląda jak zatankujesz zbiornik do pełna i przewidywany zasięg wynosi 870km... szkoda, że w moim przypadku nierealny... ale oko cieszy...🙃
Koalakm Posted November 6 Posted November 6 16 godzin temu, janusz75 napisał(a): a od stanu paliwa 1/4 można mu już zaufać. no zakladajac ze jednak jedziesz w trasie itp, bo jak miasto to znowu okazuje sie ze mniej przejedziesz...
michal_168 Posted November 7 Author Posted November 7 W dniu 5.11.2024 o 11:19, Muskel1 napisał(a): W sterowniku 17 adaptacja IDE00499. Można dopasować 1% krokami. Jakie "zabawki" trzeba mieć żeby to ogarnąć? :)
Recommended Posts