Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podrobki świec zapłonowych allegro bkur5et-10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałem opisać Wam na forum jako przestrogę sytuację z którą mam teraz do czynienia. A mianowicie. Kupiłem z rozbiegu nowe świece z racji moich działań z Audi i wymiana uszczelniaczy zaworowych, rozrządu. Świece wyglądały jak oryginalne. Zrobiły już 1500 km. Nic się nie dzieje. Nikt nie zauważył problemu - świece miały oznaczenia Japan ale jak pamiętam bez tej kreski jaka powinna być.. . Aż do dziś wieczora jak na allegro dotarłem do tego od kogo ja to kupiłem. ...

Bądźcie czujni. Agenta zgłosiłem na Allegro. Wrócę z trasy zmieniam świece. Nie mam zaufania do znikającego chińczyka choćby sprzedał mi świece w złotym opakowaniu.. Kiedyś miałem taką samą sytuację ze strunami do gitary i nawet sklepy polskie miały podróbki...  Zamawiam od tamtej pory tylko od dystrybucji. Jak widać taka sama sprawa, a nieco gorsza dotyczy również świec. 

I tutaj chce też zarekomendować super ofertę i sprzedawcę który pisał do mnie dziś w nocy że ma po 15 zł za świece oryginalne NGK z oznaczeniem Audi/VW i zapewnił mnie o ich oryginalności. Mają ich całkiem sporo. Zamówiłem na zapas by się już nie przejmować zwykłymi NGK które mogą być oszukane w taki sposób... Że lecą na drugi dzień z chińskiego magazynu w jakiejś parceli... I nie zauważysz jak nie przesledzisz przypadkowo kto to jest... 

ALLEGRO.PL

Tu link do tych Ori ngk których mają zapas. - firma sprawdzona, która chce dojść do posiadaczy pojazdów lat 1995-2005 - mając dużo starych i nowych części. Treści wiadomości udostępniam. Polecam. I uważajcie!! ;)

PS. Jak widać nawet tak tanie NGK - bo świece do ALT są relatywnie tanie - te zwykłe. Są niestety podrabiane..  Ale to nie pierwszy raz . Te struny o których wspomniałem też są tanie oryginalne. A mimo to ktoś w Chinach łasi się by robić to samo, tak samo i wciskać bubel masowo bo produkt jest "popularny". Masakra. Chciałem się podzielić żeby wzmocnić uwagę bo Chiny atakują ze wszystkich stron. Sprawdzajcie od kogo na allegro kupujecie ważne podzespoły, zaglądajcie na firmy, opinie itd. 

Na forum jest @dzik, jest @Wandej . Tutaj zawsze można mieć pewność jakości :). Niestety miłość do allegro, allegropaya, szybkość działania i zamawianie pierdół mnie tak pochłonęła że dałem się zrobić Chińczykowi w bambuko. ;) . Pozdrawiam wszystkich posiadaczy ALT i no cóż. Myślę że z tej sytuacji odkrycie takich fajnych świec to jedyny plus - uważam swoją drogą, że w 1.8T i 2.0 alt losowe nawet niewidoczne dla kompa wypadania zapłonów to zmora. Dlatego podróbki świec nie pomagają... ;). 🤟

Screenshot_20251027-005118.png

Screenshot_20251027-005319.png

Screenshot_20251027-005433.png

Edytowane przez Anelson

Rozwiązane przez Anelson

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

To jak już wrzucasz screeny, to poprosimy jeszcze następujące:

1. Z potwierdzeniem zakupu świec od Chińczyka

2. Zgłoszenia, które wysłałeś do Allegro 

3. Z potwierdzeniem zakupu świec tych polecanych 

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, Hugo napisał(a):

To jak już wrzucasz screeny, to poprosimy jeszcze następujące:

1. Z potwierdzeniem zakupu świec od Chińczyka

2. Zgłoszenia, które wysłałeś do Allegro 

3. Z potwierdzeniem zakupu świec tych polecanych 

Postaram się ogarnąć w edycji :) . Narazie dotarłem do jeszcze większej ilości szokujących rzeczy bo zacząłem analizować same świece które są rzekomo oryginalne. Wstrzymałem zakup z tego powodu. Na allegro jest Audi ASO Rzeszów które ma oryginalna świece jedną w sprzedaży. Wg zdjęć - czy to Ori z Audi czy bez NGK ma w napisie JAPAN taka stopkę pod P . Czekam na odpowiedź ASO Audi czy w tej świecy ta stopka istnieje. Wg internetu ten detal to główna różnica między Ori a chińczykiem. Czyli mam nadzieję że to nie prawda i bzdura. Ale okazuje się że być może - odpukac ale Chińczycy podrabiają nie tylko świece aftermarket NGK ale i oryginalne Audi/VW z opakowaniem 1/1. To samo co z amerykańskimi strunami do gitary , czy np. mikrofonami . Dziwi mnie że generalnie tak dość tanie rzeczy są podrabiane. No ale często nawet sprzedawcy nie mają pojęcia że w obrocie jest chiński towar.. także czekamy ;). Bo sam mam mętlik . Sama strona NGK podaje bardzo rozbieżne info. Info od ASO będzie kluczowe. To jedyna różnica organoleptycznie różniącą obydwie świece w teorii. 

Screenshot_20251027-014751.png

Screenshot_20251027-012400.png

Screenshot_20251027-012233.png

Screenshot_20251027-015453.png

Screenshot_20251027-014751.png

Screenshot_20251027-020006.png

Edytowane przez Anelson
Foty edycja

Opublikowano
39 minut temu, Anelson napisał(a):

Postaram się ogarnąć w edycji :) . Narazie dotarłem do jeszcze większej ilości szokujących rzeczy bo zacząłem analizować same świece które są rzekomo oryginalne. Wstrzymałem zakup z tego powodu.

Tutaj nie trzeba się starać. Zrobienie zrzutów ekranu i wrzucenie ich na forum to minuta roboty. W czasie kiedy pisałeś kolejny post, mogłeś to zrobić.

Wstrzymałeś zakup? Dlaczego? Przed chwilą ich reklamowałeś, wychwalałeś i zachęcałeś nas do zakupu 🙃

Nie wrzucaj do postów kolejny raz tych samych zrzutów, bo robi się śmietnik.

Opublikowano

Kolega myśli, że jak weźmie świece z produkcją w Japonii to będzie oryginał 😅 Myślisz że ASO nie daje d*py i nie zamawia podróbek albo nie dostaje gorszego sortu produktów? Osobiście wolałbym BERU od NGK, które jest podrabiane na każdy możliwy sposób.

Opublikowano

Temat znany od jakiegoś czasu, ale tak to jest jak cena 15zł przy regularnej ok. 40zł nie jest podejrzana. Parę klientów już się przejechało z PFR6Q do 1.8T właśnie z tego "źródła".

Edytowane przez MichauKR

Opublikowano
  • Autor

Cena regularna za zwykłe bkur5et-10 40zl? Cena jest właśnie regularna, a sprzedawca zapaletal się chińczyk. Zresztą sprzedawca tych oryginalnych ma same oryginały na aukcjach. Więc to akcja taka no. Skomplikowana i drążę temat. Z oferty mogę zawsze zrezygnować. Czekam na odpowiedź ASO. Generalnie do firm polskich z dobrą reputacją, mająca dobre oceny mam zaufanie. Natomiast jeśli to chińczyk który ma w parceli magazyn no to sory. 

Natomiast same różnice podróbka vs oryginał są fascynujące. 

Tutaj przepraszam że działałem za szybko.:) 

PS. Generalnie myślałem że poprostu przestrzegę przed jakimiś dziwnymi sprzedawcami na allegro którzy wcinają się i można przypadkowo kupić coś co wydaje się polską aukcją, polskiej firmy, a to chinol który ma pojedynczą np. aukcje.. Tych podróbek prawie się nie da odróżnić. Sama strona NGK niewiele podaje. A wyszło że i te oryginały niby też zacząłem analizować bo zauważyłem ten niuans tuż po tym jak myślałem w sumie że temat zamknąłem. Myślę że jednak jedyną firmą która może potwierdzić lub zaprzeczyć jest jednak ASO. Zobaczymy.

Cała ta sprawa to przypadek 🤟

PS2. Popisałem z ta firmą od tych ngk Ori. Narazie się wstrzymuje bo się trochę podpaliłem. . Bardzo komunikatywnie i spoko. Napisali też o świecach do auta mojej mamy - golfa V że się wyprzedały( co też budzi kolejne pozytywne emocje) . Narazie tak o - nie budzi moich zastrzeżeń firma i sprzedawca. Natomiast no trochę poniosło mnie i sprawdzę/ porównam te świece z tą z ASO. I zobaczymy co się wydarzy. Nie goni mnie nic.

Jeśli ktoś ma doświadczenie z tymi różnicami między tymi świecami i ewentualnymi fejkami. Proszę o ewentualne info. Warto to wyjaśnić i ustalić różnice fake vs Ori. Choćby dzięki @dzik czy @Wandej- którzy handlują tymi świecami być może będzie można ustalić czy świece NGK obligatoryjnie muszą mieć kreskę pod P w JAPAN - czy też to kwestie partii etc. Bo sama strona 

https://www.ngkntk.com/pl/newsroom/press-release/poland/2019/podrobka-czy-oryginal/

Nic nie mówi o tym niuansie. Za to internet porównując bezpośrednio fake z oryginalem wskazuje na niuans w nazwie :)

Screenshot_20251027-092912.png

Screenshot_20251027-092905.png

Screenshot_20251027-092823.png

Edytowane przez Anelson
PS2.

Opublikowano

Daj znać co ten znawca z ASO odpisze, bo gościu na bank pojęcia nie ma co sprzedaje w pudełku.

Opublikowano
2 godziny temu, Anelson napisał(a):

Cena regularna za zwykłe bkur5et-10 40zl? 

To cena w kontekście podróbek PFR6Q, gdzie ewidentnie była dużo niższa.

Opublikowano
  • Autor
  • Rozwiązanie

Dostałem info od zaprzyjaźnionego ASO Lublin GG Auto. Dla mnie specjalnie zamówili takie świece i porobili zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie cała ekipę. Sytuacja się rozwiązała. 

Każda świeca bez P ze stopką w JAPAN to poprostu podróbka. Niestety. Podrabiają więc nawet Ori z Audi/VW.. 

ASO Audi zamówili to bezpośrednio od importera. A więc prawdopodobnie ilość podróbek na rynku jest zatrważająca. Dostajecie świece NGK - rozpakujcie, sprawdzajcie ten detal. I jeśli jest nie tak - zwrot. Tyczy się to absolutnie wszystkich świec wyprodukowanych przez NGK. Czy z oznaczeniem Audi/VW czy bez mają mieć tą stopkę inaczej to bardzo dobrze wykonana podróbka. Nic więcej. Wrzucę też zdjęcia świec po wymianie i tych starych po 2-3 k km. Jak zamówię te które są oryginalne.... 

Edit. Miałem też rozmowę z Kamilem od @dzik. Różne świece mają różne te oznaczenia i wytłoczenia. Być może dotyczy ta sytuacja tylko tego modelu świecy. Trzeba by to wszystko skonfrontować bezpośrednio z przedstawicielami NGK. Obecnie produkcja jest też Tajlandia i Francja była bodajże. Czy też czytalem o Indonezji. Napewno najważniejsza rzecz - weryfikować firmę od której kupujemy daną część. Nie wierzyć w świece Ori za 15 zł bo to prawdopodobnie dziwne pochodzenie części. Tyle co odkryłem to się podzieliłem informacjami bo okazuje się że świece od chińczyka z magazynem w Parceli są do złudzenia podobne do Ori i różnica jest tak mała jak ta właśnie stópka. Czyli detal dla zwykłego człowieka nie do zauważenia. Dla świętego spokoju zamówiłem drogie Ori ze zdjęć bo myślę już teraz że warto zobaczyć jak to będzie chodzić. To nie są góry pieniędzy by analizować każda złotówkę między 15-40 zł za sztukę podczas gdy skutek zbędnego oszczędzania w tym przypadku może być zgubny w skutkach. 

Odkryłem też że NGK bkur5et-10 w sklepie niemieckim Kaufland również ma stópkę w JAPAN napisie 

Edit 2. 

Wrzucam te świece po 2600km fejkowe. Mają dziwny osad, nie mają proszku u nasady jak Ori i stópki w P w napisie JAPAN. Ja tam będę to weryfikować w przyszłości. Spróbuję napisać też maila do NGK by zweryfikować wszystkie teorie ewentualnie o różnych fabrykach itd. chiński chińczyk z magazynem w parceli dał świece które praktycznie wyglądają 1/1 jak Ori ngk. Z jednak paroma wyjątkami. Sami mechanicy mówią że jest okej. Nie wygląda że coś jest nie tak. Moje odczucia nawet przy odpaleniu na tych nowych jest tak że jest leciutko, pieknie. Ja będę brał chyba z Kauflandu świece w przyszłości. Pewność obrotu jest 100% bo to niemiecka firma która ma jako podmiot zarejestrowany w Niemczech generalnie odgórny zakaz oszustwa jakiegokolwiek. U nas oleje są nie tym co piszą, wiele rzeczy jest niejawnych, a obrót na allegro też jak widać nie podlega żadnemu sprawdzaniu. Lecą chińczyki i rynek się wymieszał różnymi świecami, różnego pochodzenia. 

Aczkolwiek nie wiemy wszystkiego bo samo NGK musiałoby się wypowiedzieć w temacie. :). Do czego się dało to doszedłem. Resztę pozostawiam każdemu do jego własnej interpretacji;) . 

Tyle ode mnie. Warto być czujnym:) i bezawaryjności życzę! 

IMG-20251030-WA0003.jpg

IMG-20251030-WA0002.jpg

IMG-20251030-WA0001.jpg

IMG-20251030-WA0000.jpg

DSC_0199.JPG

DSC_0198.JPG

DSC_0197.JPG

DSC_0196.JPG

Edytowane przez Anelson