Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana oleju w skrzyni biegów 0CL/0CK/0CJ w Audi A4 B9 / A5 F5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
W dniu 15.07.2025 o 19:36, Soosey napisał(a):

Witam mam kilka pytań. Czy opis 0ck to ta sama skrzynia co w A6 C7 Qlx? Czy muszę coś programować przed zlaniem i wlaniem oleju? Jeżeli tak to czy ogarne to w OdbEleven pro?

nie mam pojęcia czy w obd eleven jest taka opcja, wiem jak to zrobić vcds i odisem 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Żeby ściągnąć miskę i dostać się do mechatroniki to trzeba odkręcić ten element (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa), który trzyma wahacze. Z tego co sprawdziłem to śruby są na taki duży torx. Będę musiał dokupić taką nasadkę. Jaki rozmiar torx jest potrzebny do tych śrub?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam czy wszystkie części co są podane będą pasować do skrzyni PHJ /0G7 nie wiem który to kod skrzyni dlatego podaje dwa numery

Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.09.2025 o 20:14, deepblade napisał(a):

Żeby ściągnąć miskę i dostać się do mechatroniki to trzeba odkręcić ten element (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa), który trzyma wahacze. Z tego co sprawdziłem to śruby są na taki duży torx. Będę musiał dokupić taką nasadkę. Jaki rozmiar torx jest potrzebny do tych śrub?

chodzi ci pewnie o sanki,  nie pamiętam jaki torx tam wchodzi ale kup sobie po prostu zestaw za kilka dyszek z yato 

ALLEGRO.PL

tutaj masz np taki zestaw 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 24.09.2025 o 16:22, CinekAwP napisał(a):

Witam czy wszystkie części co są podane będą pasować do skrzyni PHJ /0G7 nie wiem który to kod skrzyni dlatego podaje dwa numery

Tak będzie pasować wszystko
A 0G7 to w wyposażeniu audi oznaczenie po prostu skrzyni automatycznej

Opublikowano
W dniu 11.09.2025 o 20:14, deepblade napisał(a):

To nie jest Torx tylko Spline

Ja używałem tego zestawu do odkręcenia sanek i mocowania poduszki silnika

ALLEGRO.PL

Opublikowano

W przyszły weekend planuję wymianę oleju. W ramach przygotowań obejrzałem kilka filmów na YouTube i udało mi się spisać taką instrukcję: Instrukcja

@tymon373 pozwoliłem sobie skopiować Twoją listę części. Proszę zerknij czy wszystko się zgadza i dodaj jakieś wskazówki, bo nie wszystkiego jestem pewien. Ewentualnie jakby ktoś miał jeszcze jakieś dodatkowe porady, momenty dokręcenia śrub, np. od pompy, chłodniczki i korków. Będzie gotowa instrukcja dla potomnych.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 26.09.2025 o 21:00, deepblade napisał(a):

W przyszły weekend planuję wymianę oleju. W ramach przygotowań obejrzałem kilka filmów na YouTube i udało mi się spisać taką instrukcję: Instrukcja

@tymon373 pozwoliłem sobie skopiować Twoją listę części. Proszę zerknij czy wszystko się zgadza i dodaj jakieś wskazówki, bo nie wszystkiego jestem pewien. Ewentualnie jakby ktoś miał jeszcze jakieś dodatkowe porady, momenty dokręcenia śrub, np. od pompy, chłodniczki i korków. Będzie gotowa instrukcja dla potomnych.

W dniu 26.09.2025 o 21:00, deepblade napisał(a):

łatwiej będzie ci odkręcić najpierw wahacze

silnika nie trzeba podpierać niczym

sworzni regulacyjnych nie trzeba wymieniać

co do odpinania kostki to ja zakupiłem sobie specjalne elementy do tego z ali, śrubokrętem też się da ale 50zł mi nie robi różnicy a jest łatwiej i napewno nic nie uszkodzisz

w czesci mechanicznej nie musisz dobijać temperatury i ja polecam zalać trochę ponad tak ze 100-200ml
Jeżeli chodzi o zamienniki oleju to nie do końca się zgadzam bo to nie są według żadnych katalogów bezpośrednie zamienniki oryginałów, przynajmniej napewno mtf nie ma zamiennika

Opublikowano

0CL z wymianą filtrów zrobione. Wlałem Ravenola zarówno do ATF jak i MTF. Najwięcej szarpania było z sankami. Przed demontażem zaznaczyłem sobie markerem gdzie co jak ma się zgrywać i było z dwie godziny roboty żeby to dopasować przy skręcaniu. Ale chyba było warto się namęczyć, bo przy jeździe testowej nie odczułem żeby było coś nie tak z geometrią - to jeszcze wyjdzie w czasie. No i męczyłem się z wlewaniem oleju wielką strzykawą, jednak polecam zaopatrzyć się w jakąś ręczną pompę, bo strzykawa jest strasznie niewygodna. No i olej, do MTF weszło 3,5 l, w ATF aż 4,1 l.

Edytowane przez deepblade

Opublikowano
6 godzin temu, deepblade napisał(a):

0CL z wymianą filtrów zrobione. Wlałem Ravenola zarówno do ATF jak i MTF. Najwięcej szarpania było z sankami. Przed demontażem zaznaczyłem sobie markerem gdzie co jak ma się zgrywać i było z dwie godziny roboty żeby to dopasować przy skręcaniu. Ale chyba było warto się namęczyć, bo przy jeździe testowej nie odczułem żeby było coś nie tak z geometrią - to jeszcze wyjdzie w czasie. No i męczyłem się z wlewaniem oleju wielką strzykawą, jednak polecam zaopatrzyć się w jakąś ręczną pompę, bo strzykawa jest strasznie niewygodna. No i olej, do MTF weszło 3,5 l, w ATF aż 4,1 l.

Nie za dużo tego ATF? Gdzieś w instrukcji było aby nie zalewać więcej niż 3,5L,  a MTF 3,8

Opublikowano

Przy takim stanie dopiero zaczęło wylewać się ze skrzyni. Starego oleju udało mi się zlać do bańki 3,5 l + to co poszło w podłogę przy demontażu mechatroniki + zawartość filtrów, którą też nie złapałem do pojemnika. Tak więc mniej - więcej ilość by się zgadzała. 

Opublikowano

Aaa zrzucałeś mechatronikę, sorki nie doczytałem. Fabryczne napełnienie to 4,35l

Opublikowano

Kolego @deepblade też będę się przymierzał do wymiany oleju  w najbliższym czasie i mam pytanie (może głupie) ale czy punkt 20 z Twojej i instrukcji wykonujemy na odpalonym samochodzie. Mam również jeszcze pytanie czy przy przebiegu około 60 tys. wymieniać filtry czy zostawić je i wymienić przy 120tys.?

I jeszcze jedno pytanie kolego. Robiłeś adaptacje skrzyni po wymianie ?

Pozdrawiam Karol 

Opublikowano

Kontrola stanu oleju przy odpalonym silniku. W sumie to zmieniłem kolejność i najpierw skręciłem sanki, a dopiero później odpalenie silnika. Ja robiłem wymianę przy 111 tys. i filtry były w całkiem dobrym stanie, najwięcej syfu zebrało się na magnesach miski. Jest dużo opinii żeby filtry zmieniać co drugą wymianę oleju. Bez adaptacji po wymianie. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Śruby do miski i mechatroniki dawaliście Panowie nowe czy się tym zbytnio nie przejmować? 

Opublikowano

moga byc stare

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, ja właśnie w trakcie wymiany

20251114_180959.jpg

20251114_190915.jpg

Opublikowano
  • Autor
W dniu 16.10.2025 o 10:03, deepblade napisał(a):

Kontrola stanu oleju przy odpalonym silniku. W sumie to zmieniłem kolejność i najpierw skręciłem sanki, a dopiero później odpalenie silnika. Ja robiłem wymianę przy 111 tys. i filtry były w całkiem dobrym stanie, najwięcej syfu zebrało się na magnesach miski. Jest dużo opinii żeby filtry zmieniać co drugą wymianę oleju. Bez adaptacji po wymianie. 

Adaptacja zmienia zupełnie działanie tej skrzyni, oczywiście jeżeli nie masz softa, ja będę teraz sobie robił te adaptacje co pół roku bo diametralnie zmienia to płynność zmian biegów i ogólna kulturę pracy skrzyni 

Opublikowano

Adaptacja przez VCDS czy ODISem? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 18.11.2025 o 07:30, deepblade napisał(a):

Adaptacja przez VCDS czy ODISem? 

vcds jest dużo trudniej bo nie masz żadnych procedur opisanych jakie warunki są potrzebne i w internecie równiez nie znalazlem jakis instrukcji do tej konkretniej skrzyni, odisem wszystko masz wytlumaczone po kolei