Skocz do zawartości
Przerwa techniczna od 18:00. Wracamy najszybciej jak to będzie możliwe. Przepraszamy za niedogodności.
IGNOROWANY

Wymiana modułu BCM2 w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim!

Chciałbym poruszyć temat, gdyż aktualnie mam ten sam problem co na filmiku użytkownika @B2rT z innego wątku (który wygląda już na nieodwiedzany dobrych parę lat) i nie mogę również na żadnym innym forum znaleźć pomocnych informacji.

Winny okazał się przycisk do obsługi hamulca postojowego.

Po jego wymianie wszystko wróciło do normy na parę tygodni.
Jednakże ostatnio doszło do dziwnej sytuacji i aktualnie samochód stoi martwy.

Otóż wracając z pracy, zaparkowałem w garażu, zaciągnąłem hamulec postojowy, i w momencie, kiedy nacisnąłem kluczyk, żeby zgasić auto, to Audi zaczęło wydawać wszystkie możliwe dźwięki towarzyszące pojawianiu się wskaźników błędów, a konsola zmieniła się w dyskotekę...

Na próbę wyjąłem metalowy kluczyk z pilota i zamknąłem manualnie auto, wtedy wszystko zgasło.

Przy otwarciu auta tą samą metodą, światła dzienne i konsola zaczynały włączać się i wyłączać, jak na załączonym filmiku.
Co więcej kluczyka nie dało się wyjąć, ani też nie można odpalić samochodu lub nawet włączyć zapłonu.

Działało tylko radio i oświetlenie wewnętrzne.

Parę dni później po analizie tego co mogło się stać, wytypowałem:
- akumulator 

- bezpieczniki

- przekaźniki

- stacyjka

- moduł hamulca robiący jednak jakieś zwarcie

- moduł komfortu BCM2 (8K0 907 064M)

Gdy poszedłem sprawdzić temat, okazało się, że po otwarciu auta już nic nie miga, ale też ani radio ani oświetlenie już nie działają i nie reagują. Sam akumulator jest full (dodatkowo niecałe 3 lata temu wymieniany), moduł hamulca nie jest wilgotny ani zalany, a piny i złącza są w świetnym stanie.

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w aucie. Przekaźniki przetestowałem na stole, czy w ogóle "klikają".

Wymiana stacyjki na nową nie przyniosła żadnego efektu.

Skanu niestety nie zrobię, bo pomimo, że diody interfejsu się świecą i VCDS wykrywa interfejs, to bez zapłonu CAN nie wstanie.

Co wzbudziło moje lekkie przerażenie to, że zaraz po manualnym otwarciu drzwi przekaźniki wewnątrz modułu komfortu zaczęły przełączać się jak opętane bez ładu i składu z różną częstotliwością (dokładnie tak samo jak u @B2rT).

To pozostawia mnie z przekonaniem, że winny jest moduł BCM2, choć nie mam pojęcia jak mógł ulec uszkodzeniu.

Teraz pytanie: czy faktycznie idę dobrym tropem i objawy wskazują na uwalony moduł komfortu? Jak zabrać się do naprawy?

Auto stoi w garażu podziemnym, laweta go stamtąd raczej nie wyciągnie w prosty sposób. Udało mi się puścić hamulec postojowy podając napięcie bezpośrednio na silniczki (oczywiście zabezpieczając obwód).

Czy jest jakaś szansa, żeby uruchomić samochód na dojazd do ASO, celem zamontowania modułu komfortu (planuję zakup używki) i zdjęcia CP?

A może jest ktoś z okolic Rzeszowa - Drabinianki, kto byłby w stanie podjechać rzucić okiem na ten temat albo zna kogoś, który by temat sprawdził i ewentualnie ogarnął? 🙏🏼🙏🏼

Bardzo proszę o wsparcie.

Edytowane przez MuRaT
Opublikowano (edytowane)

Pozwól, że zacytuję klasyka :

https://a4-klub.pl/topic/503962-problem-z-panelem-klimatyzacji-w-audi-a4-b8/#findComment-5810340

https://a4-klub.pl/topic/503962-problem-z-panelem-klimatyzacji-w-audi-a4-b8/#findComment-5810384

...

;)

Jeśli Ci się nie uda - "samochód martwy"- spróbuj chociaż zeskanować błędy w Gateway.

Edytowane przez Tomnik
Opublikowano (edytowane)

Tyle udało mi się wyciągnąć:Log-326050km-BCM2.txt

Przy czym:

- J540 - bo moduł hamulca jest odpięty w bagażniku,

- CP - pewnie dlatego, że próbując znaleźć problem nieopatrznie odpiąłem BCM2 na chwilę.

Edytowane przez MuRaT