Koalakm Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Czesc Wiele mozna o tym poczytac ale zalozylem temat z prosba do tych co "tuningowali" to ustawienie. U mnie akurat 2.0 TFSI 252KM, 2018, Quattro ultra, Allroad Chodzi o to ze skrzynia potrafi faktycznie zmieniac bieg na wyzszy na bardzo niskich obrotach - jest to denerwujace bo czuc ze silnik ma ciezko, male wibracje czasem no i wszyscy pisza ze to nic dobrego dla skrzyni... No bo faktycznie gdy po zmianie biegu jest 1100 obrotow... to naprawde bardzo nisko. Za wszelka cene aby chyba zmniejszyc spalanie i emisje spalin... Nie ma wplywu tryb jazdy (dynamic, comfort itp, jedynie zmiana skrzyni na sport zmienia sytuacje, ale to znowu dosc wysoko ciagnie i na postoju wyzsze obroty trzyma). Dobrze by bylo gdyby po zmianie biegu ba wyzszy bylo minimum 1400... Mam w zwiazku z tym pytania: 1. Jak u Was z tym tematem, szczegolnie na przyklad w A4 B9 po lifcie? Tez jest tak samo? 2. Czy korzystaliscie z uslug firm ktore zmieniaja te punkty przelozen? Jezeli tak, to jak po zmianie? Jak auto sie zachowuje? Jaki srednio koszt? Czy ogolnie polecacie? Moze jakies sprawdzony godny polecenia warsztat w wielkopolsce? Ja mam porownanie do Q5 (ten sam silnik, rok i moc) i tam jednak nie ma przelaczania na tak niskie obroty, minimum to okolo 1350 . Bede wdzieczny za odpowiedzi, sugestie, porady.
duzy616 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu A4B9 tam nie robiłem ale wcześniejsze A4B8 i Q5 -Tak. Sprawdź sobie tego Gościa. W obecnym B9 płaciłem 1000 zł. GOODHOPE CHIPTUNING – GOODHOPE DYNO.PL 1
wuPiotrek Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Każdy tuner robiący programy silnika to ogarnie, ale zazwyczaj większość osób trudni się w podwyższaniu mocy silników i mimo że na tym się naprawdę dobrze znają to na skrzyniach już nie za bardzo. Większość tunerów wgrywa gotowy soft skrzyni (podniesienie ciśnienia na sprzęgłach, punkty zmiany biegów). O ile te 'niedogodności' o których piszesz zostaną wyeliminowane to może się okazać że ogólnie charakterystyka pracy nie będzie Ci pasować (np auto może lekko 'strzelać' ze sprzęgła, szczególnie że ma już kilka lat i zapewne też jakiś tam przebieg). W skrócie - oddaj auto na program skrzyni tylko najlepiej do kogoś kto specjalizuje się w DSG/STronic i chociaż przejedzie się kawałek po drodze po zagraniu programu. Na hamowni nie wyczuje tego że np przy redukcjach na niskich biegach auto po programie poszarpuje. Inna sprawa że skrzynia też się adaptuje po programie jakiś czas i może się lekko ta charakterystyka i tak zmienić.
Koalakm Opublikowano 31 minut temu Autor Opublikowano 31 minut temu 44 minuty temu, wuPiotrek napisał(a): Każdy tuner robiący programy silnika to ogarnie, ale zazwyczaj większość osób trudni się w podwyższaniu mocy silników i mimo że na tym się naprawdę dobrze znają to na skrzyniach już nie za bardzo. Większość tunerów wgrywa gotowy soft skrzyni (podniesienie ciśnienia na sprzęgłach, punkty zmiany biegów). O ile te 'niedogodności' o których piszesz zostaną wyeliminowane to może się okazać że ogólnie charakterystyka pracy nie będzie Ci pasować (np auto może lekko 'strzelać' ze sprzęgła, szczególnie że ma już kilka lat i zapewne też jakiś tam przebieg). W skrócie - oddaj auto na program skrzyni tylko najlepiej do kogoś kto specjalizuje się w DSG/STronic i chociaż przejedzie się kawałek po drodze po zagraniu programu. Na hamowni nie wyczuje tego że np przy redukcjach na niskich biegach auto po programie poszarpuje. Inna sprawa że skrzynia też się adaptuje po programie jakiś czas i może się lekko ta charakterystyka i tak zmienić. dzieki za odpowiedz. Tak wlasnie tego sie zawsze obawiam, ze zrobie sobie gorzej zamiast "lepiej", dlatego pytam czy wlasnie ktos robil i jak odczucia. Jeszcze sie zastanawiam bo moze jest nowszy oryginalny soft do tej skrzyni - wtedy by mozna wgrac bez ryzyka.
Rekomendowane odpowiedzi