Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Co sądzicie o tym CB radiu (GAMMA) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich forumowiczow zdecydowalem sie na kupno cb radia co sadzicie o tym zestawie ?

http://allegro.pl/item627631736_radio_cb_gamma_anl_nb_ml_145_cbradioserwis_pl.html

a moze polecicie jakies niedrogie i dobre radio z gory dzieki za odp . pzdr

Opublikowano

hmmm... mam UNIDENa 520xl i polecam... nawet z Hustlerem IC100 - choć sirio 145 byłoby lepsze

Opublikowano
UNIDENa 520xl

nic dodać nic ująć

Opublikowano
  • Autor

a do tego unidena 520xl jaka antene polecacie ??

Opublikowano

sirio 100 albo ml145 (tylko oryginały)

a jak mała to ja używam floridy (presidenta)

Opublikowano

Co do przedstawionego przez ciebie radia : Szkoda kasy lepiej oddaj je biednym. Nie będziesz miał żadnego pożytku z tego radia . Chiński szumofon

Jeżeli chodzi ci o antenę do Unidena to tylko i wyłącznie Sirio , nejlepiej ml-145 , jeżeli chcesz mieć przyzwoity zasięg i łatwość strojenia :)

:hi:

Opublikowano
  • Autor

a slyszalem ze CB RADIO ALAN 199 A jest jedno z prostszych cb i w miare dobrych prawda czy ściema ?

Opublikowano

kolego tylko i wyłącznie uniden za mala kase pozadne radio!! do niego antena (zalezy magnes czy montażowa) ja polecam anteny helikalne sa duzo lepsze od zwykłych batów, maja wiekszy zasieg i nie wymagaja strojenia, sa juz zestrojone przez produceta. ja posiadam Unidena 520 XL i antene President Indiana i przepieknie zestaw działa a kosztował mnie niecale 400zł. pozdrawiam

Opublikowano

Kolego każda antene sie stroji ! Jak antena może być zestrojona przez producenta ?

Opublikowano

Kolego każda antene sie stroji ! Jak antena może być zestrojona przez producenta ?

Kolego poczytaj sobie na pozadnych stronach albo idz do zaufanego i porzadnego zakladu ktory montuje CB i powiedz ze chcesz sie cos dowiedziec na temat anteny helikalnej, jej zasady działania i wtedy bedziesz wiedzial ze antena np. president indiana nie ma stroika i ze jest zestrojona przez producenta, zestrojona = SWR jest mozliwie najnizszy... im blizej 1 tym lepiej i ona ma SWR od 1.1.. oczywiscie helikalne anteny tez sie stroi ale nie wszystkie maja stroik.

Opublikowano

floridy też nie trzeba stroić więc jak widać nie każdą trzeba :)

Opublikowano

wszyscy tylko uniden i uniden a ja dla kontrastu polecę ONWA MK3 - tanie, dobre i ma homologację

Opublikowano

A wiesz wogóle po co sie stroji antene ? Bo po twojej wypowiedzi smiem wątpić że nie dokońca . Wiem jakie powinny być SWR podczas strojenia .

Opublikowano

A wiesz wogóle po co sie stroji antene ? Bo po twojej wypowiedzi smiem wątpić że nie dokońca . Wiem jakie powinny być SWR podczas strojenia .

Kolego każdy coś wie.. jedni wiedzą to co powiedział im sprzedawca czyli to co chcieli usłyszeć aby tylko kupić dany produkt a inni szukali w necie czytali wiele opinii i wypowiedzi i rozmawiali z ludzmi ktorzy sie na tym znaja i maja jakies pojecie..

moze napiszesz dokladnie po co sie stroi antene kazdy przeczta i cos mu napewno w glowie zostanie :)

Opublikowano

Antenę stroi się : nie do radia , nie do samochodu . To podstawowa informacja aby nie zostać "wyrolowanym" przez nieuczciwego sprzedawcę . Antenę stroi sie do miejsca jej usytuowania (pracy) każda zmiana położenia anteny powinna odbyć sie przy udziale reflektometru (SWR miarki). Obecnie stosuje sie bardzo wiele anten o ogólnych wskaźnikach SWR co praktycznie nie do końca ją poprawnie zestraja . Kiedyś były radia takie , że jeżeli chciało się z kimś nawiązać dialog trzeba było ustawić radio pod częstotliwość jego radia . Do takowego radioodbiornika potrzebna była idealnie zestrojona antena , lecz niestety a może i stety są teraz takie anteny jakie mamy do których praktycznie podłączenie reflekometru to czysta formalność iż i tak wiemy że wsp. SWR bedą prawie Idealne (ale nigdy nie dokońca)

Opublikowano

Antenę stroi się : nie do radia , nie do samochodu . To podstawowa informacja aby nie zostać "wyrolowanym" przez nieuczciwego sprzedawcę . Antenę stroi sie do miejsca jej usytuowania (pracy) każda zmiana położenia anteny powinna odbyć sie przy udziale reflektometru (SWR miarki). Obecnie stosuje sie bardzo wiele anten o ogólnych wskaźnikach SWR co praktycznie nie do końca ją poprawnie zestraja . Kiedyś były radia takie , że jeżeli chciało się z kimś nawiązać dialog trzeba było ustawić radio pod częstotliwość jego radia . Do takowego radioodbiornika potrzebna była idealnie zestrojona antena , lecz niestety a może i stety są teraz takie anteny jakie mamy do których praktycznie podłączenie reflekometru to czysta formalność iż i tak wiemy że wsp. SWR bedą prawie Idealne (ale nigdy nie dokońca)

dobry opis :)

im mniejszy SWR tym lepiej

Opublikowano

Witam. Chciałem się podzielić wiedzą gdyż to moja branża :>

Co do radia to Gamma jest kiepskim radiem. Kto naprawiał ten wie o co mi chodzi.

Jedyny słuszny wybór teraz to Uniden 520XL, lub jeżeli komuś koniecznie zależy na homologacji to np. TTI TCB550.

Mogą być też co niektóre Midland'y np 72 multi itp i jeszcze dobrze żeby były wyprodukowane przynajmniej 2 lata temu kiedy to zmienili standardy lutowania na luty bezołowiowe.

Co do strojenia to każdy z was ma po trochu racje. Anten na magnes generalnie się nie stroi, chyba, że jest ona do tego przystosowana ( Florida, Mini Snake).

Cięcie batów jest idiotyzmem. Zaczyna się od sprawdzenia m.in. długości przewodu bo przy antenach krótszych niż 145cm kabel TEŻ jest odpromiennikiem.

Antenę stroi się w z miejscem na samochodzie, czyli antenę montowaną na stałe, która ma masę bezpośrednio z karoserią.

Na koniec powiem, że im więcej się w tym robi to coraz mniej jest jakiś w tym pewników. możesz zakładać taki sam zestaw na takie same samochody a wyniki mogą nawet całkiem sporo się różnić (sprawdzone empirycznie). do każdego tematu powinno podejść się indywidualnie, więc nie ma się co kłócić, co jest na 100% dobre a co złe.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Chciałem się podzielić wiedzą gdyż to moja branża :>

Co do radia to Gamma jest kiepskim radiem. Kto naprawiał ten wie o co mi chodzi.

Jedyny słuszny wybór teraz to Uniden 520XL, lub jeżeli komuś koniecznie zależy na homologacji to np. TTI TCB550.

Mogą być też co niektóre Midland'y np 72 multi itp i jeszcze dobrze żeby były wyprodukowane przynajmniej 2 lata temu kiedy to zmienili standardy lutowania na luty bezołowiowe.

Co do strojenia to każdy z was ma po trochu racje. Anten na magnes generalnie się nie stroi, chyba, że jest ona do tego przystosowana ( Florida, Mini Snake).

Cięcie batów jest idiotyzmem. Zaczyna się od sprawdzenia m.in. długości przewodu bo przy antenach krótszych niż 145cm kabel TEŻ jest odpromiennikiem.

Antenę stroi się w z miejscem na samochodzie, czyli antenę montowaną na stałe, która ma masę bezpośrednio z karoserią.

Na koniec powiem, że im więcej się w tym robi to coraz mniej jest jakiś w tym pewników. możesz zakładać taki sam zestaw na takie same samochody a wyniki mogą nawet całkiem sporo się różnić (sprawdzone empirycznie). do każdego tematu powinno podejść się indywidualnie, więc nie ma się co kłócić, co jest na 100% dobre a co złe.

Zgodzę się z tobą kolego. jeśli chodzi o strojenie i podejście w 100% indywidualne do tematu to powiem Ci ze jeśli zestroisz antenę montażową w miejscu A i będzie wszystko w porządku przejedziesz autem w miejsce B i po sprawdzeniu stwierdzisz że trzeba on nowa stroić.. tak to już jest z tymi Antenami.. ja osobiście polecam anteny Helikalne są naprawdę solidnie zrobione i nie wymagają strojenia, niektóre maja stroiki a niektóre ich nie posiadają ja osobiście używam Presidenta Indiane i mam super zasięg, w zależności od pogody ale zdarzało się że dochodził do 30 km, antenkę mam zamontowaną na stałe z tyłu auta.

Skoro to twoja działka to napisz co sądzisz o antenach helikalnych, bardzo mało ludzi wie o istnieniu takich anten a jeszcze mniej o zasadzie ich działania, myślę że 70% użytkowników CB nie wie na jakiej zasadzie działa ich antena i nie wiedzą czym się kierować przy zakupie nowej.. tylko wierzą w bajki jakie im sprzedawcy(niektórzy) mówią i jeżdżą z jakimś badziewiem upierając się że ich sprzęt CB jest najlepszy.. :)

Opublikowano

hmmm... mam UNIDENa 520xl i polecam... nawet z Hustlerem IC100 - choć sirio 145 byłoby lepsze

dokładnie mam taki zestaw z sirio i hula aż miło!!!

I jak ktoś już wcześniej wspomniał, jeśli zależy komuś na homologacji to MK-3 też dobry wybór

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Co do przedstawionego przez ciebie radia : Szkoda kasy lepiej oddaj je biednym. Nie będziesz miał żadnego pożytku z tego radia . Chiński szumofon

Jeżeli chodzi ci o antenę do Unidena to tylko i wyłącznie Sirio , nejlepiej ml-145 , jeżeli chcesz mieć przyzwoity zasięg i łatwość strojenia :)

:hi:

no akurat nie masz racji kolego. uzywam go i jest calkiem niezle. sporo jezdze passatem b5 i tam mam ant lemm przykrecana do bagaznika a w a4 mam magnes ml145. w passacie dziala niezle a w a4 rewelka. oprocz tego uzywam radia tti 880 w sprinterze i ant pod otwor w dachu lemm 120cm i tez slyszalem od ludzi ze to szumofon. wiec najpierw sprawdz a potem opisuj!!!

ps. rzadko bo rzadko ale uzywam tez tanie midlanda w mercedesie ml mojego ojca i tez jest ok.