Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana fabrycznego radia na identyczne w Audi A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ponieważ w moim radiu (audi concert) mocno szwankuje potencjometr volume, to chciałem je wymienić na identyczne np. kupione na OLX.

Chciałem zapytać, czy mogę kupić identycznie wyglądające radio z kodem czy muszę zwrócić uwagę na coś jeszcze? Ten sam model radia lub rocznik auta?

W mojej okolicy jest identycznie wyglądające radio z kodem do sprzedania, ciekawe jak podjadę osobiście i przy sprzedającym wsadzimy radio do auta, to czy będzie działać?

Czy potem nowe radio muszę zaadaptować przy pomocy interfejsu?

Proste pytanie, ale wolę się upewniać.

Dziękuję

Damian 

Opublikowano

Trzeba będzie odpowiednio zakodować, jeżeli pojazdy różniły się wyposażeniem.

Opublikowano

Przecież te potencjometry się wymienia i radio śmiga dalej.

Opublikowano
Godzinę temu, Langista napisał(a):

Przecież te potencjometry się wymienia i radio śmiga dalej.

Do wymiany potrzebny nam będzie potencjometr i lutownica i kilka podstawowych narzędzi. Potencjometr znajdziesz na strychu w starym samolocie, lutownica leży pod jego prawym skrzydłem... No przecież każdy na strychu ma stary samolot. Tak mniej więcej brzmiała anegdota o niezapomnianym Adamie Słodowym i jego programie "Zrób to sam". 

Radek ;)

Opublikowano

Chodzi o to, że każdy szanujący się elektronik w mieście to wymieni. Moim zdaniem koszt ten sam a nawet mniejszy, za wymianę takiego potencjometru niech skasuje 50 zł a omija nas kodowanie radia i często zabawa z odzyskaniem kodu do radia.

Opublikowano (edytowane)

Moje radio ma problemy z potencjometrami, odbiorem stacji i czytaniem płyt CD - tego nie napisałem. Stąd pomysł aby, gdzieś w okolicy kupić używane radio i wymienić, ale dziękuję za każdą podpowiedz. 

Pozdrawiam i spokojnego dnia życzę :)

Edytowane przez cnmcn