Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

seryjne felgi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pet3r napisał/a:

szerokie buty to tez lepsze prowadzenie

Chyba niemówisz o Polskich drogach jakie można mieć lepsze prowadzenie na oponach 225 i drodze całej w koleinach i poprzecznych garbach o dziurach już niewspomne. Przecież ta opona niema nawet jak się przykleić do takiej nawierzchni i jedziesz na połowie tej opony albo na jej krawędziach.

Na węższych oponach to się wieżdża wkoleiny puszcz kierownice ręce na szyje i auto samo jedzie :wink: :mrgreen:

Coś Ci się chyba pokręciło.Taki numer to ja robie na oponah 225 i auto samo sobie jedzie w koleinach :lol:

Opublikowano
Coś Ci się chyba pokręciło.Taki numer to ja robie na oponah 225 i auto samo sobie jedzie w koleinach

Na wezszych tylko troche pobuja i nie czuc wpadania, a na 225 sie ladnie kolebie w koleinkach ;) A na snieg to najlepsze sa sanki ... Wracamy do tematu !! :twisted:

Opublikowano

17" = 3000zł

225/45 = 2500zł

wymiana wachaczy/przegubów = 800zł

lans po mieście i wchodzenie przy dużych prędkościach w zakręty = bezcenne :twisted:

Opublikowano
17" = 3000zł

225/45 = 2500zł

wymiana wachaczy/przegubów = 800zł

lans po mieście i wchodzenie przy dużych prędkościach w zakręty = bezcenne :twisted:

to samo mozna miec bez duzych felg i szerokich opon - ale z quattro! :twisted: :twisted: :twisted:

Opublikowano

różnica w spalaniu jest niewielka - bynajmniej tak miałem w 80. Wcześniej jeździłem na 195, później na 215. Spalał może 0.5/100 więcej ;) Jedyne co się zmieniło to prędkość maksymalna :twisted:

Opublikowano

Weźcie bracia pod uwagę fizykę::::szersza opona=mniejszy nacisk na cm2 powierzchni

mniejszy nacisk na cm2 powierzchni=gorsza przyczepność

gorsza przyczepność+woda= MOGIŁA

Producent dobrze policzył jaka szerokość opon jest przeznaczona do samochodu i ja w to wierze, wszystko zależy od masy pojazdu,

Opublikowano

Ja mam oponki 205 i mi to wystarcza przynajmniej pocisk jest :mrgreen: i spalanie nie duze a Wy zakladacie takie szerokie kapciochy 225 :mrgreen: :razz: ale to tylko kwestia gustu :wink:

Opublikowano

Przypominam ze tu jest temat odnosnie seryjnych felg a nie opon ....

Opublikowano

Wojtas wybacz ale musze...

KICHOL a chcialbys sie przejechac szybko w zakrecie moim autem z kapciami 225 :?: Wiedzialbys co to znaczy lepsza przyczepnosc :razz:

Opublikowano

wojtas-audi, to mi tez musisz wybaczyc bo wypowiedzKICHOL, a nie mozna tak zostawic :shock:

Weźcie bracia pod uwagę fizykę::::szersza opona=mniejszy nacisk na cm2 powierzchni

mniejszy nacisk na cm2 powierzchni=gorsza przyczepność(mylisz pojecia)

gorsza przyczepność+woda= MOGIŁA

to jest proste rozumownie i prawdziwe tylko w przypadku slikow i zachowania na warstwie wody powyzej (chyba) 0.5mm

Jezeli chodzi o zimowki (poruszajac sie po sniegu i lodzie)to mozna sie zgodzic...wezsze lepsze...ale w zimie jezdzisz przewaznie po czarnych drogach (jak drogowcow zima nie zaskoczy) wiec za wazkie tez sie nie sprawdzaja...ale mowimy o letnich

zapomniales o takim zjawisku jak tarcie(nie mylic z oporem toczenia)-im wieksza powierzchnia styku opony z nawierzchnia tym jest ono wieksze, czyli przekladajac na praktyczne obserwacje trudniej zerwac przyczepnosc(czyli jest wieksza a nie mniejsza), a co za tym idzie auto lepiej sie trzyma drogi.

to o czym pisales to zjawisko aquaplanningu...polega ono na powstawaniu swego rodzaju poduszki wodnej pod opona(przy wiekszej predkosci woda jest slabiej odprowadzana), przez co niema ona styku z nawierzchnia=brak przyczepnosci

rozwiazaniem tego problemu jest glownie faktura bieznika...rowki sa szersze, bardziej wzdluzne niz poprzeczne (np. w ksztalcie litery V) i lepiej radza sobie z odprowadzeniem wody...roznice kilku cm w szerokosci opony maja tu mniejsze znaczenie

Mysle ze udalo mi sie w prosty sposob zarysowac ogolnie ten temat i mozemy wracac do felg :D jak nie to polacam google, albo "Feymana wyklady z fizyki" tom1 czesc1 :D

Opublikowano

Ok ok, ale juz wracamy do tematu i KONIEC OT bo bede kasowal :twisted:

Opublikowano

Ja mam firmowe 16",ale po ostatnim spocie w Chrzanowie jak będe miał kasę zmieniam na 17",niesamowicie zmienia to wygląd samochodu.

Chociaż niektórzy idą na całość

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/677e71fb70bb8db5.html

Opublikowano
Chociaż niektórzy idą na całość

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/677e71fb70bb8db5.html

ladne, szkoda, ze stworzone w jakims photoshopie :) ja jestem fanem ladnych, duzych felg. wg mnie dobrze dobrane 18" to super fela do A4, widzialem A6 na 19" BBS ( http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1081392 ) i fele wydaja sie bardzo male jak na to auto, ale to w koncu A6 :) jesli mialbym zmieniac felgi to na 17" tylko jesli znalazlbym super felgi i w ladnej cenie, w innym przypadku 18".

Opublikowano

Tylko jazda na 18" po naszych drogach to szaleństwo i pewien rodzaj odwagi :mrgreen:

Opublikowano

ja tak myslalem o 17...a okazalo sie ze nie...trzeba by przetestowac :twisted:

i znalazlem sliczne fele 17 wrzuce fotki jak tylko zrobie (na necie sa tylko srebrne a te sa perlowo czarna)

8d1b2xl.jpg

Opublikowano

Aluski czarne ?? :razz: Hugo mial B5 na 18, Hugo masz moze jeszcze fotki ?? Gdzies mialem ale zapodzialem :roll:

Opublikowano

wojtas-audi, wiem ze do pistacjowego nic nie pasuje, ale te naprawde byly sliczne :mrgreen:

poka,poka Hugo...jak sie jezdzilo???

Opublikowano
wojtas-audi, wiem ze do pistacjowego nic nie pasuje, ale te naprawde byly sliczne :mrgreen:

poka,poka Hugo...jak sie jezdzilo???

Jak wróce do domu to poszukam fotek , bo przy sobie nie mam.Co do jazdy na 18" to powiem Wam , myślałem że będzie gorzej , ale jeździ się super.Trzeba tylko omijać dziury i studzienki i jest gites.Ale auto na 18" wygląda kozacko.Jak jade to nie ma bata , żeby ktoś nie spojrzał na nie :mrgreen:

Jutro ściągam koła i je sprzedaje :twisted: Koncepcja mi sie zmieniła :lol:

Opublikowano
Jutro ściągam koła i je sprzedaje Koncepcja mi sie zmieniła

Hugo cos Ty ?? wrzucasz 19'' ?? :mrgreen:

Opublikowano

jak szalec niech wlozy od razu 20 cali :razz: