Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do silnika 2.0 TDI DTPA w Audi A4 B9?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W instrukcji jest klasa 507 i 509 , jaki lac olej 5w30 czy 0w30 czy 0w20 . Auto z roku 2021  2tdi mildhabryt silnik DTPA 

Opublikowano

Dziwne bo u mojego ojca jest taki sam silnik i ma normę 504/507 0W30. Czytałem perypetie użytkowników zarówno w PL jak i za granicą, że te silniki lubią sobie łyknąć olej. Jeżeli nie masz z tym problemu zostałbym przy 0W30, jeżeli problem z poborem się pojawia zdecydowana większość użytkowników po przejściu na 5W30 obserwuje znaczący spadek poboru.

Opublikowano

OW30 zaleca serwis i taki też lałem do A4B9 Allroad 2.0 TDI z 2021 roku

Opublikowano

na początku był 5w30 , potem serwis zalecił 0w30 (chyba ekologia)

Oba będą ok

Opublikowano

Mylisz się, było to bardzo dobre posunięcie ze strony producenta. Taniej, lepszej jakości olej oparty na bazach glt+pakietem od Infineum P6080.. 

Opublikowano

Olej ORI w Audi to Shell. Polecam kanał "La Taberna del Motor", koleś rozkłada na czynniki pierwsze każdy popularny olej na rynku.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dokładnie ori to Shell Italia 0W30, ale  Top Tec 4200 5W30 jest lepszy   

Opublikowano
W dniu 10.05.2025 o 22:43, androv napisał(a):

Dokładnie ori to Shell Italia 0W30, ale  Top Tec 4200 5W30 jest lepszy   

No nie wiem czy półsyntetyk na bazie hydrokraku z homeopatyczną ilością dodatków przeciwzużyciowych za prawie 2x więcej hajsu jest lepszy. Nie chcę tu być panem marudą i niszczycielem uśmiechów dzieci, ale patrząc na wyniki badań laboratoryjnych w moim silniku prędzej zawita nasz rodzimy Orlen Oil niż ten produkt zza Odry.

Opublikowano

Matek mnie dziwi jedna rzecz że nagle pojawiają się z d*py wzięci producenci olejów o których nikt wcześniej nie słyszał, wywalają za swoje cudowne oleje ceny z kosmosu i pojawia się cała masa kryptoreklam na forach.

Kto kupuje te oleje prawie 2x droższe od Shella i twierdzi że jest super? 

Opublikowano
24 minuty temu, Lovely Man napisał(a):

Matek mnie dziwi jedna rzecz że nagle pojawiają się z d*py wzięci producenci olejów o których nikt wcześniej nie słyszał, wywalają za swoje cudowne oleje ceny z kosmosu i pojawia się cała masa kryptoreklam na forach.

Dokładnie tak samo było z Motulem. Jak się pojawił w Inter Cars, to bańka 5w40 505.01 kosztowała 285zł. Potem wjechał marketing na grubo i ceny zaczęły spadać. Pamiętam jak dało się kupić ten sam olej za 125zł. I trzeba im przyznać, że rozegrali temat koncertowo. Jak wejdziesz na grupę motoryzacyjną na Facebooku i zapytasz jaki olej, to 90% odpowiedzi to będzie Motul. Dodatkowo będą pisać, że po nim auto przestaje pobierać olej i silnik ciszej pracuje :whistling: Sekta normalnie się zrobiła.  

Opublikowano

Wiem bo dawno temu też należałem do tej sekty, ale całe szczęście profesorowie na polibudzie wyciągnęli mnie z jej szponów.

Opublikowano

Musiałem to ominąć ale Motul x clean niby full syntetyk .  Drogi też nie jest...

Opublikowano

Dobrze że użyłeś słowa niby, bo Motul 8100 X-clean fullsyntetykiem nie jest. Zdradzę lifehacka, jest szansa że pewnie go znacie, ale jeśli szukacie oleju i zastanawiacie się czy olej który chcecie kupić to syntetyk czy półsyntetyk to wchodźcie na niemieckie strony tych producentów i tam pobieracie kartę informacyjną. Niemieckie prawo jest najbardziej restrykcyjne w UE pod tym względem i to co u nas jest full syntetykiem tam jest opisane jako technologia syntetyczna czyli baza mineralna z niewielkim dodatkiem frakcji syntetycznej. Nad Wisłą zresztą jak i reszcie Europy wystarczy żeby przypiąć plakietkę pełnego syntetyka.

Opublikowano
1 godzinę temu, matekboss napisał(a):

Nad Wisłą zresztą jak i reszcie Europy wystarczy żeby przypiąć plakietkę pełnego syntetyka.

No tu się zgadza że interpretacja jest dość frywolna.

Wracając do motula x clean ( nie żebym bronił nie leje tego do siebie) na stronie jest napisane High performance 100% Synthetic lubrican i że baza olejowa z gazu ziemnego. 

To jest czy nie jest syntetyk ? 

Opublikowano

Nie umniejszam jakości Motula, olej jak każdy inny. Lepiej lać Motula co 10 tys. niż latać 20-30 tys.km na Ravenolu czy tam innym Amsoilu. Z mojej strony diss idzie na takie marki jak Liqui Moly gdzie za półsyntetyk karzą sobie płacić jak za świetny pełny syntetyk, ale do brzegu. Jeśli mówimy o Motulu 8100 X-Clean+ 5W30 to jest skomponowany w oparciu o bazę HC z II i III grupy z niewielkim dodatkiem uszlachetniaczy syntetycznych. Technologia o której mówisz czyli GTL jest opracowana i opatentowana przez Shell i chyba ktoś z Exxon maczał w tym palce albo się dogadali na górze bo również w olejach Mobil 1 ta baza występuje. Zasadniczo nie można jej przypisać ani do grupy III ani IV, bo nie wytwarza się jej z ropy naftowej tylko z gazu ziemnego, a jednocześnie nie spełnia wytycznych grupy IV. Osobiście uważam że oleje na bazie GTL są spoko, ponieważ dzięki wytwarzaniu z gazu są pozbawione śmieci które występują w ropie a przy okazji są atrakcyjne cenowo bo plasują się gdzieś pomiędzy tymi sztandarowymi półsyntetykami jak Valvoline, Motul a droższymi syntetykami jak Ravenol, Millers i spółka. 

Opublikowano
W dniu 12.05.2025 o 00:00, matekboss napisał(a):

No nie wiem czy półsyntetyk na bazie hydrokraku z homeopatyczną ilością dodatków przeciwzużyciowych za prawie 2x więcej hajsu jest lepszy. Nie chcę tu być panem marudą i niszczycielem uśmiechów dzieci, ale patrząc na wyniki badań laboratoryjnych w moim silniku prędzej zawita nasz rodzimy Orlen Oil niż ten produkt zza Odry.

Nikogo nie namawiam dla jasności, osobiście kupuje  olej w DE do aut rodzinnych i ja jestem zadowolony. Niech każdy leje co chce. Polecam porównać ten olej kupiony w PL i kupiony w DE.

Opublikowano

Takich porównań na necie jest tysiące jak nie setki i mit został już dawno obalony. Jeśli mówimy o oficjalnej dystrybucji a nie z jakiegoś alledrogo od sprzedawcy o nicku allegrowicz47329476298347 to takim koncernom wizerunkowo nie opyla się robić takich machlojek. Poza tym ile to ja już się nasłuchałem jak to na zachodzie i pszczoły większe itd.