Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Silnik 1.6 ANA w Audi A4 B5 muli i gaśnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. Mam spory problem z moją audi a4 b5 1.6 ANA avant 2000 rok z lpg. Otóż 2 tygodnie temu pojawił się problem, po odpaleniu na benzynie auto na ssaniu fajnie chodzi (chodzi także normalnie jak przyciskam gaz do dechy) po czym zaczyna mulić tak jakby miał słabą mieszankę, po kilkunastu sekundach, nawet minucie takiego mulenia gaśnie. Przy ponownym odpaleniu zapala normalnie i procedura w koło się powtarza, nie da się jechać. Po wzroście temp silnika można przełączyć na lpg i o dziwo bardzo ładnie chodzi (ale nie tak dobrze jak było wcześniej) i mogę nim przejechać tak 3 km po czym zaczynają się problemy jak na pb chodź nie gaśnie tak szybko i silnik jakby miał lepszą mieszankę ale jeździ ledwo ledwo. Auto miesiąc temu miało wymienione świece, filtr paliwa, kable są ok. komputer pokazuje błędy: przepływomierza (stały błąd który wcześniej  nie występował, nie da się go usunąć - przepływkę podmieniłem z mojej drugiej audi z tym samym silnikiem i dalej silnik działa tak samo i wywala błąd) sonda labda (błąd występował też przed awarią), nie ma błędów wypadania zapłonu. Czy ktoś może mi powiedzieć co może być przyczyną? Idę w kierunku tego że gdzieś jest uszkodzona wiązka od wtyczki przepływki do wtyczki Ecu. Czy objawy mogą na to wskazywać? chcę się upewnić czy idę dobrą drogą bo nie chcę ruszać tej wiązki niepotrzebnie. Proszę o podpowiedź. :)

Opublikowano

Czy ktoś coś? Może ma ktoś schemat wtyczek do ECU?

Opublikowano

A sprawdzałeś w ogóle wartości tej przepływki i co pokazuje? Kiedy ostatnio robiłeś serwis LPG?

Opublikowano
6 godzin temu, Langista napisał(a):

A sprawdzałeś w ogóle wartości tej przepływki i co pokazuje? Kiedy ostatnio robiłeś serwis LPG?

LPG na bezpieczniku rozłączam i dalej to samo więc chyba nie wina LPG, sprawdzałem piny 2 i 3 między sobą i jest napięcie 14V na odpalonym, przepływkę sprawną o tym samym numerze podmieniłem i nie było efektu

Opublikowano
18 minut temu, Tomasz Serafin napisał(a):

LPG na bezpieczniku rozłączam i dalej to samo więc chyba nie wina LPG, sprawdzałem piny 2 i 3 między sobą i jest napięcie 14V na odpalonym, przepływkę sprawną o tym samym numerze podmieniłem i nie było efektu

Te piny 2 i 3 to od wtyczki przepływki

Opublikowano

Hej!

Co do opisu wtyczek - masz Motronic czy Simos?