Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Hałas z tylnego rozrządu w Audi A4 B5 1.8T ANB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie . 
Jako ze przeczytałem juz chyba wszystkie fora i nadal nie mogę dojść do ładu z moim silnikiem postanowiłem napisać tu na forum abyście pomogli . 

1.8T ANB hałasujący tylni rozrząd . 
Przy odpaleniu jest cisza ale po chwili zaczyna chrobotac , im cieplejszy tym mocniej .

Hałasuje na wolnych obrotach , podczas jazdy najbardziej go słychać gdy się rozpędzę i puszczę gaz że samochód sam się toczy lub jak zredukuje bieg np z 3 na 2 i wskoczą wysokie obroty . 
W garażu miałem dwie głowice a w nich oryginalne napinacze więc je zmieniłem i na każdym efekt taki sam , zamówiłem nowy napinacz zamiennik i również efekt taki sam - hałasuje . 
Założony nowy łańcuch tańszy zamiennik i bez poprawy potem zamówiłem łańcuch FEBI z logiem IVIS i dalej to samo …. 
Ciśnienie oleju 1,3 bara na jałowych , przy 3000obr ciśnienie 4,6 bara . 
Nowy olej Milers 5w40 , Filtr oleju OE . 
Smok czyszczony był oko pół roku temu przy okazji wymiany sprzęgła . 
Jedyne co wyczytałem i zauważyłem u mnie w silniku że gdy przejadę paznokciem po wałku tam gdzie zaznaczyłem na czerwono to nie jest idealnie gładkie tylko czuć takie lekkie wżery jakby przytarte 🙄 Czy może to być winowajcą ??? 

Dodatkowo ostatnio gdy jechałem dłuższą trasę to parę razy zapaliła się czerwona kontrolka oleju .

Nie mam zielonego pojęcia już co może być przyczyną i dostaje do głowy z tym autem . 
Przepraszam że napisane tak chaotycznie ale człowiek już przez to dziadostwo znerwicowany i ma dość . 

Messenger_creation_40FC8EBF-6D1E-4C03-B657-179BC7E8CDB3.jpeg

Edytowane przez Dejv95
Dodałem zdjęcie

Rozwiązane przez janusz75

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
  • Rozwiązanie

napinacze z tzw. zamienników niestety nie są dobrym rozwiązaniem... 

ale interesujące jest co innego; piszesz, że ciśnienie na biegu jałowym

wynosi 1,3bar co jest przyzwoitą wartością... piszesz także, że po "ostrej"

jeździe zapala się kontrolka ciśnienia oleju... obie te informacje nie za bardzo

pasują do siebie... na tą chwilę pomijam usterkę instalacji elektr. oraz usterkę

samego czujnika... jeśli kontrolka zapala się z powodu zbyt niskiego ciśnienia

to może to mieć bezpośrednie przełożenie na pracę napinacza o którym wspominasz...

sprawdź jeszcze raz ciśnienie oleju, ale tym razem niezwłocznie po tzw. ostrej jeździe...

Opublikowano
  • Autor

No więc założyłem spowrotem oryginalny napinacz z nowymi ślizgami . 
Po przejechaniu parę km i potrzymaniu go chwilę na wyższych obrotach na jałowych ciśnienie 1.2 bara jak na zdjęciu.

Oraz parę innych fotek jak wygląda w głowicy . 

Nie wiem czy to normalny dźwięk czy jestem już przewrażliwiony ale w drugim 1.8T APU prawie wogule go nie słychać lub minimalnie .

Co do kontrolki oleju zapaliła się wtedy 3x gdy robiłem trasę oko 100km. 
Czujnik ciśnienia był zmieniany w lipcu 2025 FEBI razem z nową wtyczką czyli pol roku temu . Pojeżdżę nim trochę i jeśli znów kontrolka będzie mrugać to podmienię czujnik z drugiego samochodu , możliwe że po pół roku padł . 

IMG_1281.jpeg

IMG_1276.jpeg

IMG_1278.jpeg

IMG_1273.jpeg

IMG_1270.jpeg

IMG_1272.jpeg

Edytowane przez Dejv95

Opublikowano

po przejechaniu parę kilometrów olej będzie miał temp. w granicach 60-70stopni... a to zdecydowanie za mało na prawidłowy pomiar ciśnienia oleju...

temperatura oleju musi wynosić co najmniej 90stopni... a najlepiej w granicach 95-100... olej wraz z wzrostem temperatury "traci" lepkość, dlatego tak ważnym jest aby olej był "dobrze nagrzany" wykonaj jeszcze raz prawidłowy pomiar, ale na dobrze rozgrzanym silniku (oleju) bo w przeciwnym razie będziesz się kręcił w kółko i szukał przyczyn nie tam gdzie trzeba...

ps.

filmiku nie mogę otworzyć... nie wiem, być może tylko ja tak mam...

Opublikowano

Też nie mogę odtworzyć wideo

Opublikowano
  • Autor

https://youtube.com/shorts/tf9eC1CcWbg?si=kAsf9bko1VssHXzB

Teraz powinno dać się odtworzyć . 
Co myślicie o tym Panowie ? Jest coś z tym nie halo czy Ja już przewrażliwiony za bardzo ? 😕 

Dzwiek jest bardziej słyszalny gdy zredukuje bieg i wskoczą wyższe obroty , wtedy słychać to nawet w kabinie . 

#Janusz75 puki co nie mam w planie dłuższej trasy , dopiero w piątek będę robić znów ponad 100km to podłączę manometr i sprawdzę .  

Edytowane przez Dejv95

Opublikowano

powiem szczerze, że ja ta tym filmiku (oczywiście chodzi o dźwięk) nic niepokojącego nie słyszę...

niestety, ale większość nagrań nie oddaje rzeczywistości... zawsze możesz podjechać do Rybnika, daleko nie masz

i osłuchamy na miejscu ten dźwięk który nie daje Ci spokoju... a na tą chwilę wykonaj "poprawny" pomiar ciśnienia oleju...

Opublikowano
  • Autor

Może jestem już przewrażliwiony 🤷

Ale lepiej zawsze spytać ludzi którzy siedzą w temacie . 

Jasne , jak tylko będę musiał gdzieś dalej pojechać to odrazu manometr i zmierzę . 
Będę informować tu na bieżąco .
Dzięki 🤝

Opublikowano

1.8t do najcichszych nie nalezy a na filmie normalny dzwiek nic tam niepokojącego nie slychac

Opublikowano
  • Autor

To trochę mnie Panowie uspokoiliscie 😌
Sprawdzę jeszcze dla pewności to ciśnienie po dłuższej trasie i będę informować . 

Witam. Dziś troszkę dłuższa trasa plus go troszkę przykatowalem i odrazu do garażu zmierzyć ciśnienie . 
Jałowe i przy 3000obr . 

Kontrolka oleju mrugała dziś częściej niz ostatnio więc zmieniam czujnik ciśnienia na nowy Hella i zobaczymy czy będzie dalej mrugać kontrolka .

IMG_1296.jpeg

IMG_1295.jpeg

Witam. 
Kontrolka oleju po zmianie czujnika się nie zapala . 
I skoro Panowe twierdzą  że to normalny dźwięk i nic niepokojącego nie słychać to temat uważam za zamknięty . 
Dzięki wszystkim za pomoc :) 

Opublikowano

Czujniki tylko iwyłącznie ori!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wsadzony czujnik Hella i wszystko śmiga już bez problemowo :)