Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiary czopów korbowych w Audi A4 B7 1.8T AVJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Potrzebuję pomocy.A mianowicie wymiary czopów korbowych.Pomiaru się dokonuje w dwóch płaszczyznach,z tego co wyczytałem.I jaka jest tolerancja żeby można było że szlifować.Bo powiem że panewkę mi obróciło i są rysy na wale.Zaraz ktoś  napisze że wał do wyjęcia i szlifu na maszynie.Z tym się zgodzę.Ale nie da rady tego jeszcze jakoś uratować(papierem ściernym drobnej gradacji przeszlifować,a później z polerować).Wiem jak robią to maszynowo, to później dobierane są panewki na robiony szlif.

Rozwiązane przez MaTeo85

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
  • Rozwiązanie

ale że chcesz zrobić szlif czopu z ręki i do tego bez wyciągania wału z bloku? Masz fantazję. Zastanów się co zrobisz z ziarnem które pojawi się po szlifowaniu, wejdzie w kanał olejowy na czopie itd. taką metodą możesz więcej zepsuć niż naprawić, ale jak masz ochotę to proszę wymiary to:

dane dla AVJ:

image.png.f20a6e322680a55d6f8be963723ddbae.png

Opublikowano

Sam zamysł szlifowania tego z rąsi to jakaś abstrakcja. Wał obowiązkowo do wyciągnięcia, cały blok trzeba ogołocić i dobrze wyczyścić każdy kanał olejowy. Tak samo.pompamopeju do rozbiórki, bo jakiś powód na zatartą panewkę był i najczęściej to padnięta pompa oleju.

Opublikowano
18 godzin temu, Arek14141414 napisał(a):

Ale nie da rady tego jeszcze jakoś uratować(papierem ściernym drobnej gradacji przeszlifować,a później z polerować).

:polew::polew::polew::polew::polew::polew:

:facepalm:

Opublikowano
  • Autor

Dziś papierem ściernym gradacją  zacząłem 320 delikatnie ,bo powiem że były dość głębokie rysy.Następnie 400,600,800,1000,2500.na pierwszym czopie,bo tam panewkę obróciło.Kupiłem pastę polerską do metalu.I nabrał ten czop połysku .Powiem tak,robiłem głowicę,bo  było niskie ciśnienie na 4 cylindrze 5.5 bara.Wymienialem przy okazji pierścienie tłokowe i okazji założyłem nowe panewki.Zlożylem to do kupy i zacząłem pałować ile  fabryka da.Auto od 4 tysięcy obrótów zaczęło przerywać i słychać było że powietrze dmucha.A ktoś mi powiedział ,że panewki jak są nowe to żeby nie pałować,bo muszą się dotrzeć.Pewnie w tym prawda.Pezez takie obciążenie i cały czas but stało się jak się stało.A powietrze dmuchało na samym dole po lewej stronie ( od strony kierowcy)jest taka rura krótka wygięta jest przy takiej małej chłodniczce.Tam musiałem lepiej to uszczelnić.A ile to teraz pojeździ nie wiadomo(delikatną tam ryskę

Wyczułem pod paznokciem,ale już nie chciałem tego wału drżeć tym papierem ściernym),Pasta polerska do polerowała ten czop ,ale do pozostałych to mu brakuje)

Opublikowano

Składaj i ogień💥, tylko dobrze trasę na złomowiec wyznacz co by dojechał za 1 strzałem 

Opublikowano

Niech lepiej sprzeda z napisem "po kompleksowym kapitalnym remoncie", to jeszcze kasę na tym wyrwie, przynajmniej do pierwszej rozprawy. Ale jak ją do tego czasu wyda, to mu  przecież nie zabiorą:decayed:

Opublikowano

Ja nie wierzę co czytam..

Opublikowano
  • Autor
19 minut temu, Langista napisał(a):

Ja nie wierzę co czytam..

To jak kiedyś robili jak nie było takich precyzyjnych maszyn,stare czasy było Nie było dostępu do części.Wytłumaczy mi ktoś?Wiem że po takim czymś co zrobiłem czop może nie trzymać wymiarów,owal itd

Opublikowano

Przecież maszyny do takich rzeczy, istnieją od praktycznie początku 20-go wieku, czyli już ponad 100 lat. W Polsce jeszcze w wielu miejscach znajdziesz maszyny do obróbki metali, które zostały wyprodukowane w latach 1950, o dziwo te stare maszyny są dokładniejsze od nowych, robionych od czapy.

Opublikowano