46lukasz Opublikowano 21 Marca Autor Opublikowano 21 Marca (edytowane) Testu adblue jeszcze nie zrobiłem ale powoli kompletuje graty do zrobienia razem z DPF. czujnik RC już mam, nowy oryginalny. Chłodniczkę EGR i zawór EGR kupiłem w komplecie z VEMO, numer części to V10-63-0170. Ciekawostka: w tym filmiku gość montuje ten sam produkt, ale u niego rurki chłodniczki są gładkie w środku i jest pełny przelot (patrz 7:07min). U mnie w rurkach są wypuklenia, coś na kształt kolców. Podejrzewam że to daje więcej powierzchni na wymianę ciepła , ale na chłopski rozum, gładkie rurki raczej mniej się zapychają, więc te wypuklenia to chyba na minus. W tym komplecie chłodniczka ma nr V10-63-0189 a zaworek V10-63-0085, ale u mnie obie części kończą się na "_S" wiec może to jakaś inna wersja. Druga sprawa, zaworek EGR wygląda OK na pierwszy rzut oka ale kiedy sprawdzam pod światło, są prześwity dookoła klapki. Jest sens to w ogóle montować? To normalne czy szrot? Dużo się czyta że jakość części teraz niska. Z drugiej strony w tym obiegu EGR jest niskie ciśnienie, i spaliny są kierowane do recyrkulacji przez przymknięcie dodatkowej klapy w układzie wydechowym, więc może taki prześwit nie jest problemem. Dmuchając powietrze ustami, jest spory opór ale trochę powietrza się przedostaje. Znalazłem też przypadkiem taki PDF przedstawiający szczegółowo silnik EA288, sporo ciekawych rzeczy, może komuś się przydać. Jest tam na przykład taki wykres zapełnienia filtra DPF i jego regeneracji: Edytowane 21 Marca przez 46lukasz
46lukasz Opublikowano 5 Kwietnia Autor Opublikowano 5 Kwietnia (edytowane) Dzisiaj zrobiłem test wtryskiwacza adblue. Była mała ilość zaschniętego osadu ale szybko się zmyła ciepłą wodą. Trochę sadzy też było ale to normalne. W otworze nie było widać żeby zbierał się skrystalizowany adblue, ale zdjęcie środka ciężko zrobić Przed i po: Podczas testu wtryskiwacz wypuszczał dwa strumyki (a nie mgiełkę), tylko przez te 2 "oczka" z małymi dziurkami, mimo ze "oczek" jest 6. Ma to sens, taka tylko ciekawostka. Po 10 minutach w butelce była bardzo mała ilość adblue. Przelałem do buteleczki z gradacją i wyszło na oko jakieś 27ml . Jako że to nawet nie jest w okolicach wcześniej wspomnianego oczekiwanego wyniku 165g -178g, zakładam że powinienem oczekiwać wyniku wspomnianego w drugim źródle które zalinkowałem wcześniej, czyli pomiędzy 25-30ml. Jeśli to prawda, to test wyszedł książkowo. Żadnych błędów wcześniej nie było więc to czysto profilaktyczny test, ale dobrze mieć pewność ze wtrysk nie leje, zanim oddam DPF do umycia. Kolejna sprawa: Obok korka oleju są dwa czujniki ciśnienia o tym samym numerze, zamontowane plecami do siebie. Według dokumentacji jeden to ciśnienie spalin G450 a jeden to różnicówka G505 Ten od tyłu ma 2 rurki wiec myślałem że to będzie różnicówka (jeden pomiar ciśnienia przed i jeden za DPF). Ale okazuje się rurka z przed DPF idzie do tego czujnika z przodu (czerwona linia na zdjęciu) trochę gumowym przewodem i trochę metalowa rurka, natomiast drugi króciec tego czujnika nie jest podłączony do niczego, i idzie do atmosfery (żółta linia). Który to G505 a który to G450? Żebym na 100% wymienił ten co trzeba? Co do wyższego spalania okazało się to banalne, wszystkie 4 opony miały o wiele niższe ciśnienie niż powinne. Po poprawnym napompowaniu ponownie mam wyniki spalania rzędu 5L/100km, ale i tak dobrze ze ten wątek uświadomił mnie o zapchanym DPF Edytowane 5 Kwietnia przez 46lukasz
Muskel1 Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia 26 minut temu, 46lukasz napisał(a): Po 10 minutach w butelce była bardzo mała ilość adblue. Przelałem do buteleczki z gradacją i wyszło na oko jakieś 27ml . No ale zmieniałeś adaptację z 04 na 02. Nigdzie nie napisałem abyś tego dokonał. Gdybyś nie zmienił miałbyś ilość AdBlue, o której pisałem.
46lukasz Opublikowano 5 Kwietnia Autor Opublikowano 5 Kwietnia wcześniej pytałem czy ta adaptacja zmienia zakres testu czy o co z tym chodzi ale nic nie powiedziałeś. Teraz będę wiedział Tak czy inaczej, czy to znaczy ze test nie był rzetelny i miarodajny? Czy patrząc na te 27ml można i tak uznać ze wtrysk działa prawidłowo? i który z tych dwóch czujników ciśnienia wymienić?
Muskel1 Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia 26 minut temu, 46lukasz napisał(a): Tak czy inaczej, czy to znaczy ze test nie był rzetelny i miarodajny? Nie mierzyłem daną metodą. Nie wypowiem się.
46lukasz Opublikowano 5 Kwietnia Autor Opublikowano 5 Kwietnia okej, rozumiem. ten zakres 25-30ml widziałem z 2 innych źródeł więc może trochę prawdy w tym jest. A który czujnik ciśnienia wymienić? moja teoria jest taka ze jeden czujnik mierzy ciśnienie przed i jeden za DPF i oba maja wężyki na jednym króćcu które idą donikąd, czyli ciśnienie atmosferyczne. Potem komputer kalkuluje różnice Ten z przodu mierzy ciśnienie przed DPF, bo naocznie widać ze rurka z przed DPF do niego idzie a ten z tylu mierzy ciśnienie za DPF, czyli w reszcie wydechu czy to by się zgadzało? jeśli tak to należałoby wymienić ten od przodu, bliżej korka oleju z tego co rozumiem, chyba na wcześniejszych silnikach takich jak CGLC, ciśnienie przed i za DPF było doprowadzane do jednego czujnika, a króćce na czujniku były pod 2 rożne rozmiary rurek aby nie pomylić. tutaj może są dwa osobne, dlatego ze ciśnienie za DPF tez się zmienia zależnie od położenia klapki dalej w wydechu, która przekierowuje spaliny do EGR niskiego ciśnienia, ale to tylko kolejna moja teoria.
Rekomendowane odpowiedzi