Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pytania o wyposażenie w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć formułowicze!

Moja A4 B8 (poliftowa) dobija powoli do 290 000 km, nadchodzi też czas zmiany np. paska rozrządu, i postanowiłem, że zanim straci dużo więcej na wartości i też powydaję trochę na naprawy, chciałbym ją sprzedać. Celuję w A4 B9. Korzystając trochę z Waszej wiedzy chciałbym rozwiać swoje rozterki, czy brać bardziej doposażonego przedlifta (co mi się oczywiście bardziej podoba), czy mniej doposażonego, ale polifta.

Głównym elementem wyposażenia, jaki sobie wymarzyłem, jest aktywny tempomat. Tutaj moje pytanie - czy ktoś może byłby w stanie określić czy, i jeśli tak, to jak znaczne są różnice między ACC w przedlifcie i polifcie? Dość szczegółowe pytanie, ale jeśli ta różnica jest spora to jestem w stanie poświęcić dużo wyposażenia i wziąć polifta.

Drugie pytanie to pytanie o klimatyzację. Widziałem na tym forum, że zdecydowanie polecana jest 3-strefowa. W moim B8 mam klimę 1-strefową i absolutnie niczego mi w niej nie brakuje. Czy są jakies znaczne różnice (poza oczywistymi - brak możliwości regulowania temperatury dla każdej strefy, pewnie brak nawiewów z tyłu) lub różnice, o których warto by było wiedzieć między jedną strefą, a trzema?

Trzecie, i ostatnie pytanie, to pytanie o oświetlenie. Bardzo podoba mi się to białe oświetlenie wnętrza (łącznie z cupholderami itd.) i światełka pod klamkami drzwi oświetlające drogę do samochodu. Na YT widziałem filmik, na którym facet mówi, że jest to w "A4 base model", ale chyba miał samochód na Amerykę i chciałbym się upewnić, że to nie tyczy się Europy i takie oświetlenie to w Europie opcja.

Podejrzewam, że część moich wątpliwości mogłaby być rozwiana poprzez przeczytanie po prostu jakiejś listy wyposażenia z opisami, ale niestety nie byłem w stanie tego znaleźć. Jeśli ktoś ma do tego dostęp, chętnie przeczytam.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam

Opublikowano

A jaki masz budżet na auto? 

Opublikowano

Nie ma różnicy w działaniu ACC między przedliftem a poliftem.

3 stefowa klima oprócz możliwości sterowania każdą strefą osobno ma trzy strefy. Czyli w tylnym tunelu masz nawiewy na tylną kanapę, których w jednostrefowej nie masz.

Są 2 różne pakiety ambiente, które są jako opcja. 

QQ1- biały

QQ2 - kolorowy (RGB)

Opublikowano
8 godzin temu, CzarnYU_owca napisał(a):

Drugie pytanie to pytanie o klimatyzację. Widziałem na tym forum, że zdecydowanie polecana jest 3-strefowa. W moim B8 mam klimę 1-strefową i absolutnie niczego mi w niej nie brakuje. Czy są jakies znaczne różnice (poza oczywistymi - brak możliwości regulowania temperatury dla każdej strefy, pewnie brak nawiewów z tyłu) lub różnice, o których warto by było wiedzieć między jedną strefą, a trzema?

Mialem A4 B9 z 1 strefowa i mam z 3 strefowa. 

Roznica poza oczywistym faktem ze w 3 strefowej masz 3 strefy to:

1.  nawiew na tylne miejsca (i regulacja z tylu)

2. W 3 strefowej regulacja jest co 0.5 stopnia, a w 1 strefowej o 1 stopien

3. Aspekt wizualny - zdecydowanie 3 strefowa jest ladniejsza, sprawia wrazenie nowoczesniejszej

4. Dodatkowy aspekt przy sprzedazy kiedys

Co do chlodzenia itp to 1 strefowa bardzo dobrze dziala - w sensie mocy chlodzenia itp nie ma sie do czego przyczepic.

Opublikowano (edytowane)

Należy jeszcze dodać, że klima 3 strefowa ma więcej czjników, które wymagane są przy 3 strefach, aby mieć właśnie możliwość sterowania każdą strefą oddzielnie. Dodatkowo w klimatyzacji jednostrefowej nie ma funkcji automatycznego obiegu wewnętrznego. Ogólnie rzecz biorąc w budowie różnią się one technicznie od siebie.

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano
1 godzinę temu, Muskel1 napisał(a):

Dodatkowo w klimatyzacji jednostrefowej nie ma funkcji automatycznego obiegu wewnętrznego.

ooo a co to za cudo?

Opublikowano

W klimatyzacja trojstrefowa wyposażona jest w czujnik jakości powietrza, monitorujący jakość zasysanego powietrza. Jeżeli czujnik wykryje stężenie substancji zanieczyszczających przestawia klumatyzacje w obieg zamknięty.

• Dzięki 1