Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kilka pytań odnośnie ODIS-a

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Mam kilka pytań odnośnie ODIS-a. Z uwagi, że nie za bardzo wiem co i jak stąd moje zapytania. Ogólnie używam - do zastosowań tylko i wyłącznie swojego auta - VCDS-a od naszych azjatyckich przyjaciół i ogólnie z kabelka jestem zadowolony – był tani i robi robotę.

Natomiast chcę dokupić ODIS-a oczywiście też do zastosowań tylko i wyłącznie swojego auta i nie potrzebuję – z uwagi na cenę – oryginalnego.

1. Jaki sprzęt kupić z Aliexpress? Znalazłem coś takiego : Nowy skaner V24.1.1 VNCI (czerwony) 6154A Oryginalna obsługa sterowników CAN FD DoIP Lepiej niż 6154 5054A Pokrywa wszystkie modele VAG do 2024 r.

2. Rozumiem, że potrzebuję jeszcze do tego aplikację (program) a to jest tylko samo narzędzie?

3. Czy przy pomocy tego urządzenia mogę założyć konto i się logować (czy idzie coś takiego zrobić) do VAS ODIS by pobierać aktualizację softu?! Wyczytałem, że tak ale wolę dopytać.

4. Czy instalacja i zakładanie konta w takim przypadku jest problematyczne?

Do czego potrzebuję:

Głównie do adaptacji skrzyni biegów. Wiem, że idzie to zrobić VCDS-em i tak też robiłem ale z tego co wyczytałem to jest to niepełna adaptacja (choć nie wiem czego jeszcze brakuje) (nawiasem mówiąc taka adaptacja raz w roku VCDS-em pomaga skrzyni) Natomiast ODISEM robi się to łatwiej i pełniej. Może jeszcze do czegoś mi się taki ODIS w przyszłości przyda.

Wiem, że wielu będzie chciało napisać ,,tylko oryginał,,.  Natomiast do użycia raz może dwa razy w roku. Sami rozumiecie.

No chyba, że zaproponujecie coś innego (też taniego z Aliexpress o podobnych możliwościach: adaptacja skrzyni, ew. flashowanie (tak na wszelki wypadek jak by było kiedyś potrzebne)

Za udzieloną pomoc wielkie thx

Opublikowano

O co chodzi z tymi wykrzyknikami? Poza tym, pierwsze słyszę, aby coroczna adaptacja skrzyni jej w jakiś sposób pomagała.

Opublikowano
2 godziny temu, Langista napisał(a):

O co chodzi z tymi wykrzyknikami?

Kolega lubi sobie pokrzyczeć 😂 Ale już zrobiłem porządek 😉

Opublikowano
4 godziny temu, Langista napisał(a):

O co chodzi z tymi wykrzyknikami? Poza tym, pierwsze słyszę, aby coroczna adaptacja skrzyni jej w jakiś sposób pomagała.

Sorki za wykrzykniki.

Adaptacja pomaga gdyż tarczki się ścierają i taka procedura powoduje, że skrzynia na nowo uczy się dobierać odpowiednie ciśnienia przy ich docisku. Gdy np. miałem tak, że przy spokojnym rozpędzaniu się auta przy zmianie biegów z 1 na 2 z 2 na 3 lekko przyszarpywała po takiej procedurze przestała.

2 godziny temu, Hugo napisał(a):

Ale już zrobiłem porządek 😉

Sorki i dzięki.

• Lubię to 1