Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zasięg po tankowaniu i na rezerwie w Audi A4 B9 2.0 TFSI

michal_168

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Silnik 35 TFSI 150KM.

Czy da się jakoś poprawić wskazania zasięgu po tankowaniu?

Po zalaniu do pełna pokazuje mi 990km zasięgu, w realu przejadę około 700km. Rezerwa wyskakuje przy 140km, w rzeczywistości przejadę nie więcej niż 100km.

To dość upierdliwy mankament. Słyszałem, że auto niby pokazuje wskazania na podstawie sposobu jazdy, ale po 10.000km nie zauważyłem jakiejkolwiek poprawy w tym względzie.

Edytowane przez michal_168

Vcdsem w instruments zmieniasz wartość adaptacji odnośnie spalania i będzie bardziej dokładne. Podpowiada nawet wzór, który daje wartość do wpisania. Nie pamiętam tylko który kanał. W b8 byl to chyba 3 więc może i tu jest podobnie.

4 godziny temu, michal_168 napisał(a):

Silnik 35 TFSI 150KM.

Czy da się jakoś poprawić wskazania zasięgu po tankowaniu?

Po zalaniu do pełna pokazuje mi 990km zasięgu, w realu przejadę około 700km. Rezerwa wyskakuje przy 140km, w rzeczywistości przejadę nie więcej niż 100km.

To dość upierdliwy mankament. Słyszałem, że auto niby pokazuje wskazania na podstawie sposobu jazdy, ale po 10.000km nie zauważyłem jakiejkolwiek poprawy w tym względzie.

w 252KM jest podobnie ;) Faktycznie troche to mylace - choc moze da sie tak jechac aby mniej wiecej sie pokrywalo - choc szczerze watpie ;)

19 minut temu, Koalakm napisał(a):

w 252KM jest podobnie ;) Faktycznie troche to mylace - choc moze da sie tak jechac aby mniej wiecej sie pokrywalo - choc szczerze watpie ;)

dokładnie... wszyscy chyba mają podobnie, aby zasięg wskazywany po zatankowaniu był osiągalny to chyba jazda z wiatrem i to jeszcze z górki...

No właśnie...niby taka prosta rzecz...

np. w Tucsonie zasięg miałem bardzo dokładny a na rezerwie mogłem polegać co do jednego km 😜

Edytowane przez michal_168

49 minut temu, janusz75 napisał(a):

dokładnie... wszyscy chyba mają podobnie, aby zasięg wskazywany po zatankowaniu był osiągalny to chyba jazda z wiatrem i to jeszcze z górki...

hehe dokladnie, ale z tgo co pamietam w dieslu 190KM byly tez przeklamania...

Natomiast to dziala dosc inteligentnie chyba... bo w miare postepu jazdy aktualizuje sie wartosc do przejechania....

Edytowane przez Koalakm

4 minuty temu, Koalakm napisał(a):

hehe dokladnie, ale z tgo co pamietam w dieslu 190KM byly tez przeklamania...

Natomiast to dziala dosc inteligentnie chyba... bo w miare postepu jazdy aktualizuje sie wartosc do przejechania....

jest tak jak piszesz... w miarę jazdy, a dokladniej niżeszego stanu paliwa wskazania dotyczące zasięgu się nieco "cywilizują"

osobiście się już do tego przyzwyczaiłem, a od stanu paliwa 1/4 można mu już zaufać... a tak nawiasem mówiąc, ładnie to wygląda

jak zatankujesz zbiornik do pełna i przewidywany zasięg wynosi 870km... szkoda, że w moim przypadku nierealny... ale oko cieszy...🙃

16 godzin temu, janusz75 napisał(a):

a od stanu paliwa 1/4 można mu już zaufać.

no zakladajac ze jednak jedziesz w trasie itp, bo jak miasto to znowu okazuje sie ze mniej przejedziesz...

W dniu 5.11.2024 o 11:19, Muskel1 napisał(a):

W sterowniku 17 adaptacja IDE00499.

Można dopasować 1% krokami.

Jakie "zabawki" trzeba mieć żeby to ogarnąć? :)