Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż Soundaktor w A4 B8 A5 8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj dodaję poradnik o montażu Soundaktor – jest to system, który generuje sztuczny dźwięk silnika (tzw. „engine sound”) i odtwarza go przez specjalny głośnik (aktor), dzięki czemu można zmieniać charakterystykę brzmienia auta. Dźwięk ten można regulować z poziomu Drive Select w MMI (jeśli funkcja jest aktywna). Domyślnie można było go spotkać tylko w niektórych wersjach silnikowych w polifcie, ale przy specjalnej modyfikacji można cieszyć się nim w innych wersjach.

W teorii potrzebne jest auto poliftowe z DriveSelect. U mnie już to było, więc nie sprawdzę, ale dotarłem do informacji, że odpowiedni flash działa też w przedlifcie i w przypadku zmian w kodowaniu też bez DriveSelect.

Co potrzebujemy:

• Sterownik: 8K0907159 lub podobne - można flashować zwracając uwagę na nr HW i końcówkę nr części (u mnie na sterowniku 8R0907159 flash z 8K0907159)

• Głośnik: 4H0907601C

• Wiązka (lub kostki i kable):

• Wtyczka głośnika 4H0973702A

• Wtyczka modułu (prawdopodobnie): 4H0973706

Podłączenie:

Schemat.png

Podłączenie jest dosyć proste. Masa, Zasilanie, CAN (Powertrain).
Zasilanie bierzemy z bezpiecznika po stronie kierowcy, czarna listwa, gniazdo nr 5.
CAN bierzemy z kostki sterownika silnika w podszybiu - u mnie w CGLC piny 67 i 68 dużej wtyczki.
Masę do punktu na podszybiu.

Kodowanie:

1. Dodanie modułu do Gateway:

[19 – CAN Gateway]
[Installation List]

• zaznaczyć A9 – Structure Borne Sound

• zapisać

2. Aktywacja opcji w MMI:

[09 – Central Electrics]
[Coding – 07]
[Long Coding Helper]

• Byte 11

• Bit 6 → zmienić z 0 na 1

Przykład:

• było: 10000011

• jest: 11000011

Problemy:

W tym miejscu u siebie napotkałem problem. Sterownik 8K0907159 i 8R0907159 zwracały błąd 0005 U10D9 00 [009] - Nieprawidłowy typ samochodu.

Błąd ten oznacza, że nasz silnik nie jest wspierany. Jedyny sposób to zaktualizować sterownik, który zamontowaliśmy odpowiednim oprogramowaniem.
Do aktualizacji potrzebujemy VCP lub ODIS.
Link do znalezionego repozytorium z takim oprogramowaniem można znaleźć w internecie.

Niestety nie mogę go zamieścić, więc proponuję szukać w google. Przydatne do tych poszukiwań będzie wpisanie w wyszukiwarkę "mqb-soundaktor". W internecie znajdziemy 2 repozytoria. Jeden autor udostępnia standardowe wersje (dźwięk dopiero przy wysokich obrotach - 3 tys jak w RS - benzyna), drugi zmodyfikowaną pod DIESLA o niższych obrotach.

Na powyższej stronie znajdziemy również soft do wersji, która może działać bez przycisku zmiany trybu jazdy (DriveSelect).

W wersji przedliftowej jeżeli nie wymienimy modułu 09 na nowszy, to nie będziemy mogli zmienić z MMI trybu indywidualnego, jednak z tego co zauważyłem to jest jedyny problem analizując forum.

W niektórych egzemplarzach nie ma uchwytu na sterownik Soundaktor - tu wystarczy sklep budowlany i odpowiednio dobrany profil.

Mocowanie głośnika.png

Mocowanie sterownika.png

Edytowane przez michalspam94

Opublikowano

Świetna robota! Z ciekawości zamówiłem już graty i zobaczę jak to gra 😁

PS: Już widzę jak pociągnąłeś zasilanie z ST1 SC5 😉

Opublikowano

Muskel1

bawiłeś się może kiedyś z tym tematem?..

Opublikowano

Co prawda jeszcze nie skończyłem ale wrzucam parę fotek z montażu. Ponieważ na moduł nie ma śrub do mocowania na ścianie grodziowej zamontowałem to na nitonakrętki.

IMG_20260328_134041388.jpgIMG_20260328_144900020.jpg

Na szczęście na "głośnik" jest fabryczne mocowanie. Trzeba zdemontować podszybie.

IMG_20260328_135035182.jpgIMG_20260328_144916911.jpgIMG_20260328_135039509.jpg

Po założeniu podszybia.

IMG_20260328_145555635.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, janusz75 napisał(a):

Muskel1

bawiłeś się może kiedyś z tym tematem?..

Nie, nie montowałem jeszcze, bo jak dla mnie osobiście, mod niepotrzebny. Każdy ma inne priorytety.

Opublikowano

dokładnie tak jak piszesz... każdy ma własne preferencje i własne piorytety... pytałem dlatego, że ja w swojej A5 z 2010roku mam ten zestaw

zamontowany już od sześciu lat... tyle tylko, że od momentu montażu niestety Nie działa... głównym powodem który mnie zniechęcił do dalszej

pracy był błąd w sterowniku A9 - nieprawidłowy typ samochodu... teraz kolega "michalspam94" swoim postem podrzucił nowy trop z flaschem...

pobrałem zmodyfikowany plik pod A9 wgrałem za pomocą VCP, flasch poszedł bez problemu... błąd zniknął, w teście elementów wykonawczych

można już wysterować element akustyczny i działa poprawnie... dlatego śmiem sądzić, iż po stronie sterownika jak i jego podłączenia wszystko jest Ok...

ale niestety podczas jazdy dalej jest lipa... no i tutaj zapewne potrzebne będą dodatkowe kodowania i stąd było moje pytanie do Ciebie... ale jeśli się tym

tematem nie bawiłeś to na tą chwilę pozostaje mi poczekać do momentu, aż znowu pojawi się post z którego uda mi się coś "ukraść"

Opublikowano

Wrzuć scan z auta.

Opublikowano

@janusz75 Nie masz Drive Select, wgrałeś odpowiednią wersję flasha?

Edytowane przez RaThek

Opublikowano

myślę że tak... dla tego nr. sterownika są trzy pliki... wgrałem z nr. 1

Opublikowano
2 godziny temu, RaThek napisał(a):

@janusz75 Nie masz Drive Select, wgrałeś odpowiednią wersję flasha?

Wgrywałem kiedyś w Golfie 7 GTI różne wersje na próbę, aż klient był ostatecznie z jedną zadowolony. Chociaż możliwe, że w tym GTI miał już FPA, bo jest ono raczej standardowym wyposażeniem w GTI.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

drive select dla silnika i układu kierowniczego mam zakodowany i jest widoczny w MMi... można także zmieniać pomiędzy trybami... czy jest dobrze dokodowany, tego Nie wiem... fizycznie przycisków nie mam stąd błąd w 09... natomiast co do sterownika A9 to błąd który był już się nie pojawia, element akustyczny można wysterować, natomiast w jednym z bloków wartości mierzonych sterownik A9 nie widzi polecenia wyboru trybu...

Opublikowano

Ten masz wgrać jak nie masz Drive Select:

FL_8K0907159___0005_UNLOCKED_NOFPA.odx

Opublikowano
36 minut temu, RaThek napisał(a):

Ten masz wgrać jak nie masz Drive Select:

FL_8K0907159___0005_UNLOCKED_NOFPA.odx

dzięki serdeczne za pomoc... wiem o tym pliku (tzw. stały) problem polega tylko na tym, że podczas jazdy nie jesteś w stanie zmienić ustawień... a to dla mnie nie jest dobre... nie zawsze masz ochotę na ,,sportowy tryb" dlatego też mam zakodowany Drive Select i to za pomocą jego ustawień chciałbym tym sterować... na tą chwilę mam trzy wyjścia;

pozostawić tak jak jest, dołożyć przyciski DS plus okablowanie, wgrać soft o którym piszesz...

tak czy siak, jeszcze raz serdeczne dzięki za zainteresowanie i udzieloną pomoc...

Miłego...🙃

Opublikowano
17 godzin temu, janusz75 napisał(a):

[...]

ale niestety podczas jazdy dalej jest lipa...

[...]

Co konkretnie znaczy jest lipa?

Opublikowano

ano to, że soundaktor podczas jazdy nie wydaje żadnych dźwięków... tak jak już pisałem wcześniej, w bloku wartości mierzonych sterownik nie widzi trybu wyboru jazdy...

Opublikowano
  • Autor
20 godzin temu, janusz75 napisał(a):

ano to, że soundaktor podczas jazdy nie wydaje żadnych dźwięków... tak jak już pisałem wcześniej, w bloku wartości mierzonych sterownik nie widzi trybu wyboru jazdy...

Hm... a spróbuj od drugiej strony. Wgraj tak jak na początku, ale w innych modułach uruchom tryb jazdy jako standardowy na dynamic za pomocą adaptacji. Jak dobrze pamiętam to jak robiłem DRIVE SELECT w kanałach ustawiało się domyślny tryb jazdy dla profilu. Może zadziała. A no i na tym sofcie słychać dopiero około 3 tyś i więcej przy przyspieszaniu.

KANAŁY 63,64,65,66

Standard mamy ustawienia 2 (Auto)), zmień na 3 (Dynamic)

A jak dobrze pokombinujesz (polift na 100%, przedlift chyba też) to możesz mieć DriveSelect z MMI (o ile masz MMI) bez przycisku - wtedy odblokować w MMI opcję i pokodujesz jak w linku i ustawić na 4 w tych kanałach:

Edytowane przez michalspam94

Opublikowano

@michalspam94 dzięki serdeczne za zainteresowanie tematem... dokładnie tak jak piszesz, że można zakodować Drive Select poprzez MMI i tak też mam zakodowane... co do kanałów adaptacji to próbowałem już różnych kombinacji na każdy możliwy sposób... ale niestety soundaktor nadal pozostaje nieaktywny (nie otrzymuje polecenia wysterowania) tj. w wartościach mierzonych sterownik nie widzi trybu wyboru jazdy... wczoraj na próbę wgrałem plik "NOFPA" aby sprawdzić czy soundaktor wogóle ruszy... na tym pliku działa poprawnie i trzeba przyznać, że wrażenai są bardzo pozytywne... zupełnie inne odczucia podczas przyśpieszania... ale niestety to rozwiązanie ma jedną istotną wadę, nie da się nim sterować z poziomu MMI... może za jakiś czas uda mi się wpaść na trop co i gdzie należy zmaienić aby można było sterować z poziomu MMI...

dzięki za pomoc... 👊

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, janusz75 napisał(a):

@michalspam94 dzięki serdeczne za zainteresowanie tematem... dokładnie tak jak piszesz, że można zakodować Drive Select poprzez MMI i tak też mam zakodowane... co do kanałów adaptacji to próbowałem już różnych kombinacji na każdy możliwy sposób... ale niestety soundaktor nadal pozostaje nieaktywny (nie otrzymuje polecenia wysterowania) tj. w wartościach mierzonych sterownik nie widzi trybu wyboru jazdy... wczoraj na próbę wgrałem plik "NOFPA" aby sprawdzić czy soundaktor wogóle ruszy... na tym pliku działa poprawnie i trzeba przyznać, że wrażenai są bardzo pozytywne... zupełnie inne odczucia podczas przyśpieszania... ale niestety to rozwiązanie ma jedną istotną wadę, nie da się nim sterować z poziomu MMI... może za jakiś czas uda mi się wpaść na trop co i gdzie należy zmaienić aby można było sterować z poziomu MMI...

dzięki za pomoc... 👊

U mnie (Polift) na MMI jak ustawię dynamic i mam włączony Individual to działa. Ale może właśnie BCM1 do wymiany będzie, bo prawdopodobnie nie daje sygnału przez CAN o trybie jazdy lub daje w inny sposób.

Opublikowano

dobrze Waść kombinujesz... sterownik soudaktora nie otrzymuje komendy do uruchomienia... mam jeszcze jeden trop, ale dzisiaj nie dam rady tego sprawdzić... dokonam jeszcze małej modyfikacji i dam znać o efektach... a na tą chwilę Serdeczne dzięki...🙏