Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zasięg po tankowaniu i na rezerwie w Audi A4 B9 2.0 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Silnik 35 TFSI 150KM.

Czy da się jakoś poprawić wskazania zasięgu po tankowaniu?

Po zalaniu do pełna pokazuje mi 990km zasięgu, w realu przejadę około 700km. Rezerwa wyskakuje przy 140km, w rzeczywistości przejadę nie więcej niż 100km.

To dość upierdliwy mankament. Słyszałem, że auto niby pokazuje wskazania na podstawie sposobu jazdy, ale po 10.000km nie zauważyłem jakiejkolwiek poprawy w tym względzie.

Edytowane przez michal_168

Opublikowano

Vcdsem w instruments zmieniasz wartość adaptacji odnośnie spalania i będzie bardziej dokładne. Podpowiada nawet wzór, który daje wartość do wpisania. Nie pamiętam tylko który kanał. W b8 byl to chyba 3 więc może i tu jest podobnie.

Opublikowano

W sterowniku 17 adaptacja IDE00499.

Można dopasować 1% krokami.

Opublikowano
4 godziny temu, michal_168 napisał(a):

Silnik 35 TFSI 150KM.

Czy da się jakoś poprawić wskazania zasięgu po tankowaniu?

Po zalaniu do pełna pokazuje mi 990km zasięgu, w realu przejadę około 700km. Rezerwa wyskakuje przy 140km, w rzeczywistości przejadę nie więcej niż 100km.

To dość upierdliwy mankament. Słyszałem, że auto niby pokazuje wskazania na podstawie sposobu jazdy, ale po 10.000km nie zauważyłem jakiejkolwiek poprawy w tym względzie.

w 252KM jest podobnie ;) Faktycznie troche to mylace - choc moze da sie tak jechac aby mniej wiecej sie pokrywalo - choc szczerze watpie ;)

Opublikowano
19 minut temu, Koalakm napisał(a):

w 252KM jest podobnie ;) Faktycznie troche to mylace - choc moze da sie tak jechac aby mniej wiecej sie pokrywalo - choc szczerze watpie ;)

dokładnie... wszyscy chyba mają podobnie, aby zasięg wskazywany po zatankowaniu był osiągalny to chyba jazda z wiatrem i to jeszcze z górki...

Opublikowano
  • Autor

No właśnie...niby taka prosta rzecz...

np. w Tucsonie zasięg miałem bardzo dokładny a na rezerwie mogłem polegać co do jednego km ?

Edytowane przez michal_168

Opublikowano
49 minut temu, janusz75 napisał(a):

dokładnie... wszyscy chyba mają podobnie, aby zasięg wskazywany po zatankowaniu był osiągalny to chyba jazda z wiatrem i to jeszcze z górki...

hehe dokladnie, ale z tgo co pamietam w dieslu 190KM byly tez przeklamania...

Natomiast to dziala dosc inteligentnie chyba... bo w miare postepu jazdy aktualizuje sie wartosc do przejechania....

Edytowane przez Koalakm

Opublikowano
4 minuty temu, Koalakm napisał(a):

hehe dokladnie, ale z tgo co pamietam w dieslu 190KM byly tez przeklamania...

Natomiast to dziala dosc inteligentnie chyba... bo w miare postepu jazdy aktualizuje sie wartosc do przejechania....

jest tak jak piszesz... w miarę jazdy, a dokladniej niżeszego stanu paliwa wskazania dotyczące zasięgu się nieco "cywilizują"

osobiście się już do tego przyzwyczaiłem, a od stanu paliwa 1/4 można mu już zaufać... a tak nawiasem mówiąc, ładnie to wygląda

jak zatankujesz zbiornik do pełna i przewidywany zasięg wynosi 870km... szkoda, że w moim przypadku nierealny... ale oko cieszy...?

Opublikowano
16 godzin temu, janusz75 napisał(a):

a od stanu paliwa 1/4 można mu już zaufać.

no zakladajac ze jednak jedziesz w trasie itp, bo jak miasto to znowu okazuje sie ze mniej przejedziesz...

Opublikowano
  • Autor
W dniu 5.11.2024 o 11:19, Muskel1 napisał(a):

W sterowniku 17 adaptacja IDE00499.

Można dopasować 1% krokami.

Jakie "zabawki" trzeba mieć żeby to ogarnąć? :)

Opublikowano

VCDS, VCP, OBDeleven, ODIS....