Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzypienie z przedniej prawej strony na progach w Audi A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Znów dosięgły mnie problemy, o których nikt nie chce słyszeć - Skrzypienie.

Pacjent: Audi a4 b7 1.8T sedan

Może ktoś z Was wie, co mogę zrobić, by to naprawić. Bo przyznam szczerze, że nie mam już pomysłów. Wiem, że nikt nie jest wróżką i nie ma szklanej kuli, ale nie mam się do kogo zwrócić o pomoc.

Przed wymianą zawieszenia nic nie skrzypiało, mimo, że miałęm sprężyny H&R -35mm i stare jak świat wahacze. Wahacze mialy już swój wiek, bo to oryginały, auto tarło spodem o garby, więc stwierdziłęm, że nie ma co zwlekać. Po wymianie zawieszenia kilka miesięcy bylo super, ale zaczął pojawiać się hałas dochodzący z prawej strony przedniego zawieszenia, przypominający odgłos uginającej się spręzyny od tapczana. Szczególnie da się to wyłapać po najeździe prawą stroną na podwójny garb, lewym kołem przez środek. Ale słychać to na niewielkich nierównościach zwykłej drogi też.

Co było robione:

-wahacze regenerowane od Regum na lemforderowych gumach i nowych sworzniach \ wahacz prosty dolny wymieniony 2x, mając nadzieję, że pomoże

-tuleje stabilizatora Lemforder / choć te się raczej nie wymienia, ale wymienilem, bo to drogie nie jest.

-spręzyny lesjofors -20mm w odpowiedniej kategorii wagowej

-amortyzatory sachs do sportowej zawiechy

-łączniki stabilizatora Lemforder / 2x, bo myślałem, że to będzie najtaniej sprawdzić 

-drązek kierowniczy trw

-poduszki amora lemforder

Ponadto:

-U innego mechanika wszystkie wahacze odkręcone, i skręcone ponownie

-wizyta na szarpakach u diagnosty, który wyczaił tylko tyle, że odboje z lewej strony skrzypią, jak się autem mocniej porusza, łapiąc nad szybą kierowcy we dwóch. Tak to wszystko sztywne i bez zastrzeżeń. 

-wszystkie gumowe elementy wypryskałem smarem silikonowym* (poprawione)*

Na tym etapie jedyne co mi pozostaje, to wymienić sprężyny wraz z manelami na jakieś inne. Przełożyć przy tym amortyzatory stronami, by ewentualnie je też wykluczyć przy montażu, i ewentualnie łożyska na nowe. Co prawda prawe koło podniesione nieco trudniej się porusza od lewego, ale nie huczy, nie buczy i nic się nie dzieje podczas skrętów. NIe mam bladego pojęcia, czy łożysko może skrzypieć na progach 😕 ponoć nie powinno (?)

Proszę o sugestie. Wszelkie są mile widziane.

Edytowane przez darayus

Rozwiązane przez darayus

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Dlaczego elementy gumowe traktujesz smarem grafitowym? Na takie elementy tylko smary sylikonowe.

Opublikowano
  • Autor

Silikonowym potraktowałem, pomyliłem się. Dokładnie, to tym: 

image.png.d529081e648472c902abffb06e5259b9.png

Opublikowano

A sanki do budy dobrze przykręcone? Może ktoś poluzował przy wyjmowaniu "banana" i nie dokręcił?

Opublikowano
  • Autor
14 minut temu, tass napisał(a):

A sanki do budy dobrze przykręcone? Może ktoś poluzował przy wyjmowaniu "banana" i nie dokręcił?

Sprawdzał stan zawieszenia i dokręcenie śrub po felernej stronie inny mechanik. WIęc raczej bym wykluczył. Dźwięk skrzypienia czasem zdaje się cichszy, czasem głośniejszy. Ale nigdy nie przestaje. Najmniejszy uskok na studzience sprawia, że to słychać.

Edytowane przez darayus

Opublikowano

Znajomy miał tak niedawno, w b8 że za słabo dokręcili sanki i się poluzowały po kilku kkm i wydawały dźwięki. Akumulator przykręcony? Jest też z prawej strony i z doświadczenia wiem że też potrafi hałasować. 

Edytowane przez tass

Opublikowano
  • Autor
40 minut temu, tass napisał(a):

Znajomy miał tak niedawno, w b8 że za słabo dokręcili sanki i się poluzowały po kilku kkm i wydawały dźwięki. Akumulator przykręcony? Jest też z prawej strony i z doświadczenia wiem że też potrafi hałasować. 

Przykręcony to on nie jest... Nie sądzę, żeby skrzypiał, ale co mi tam. Sprawdzę jutro i postaram się, żeby był sztywno osadzony. 

Opublikowano

Jak jeździsz w deszczu to też skrzypi?

Opublikowano
  • Autor
21 minut temu, pelonek1 napisał(a):

Jak jeździsz w deszczu to też skrzypi?

Świątek piątek czy niedziela. Skrzypi zawsze. Sucho czy mokro, bez różnicy.

Opublikowano
39 minut temu, darayus napisał(a):

Świątek piątek czy niedziela. Skrzypi zawsze. Sucho czy mokro, bez różnicy.

A spróbuj spryskać tym silikonem prawą tuleję drążka stabilizatora, tylko najlepiej jakbyś doszedł silikonem wszędzie od wewnątrz tulei.

Opublikowano

Postaraj się nagrać ten dźwięk, wystaw telefon za okno, najbliżej koła jak umiesz.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, pelonek1 napisał(a):

A spróbuj spryskać tym silikonem prawą tuleję drążka stabilizatora, tylko najlepiej jakbyś doszedł silikonem wszędzie od wewnątrz tulei.

Obie tuleje są nowe. Montowałem je na sucho i nic nie pomogło. Potem już tak na siłę mechanik mi je rozebrał, i nasmarował jakimś niekorozyjnym smarem. Też nic. 

39 minut temu, Langista napisał(a):

Postaraj się nagrać ten dźwięk, wystaw telefon za okno, najbliżej koła jak umiesz.

Spoko. Nagram jutro. 

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, Langista napisał(a):

Nagrałem ile mogłem, jak mogłem.

Dopiąłem trytkami akumulator, bo zamontować go nie mam jak. Więc na pewno się nie rusza.

[Proog 1-4] - to nagrania z progu zwalniającego, z dwiema wyspami, na prostej, nieuszkodzonej jezdni. 

[kostka] - brukowa, zwyczajna, wertepy jak na Białorusi. 

[Betonowa kladka] - to nagranie z uszkodzonej drogi do jakiegoś wypiz*owia. Betonowe przęsła, ze szparami poprzecznymi.

[Z okolic koła] - to nagranie z aparatu cyfrowego, przymocowanego do linki hamulca z pomocą trytek

Nagrania przyciąłęm. Nie trzeba nic przewijać.

Wskazane słuchawki, ale i tak słychać, nawet na głośniku smartfona.

Opublikowano

Osłona przegubu jest ok, nie ociera? Osłona tarczy przykręcona/niepołamana?

Opublikowano

Jak dla mnie to coś z osłonami przeciwpyłowymi amortyzatorów lub samymi odbojami, nic tam nie ociera? 

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, tass napisał(a):

Osłona przegubu jest ok, nie ociera? Osłona tarczy przykręcona/niepołamana?

Przeguby relatywnie świeże. Góra 15k nalotu. Środek i  koła. Skf/lobro. 

1 godzinę temu, Langista napisał(a):

Jak dla mnie to coś z osłonami przeciwpyłowymi amortyzatorów lub samymi odbojami, nic tam nie ociera? 

Wg mnie też jest podejrzenie na osłony., albo ogólnie coś z samym resorem. Nic nie wygląda, by ocierało. Spryskalem z zewnątrz bardzo obficie osłonę Też smarem silikonowym, ale totalnie zero reakcji. 

Opublikowano

Zostają gumy w zawieszeniu. Taki dźwięk był od razu po założeniu zestawu?

Opublikowano
3 godziny temu, darayus napisał(a):

Przeguby relatywnie świeże. Góra 15k nalotu. Środek i  koła. Skf/lobro. 

Nad przegubem wewnętrznym jest osłona ameliniowa, nie ociera?

A poduszka amortyzatora jest sprawna, nie rozpadła się?

Opublikowano
  • Autor
10 godzin temu, Langista napisał(a):

Zostają gumy w zawieszeniu. Taki dźwięk był od razu po założeniu zestawu?

Nie. 5 miesięcy i 5k km było w porządku. Lekko ciężej kierownica tylko, ale to normalne.

Gumy w zawieszeniu sprawdzane były na szarpakach, wszystkie są nowe. Prosty dolny zamieniony też na nowy w tym tygodniu. 

8 godzin temu, tass napisał(a):

Nad przegubem wewnętrznym jest osłona ameliniowa, nie ociera?

A poduszka amortyzatora jest sprawna, nie rozpadła się?

Poduszki zmieniałem 5 mies. temu na nowe, lemfordery. Ich się chyba bez zdjęcia amortyzatora sprawdzić nie da:/ 

Osłonę sprawdzę, kiedy będę miał dostęp do kanału. Dzięki 

20251114_100837.jpg

20251114_100829.jpg

20251114_100818.jpg

20251114_100811.jpg

20251114_100734.jpg

20251114_100719.jpg

20251114_100729.jpg

20251114_100643.jpg

Edytowane przez darayus

Opublikowano

Na filmach brzmi to bardziej jak tarcie niż skrzypienie. Ja bym poszukał chochlika w układzie hamulcowym.może gdzieś wpadł jakiś kamyk pomiędzy tarczę, a osłonę, czy coś w ten deseń.