michael130 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca W instrukcji jest klasa 507 i 509 , jaki lac olej 5w30 czy 0w30 czy 0w20 . Auto z roku 2021 2tdi mildhabryt silnik DTPA
matekboss Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Dziwne bo u mojego ojca jest taki sam silnik i ma normę 504/507 0W30. Czytałem perypetie użytkowników zarówno w PL jak i za granicą, że te silniki lubią sobie łyknąć olej. Jeżeli nie masz z tym problemu zostałbym przy 0W30, jeżeli problem z poborem się pojawia zdecydowana większość użytkowników po przejściu na 5W30 obserwuje znaczący spadek poboru.
Lovely Man Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca OW30 zaleca serwis i taki też lałem do A4B9 Allroad 2.0 TDI z 2021 roku
Lukaa5 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca na początku był 5w30 , potem serwis zalecił 0w30 (chyba ekologia) Oba będą ok 1
ELLIOTT Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca Mylisz się, było to bardzo dobre posunięcie ze strony producenta. Taniej, lepszej jakości olej oparty na bazach glt+pakietem od Infineum P6080.. 1
matekboss Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca Olej ORI w Audi to Shell. Polecam kanał "La Taberna del Motor", koleś rozkłada na czynniki pierwsze każdy popularny olej na rynku. 1
androv Opublikowano 10 Maja Opublikowano 10 Maja Dokładnie ori to Shell Italia 0W30, ale Top Tec 4200 5W30 jest lepszy
matekboss Opublikowano Niedziela o 22:00 Opublikowano Niedziela o 22:00 W dniu 10.05.2025 o 22:43, androv napisał(a): Dokładnie ori to Shell Italia 0W30, ale Top Tec 4200 5W30 jest lepszy No nie wiem czy półsyntetyk na bazie hydrokraku z homeopatyczną ilością dodatków przeciwzużyciowych za prawie 2x więcej hajsu jest lepszy. Nie chcę tu być panem marudą i niszczycielem uśmiechów dzieci, ale patrząc na wyniki badań laboratoryjnych w moim silniku prędzej zawita nasz rodzimy Orlen Oil niż ten produkt zza Odry.
Lovely Man Opublikowano Poniedziałek o 07:07 Opublikowano Poniedziałek o 07:07 Matek mnie dziwi jedna rzecz że nagle pojawiają się z d*py wzięci producenci olejów o których nikt wcześniej nie słyszał, wywalają za swoje cudowne oleje ceny z kosmosu i pojawia się cała masa kryptoreklam na forach. Kto kupuje te oleje prawie 2x droższe od Shella i twierdzi że jest super?
Hugo Opublikowano Poniedziałek o 07:31 Opublikowano Poniedziałek o 07:31 24 minuty temu, Lovely Man napisał(a): Matek mnie dziwi jedna rzecz że nagle pojawiają się z d*py wzięci producenci olejów o których nikt wcześniej nie słyszał, wywalają za swoje cudowne oleje ceny z kosmosu i pojawia się cała masa kryptoreklam na forach. Dokładnie tak samo było z Motulem. Jak się pojawił w Inter Cars, to bańka 5w40 505.01 kosztowała 285zł. Potem wjechał marketing na grubo i ceny zaczęły spadać. Pamiętam jak dało się kupić ten sam olej za 125zł. I trzeba im przyznać, że rozegrali temat koncertowo. Jak wejdziesz na grupę motoryzacyjną na Facebooku i zapytasz jaki olej, to 90% odpowiedzi to będzie Motul. Dodatkowo będą pisać, że po nim auto przestaje pobierać olej i silnik ciszej pracuje Sekta normalnie się zrobiła.
matekboss Opublikowano Poniedziałek o 09:28 Opublikowano Poniedziałek o 09:28 Wiem bo dawno temu też należałem do tej sekty, ale całe szczęście profesorowie na polibudzie wyciągnęli mnie z jej szponów. 1
Lukaa5 Opublikowano Poniedziałek o 19:26 Opublikowano Poniedziałek o 19:26 Musiałem to ominąć ale Motul x clean niby full syntetyk . Drogi też nie jest...
matekboss Opublikowano Wtorek o 09:04 Opublikowano Wtorek o 09:04 Dobrze że użyłeś słowa niby, bo Motul 8100 X-clean fullsyntetykiem nie jest. Zdradzę lifehacka, jest szansa że pewnie go znacie, ale jeśli szukacie oleju i zastanawiacie się czy olej który chcecie kupić to syntetyk czy półsyntetyk to wchodźcie na niemieckie strony tych producentów i tam pobieracie kartę informacyjną. Niemieckie prawo jest najbardziej restrykcyjne w UE pod tym względem i to co u nas jest full syntetykiem tam jest opisane jako technologia syntetyczna czyli baza mineralna z niewielkim dodatkiem frakcji syntetycznej. Nad Wisłą zresztą jak i reszcie Europy wystarczy żeby przypiąć plakietkę pełnego syntetyka.
Lukaa5 Opublikowano Wtorek o 10:47 Opublikowano Wtorek o 10:47 1 godzinę temu, matekboss napisał(a): Nad Wisłą zresztą jak i reszcie Europy wystarczy żeby przypiąć plakietkę pełnego syntetyka. No tu się zgadza że interpretacja jest dość frywolna. Wracając do motula x clean ( nie żebym bronił nie leje tego do siebie) na stronie jest napisane High performance 100% Synthetic lubrican i że baza olejowa z gazu ziemnego. To jest czy nie jest syntetyk ?
matekboss Opublikowano Wtorek o 13:34 Opublikowano Wtorek o 13:34 Nie umniejszam jakości Motula, olej jak każdy inny. Lepiej lać Motula co 10 tys. niż latać 20-30 tys.km na Ravenolu czy tam innym Amsoilu. Z mojej strony diss idzie na takie marki jak Liqui Moly gdzie za półsyntetyk karzą sobie płacić jak za świetny pełny syntetyk, ale do brzegu. Jeśli mówimy o Motulu 8100 X-Clean+ 5W30 to jest skomponowany w oparciu o bazę HC z II i III grupy z niewielkim dodatkiem uszlachetniaczy syntetycznych. Technologia o której mówisz czyli GTL jest opracowana i opatentowana przez Shell i chyba ktoś z Exxon maczał w tym palce albo się dogadali na górze bo również w olejach Mobil 1 ta baza występuje. Zasadniczo nie można jej przypisać ani do grupy III ani IV, bo nie wytwarza się jej z ropy naftowej tylko z gazu ziemnego, a jednocześnie nie spełnia wytycznych grupy IV. Osobiście uważam że oleje na bazie GTL są spoko, ponieważ dzięki wytwarzaniu z gazu są pozbawione śmieci które występują w ropie a przy okazji są atrakcyjne cenowo bo plasują się gdzieś pomiędzy tymi sztandarowymi półsyntetykami jak Valvoline, Motul a droższymi syntetykami jak Ravenol, Millers i spółka.
androv Opublikowano Czwartek o 16:46 Opublikowano Czwartek o 16:46 W dniu 12.05.2025 o 00:00, matekboss napisał(a): No nie wiem czy półsyntetyk na bazie hydrokraku z homeopatyczną ilością dodatków przeciwzużyciowych za prawie 2x więcej hajsu jest lepszy. Nie chcę tu być panem marudą i niszczycielem uśmiechów dzieci, ale patrząc na wyniki badań laboratoryjnych w moim silniku prędzej zawita nasz rodzimy Orlen Oil niż ten produkt zza Odry. Nikogo nie namawiam dla jasności, osobiście kupuje olej w DE do aut rodzinnych i ja jestem zadowolony. Niech każdy leje co chce. Polecam porównać ten olej kupiony w PL i kupiony w DE.
matekboss Opublikowano Czwartek o 18:13 Opublikowano Czwartek o 18:13 Takich porównań na necie jest tysiące jak nie setki i mit został już dawno obalony. Jeśli mówimy o oficjalnej dystrybucji a nie z jakiegoś alledrogo od sprzedawcy o nicku allegrowicz47329476298347 to takim koncernom wizerunkowo nie opyla się robić takich machlojek. Poza tym ile to ja już się nasłuchałem jak to na zachodzie i pszczoły większe itd.
Rekomendowane odpowiedzi