Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Błędy od oświetlenia w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie nabyłem A4 2018 z USA i próbuję przekodować tylne lampy LED. Niestety mój VCP odpowiada, że nie może połączyć się z sterownikiem  przy próbie uruchomienia procedury CAN. Próbuję wobec tego VCDS i tu napotkałem problem bo nie mogę znaleźć prawidłowych kodowań. Znalezione informacje na forum z A6 C7 nie sprawdziły się , sam kod 16017 do ECU 46 jest już błędny.

Może ktoś podpowie jak to szybko ogarnąć VCDS  albo dlaczego mój VCP nie widzi sterownika przy wywołaniu procedury.

Pomocny byłby tez kod do ECU 46

Rozwiązane przez turzol

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Lampy robisz w Adaptacjach

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

I jak, ogarnąłeś temat?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Tak, temat ogarnięty. Zgodnie z wskazaniem kolegi  Dev wszystko było w adaptacjach VCP. Trzeba jedynie wybrać odpowiedni wariant.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Moze podzieliłbyś się co trzeba kliknąć,niby wgrałem vcp bodajże 8 plików w sterownik 46,2 kable dołożone a stopy świeca w kierunkach a kierunki w stopach i dodatkowo wywaliło błąd przednich lamp a normalnie działają.

• 3 lata później...
Opublikowano

Hej,

Po pierwsze chciałbym się przywitać jestem nowy na grupie i jak większość szukam informacji.

Mam pytanie — czy jeśli chcę dołożyć lampy Matrix do auta, to pinout lamp Matrix i Full LED jest taki sam?

Chodzi o to, że składam do końca samochód po szkodzie i po założeniu lamp Matrix w ogóle nie świecą.

Chciałbym złożyć przód do końca i oddać auto osobie, która mi to ustawi, żeby nie trzeba było ponownie rozbierać przodu.

Numer lampy LED: 8W0 941 011
Matrix: 8W0 941 035 E

auto rocznik 2023 modelowo 2024

z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano
4 minuty temu, chodz87 napisał(a):

czy jeśli chcę dołożyć lampy Matrix do auta, to pinout lamp Matrix i Full LED jest taki sam?

Nie.

4 minuty temu, chodz87 napisał(a):

Chodzi o to, że składam do końca samochód po szkodzie i po założeniu lamp Matrix w ogóle nie świecą.

Bo nie mają takiego prawa, skoro miałeś tylko LED.

Opublikowano

Obydwie lampy mają zajęte 5 pinów. Czy jesteś w stanie napisać mi, jak powinienem przełożyć piny we wtyczce?

Masa i plus są takie same, więc rozumiem, że zostaje tylko zamiana CAN i LIN między sobą?

Opublikowano

To nie jest kwestia zmiany pinologi miejscami w lampie.

Inne lampy, inne sterowniki lamp. Dodatkowe przewody, dodatkowy czujnik samopoziomowania, zmiana kodowań w kilku sterownikach.

Opublikowano

Ok, rozumiem. Czy jesteś w stanie powiedzieć, który dodatkowy przewód trzeba pociągnąć do modułu BCM?

Chciałbym przygotować wszystko wcześniej, żeby później nie trzeba było znowu ściągać zderzaka.

Opublikowano

Wykup sobie dostęp do schematów na erWin Audi.

Opublikowano

erWin już nie jest dostępny dla użytkowników prywatnych, a możesz powiedzieć ile przewodów trzeba zostawić?

w mojej opini 1 LIN ale chciałbym się upewnić.

Szukam oprócz tego osobę z wlkp co ogarnie ten temat do końca znasz kogoś? czy to już inny dział?

Opublikowano

Nie mam schematów do tego auta.

Opublikowano

Panowie\Panie z forum może coś jesteście w stanie pomóc? Zaoszczędzi mi to czasu w weekend a jakies piwo na pewno postawie ;)

albo ktoś z okolic Poznania skłonny do pomocy w tym temacie?

Opublikowano

Jeżeli jest ktoś w stanie mi pomóc odpłatnie zapraszam na PW.

Opublikowano
  • Rozwiązanie
3 godziny temu, chodz87 napisał(a):

Jeżeli jest ktoś w stanie mi pomóc odpłatnie zapraszam na PW.

przerobienie instalacji lamp, uzupełnienie instalacji do ZFAS. Parametryzacja BCM i ZFAS + kodowania.

Oddaj do kogoś kto ma pojęcie i sprzęt...

Edytowane przez turzol

Opublikowano

Tak, wiem że finalnie muszę oddać auto do osoby, która mi to poprawnie zakoduje i uruchomi. Moje pytanie jest tylko takie — ile nowych przewodów muszę poprowadzić od lamp do auta.

W lampie mam 5 pinów:

1 pin — 2,6V
2 pin — 2,6V
3 pin — 0V
4 pin — 12V
5 pin — masa

Zakładam, że:

• 1 i 2 to CAN +/-

• a 3 to LIN / wake-up i trzeba go gdzieś zmostkować albo przepiąć.

Nie próbuję nikomu zabierać pracy — wiem, że połowa ludzi tutaj robi takie retrofit’y zawodowo. Po prostu mam już rozebrany pas przedni po wypadku, chcę to teraz zamknąć i przygotować instalację zanim auto trafi do elektryka.

W poniedziałek mam dostać te informacje odpłatnie, ale szczerze mówiąc chciałbym coś podziałać jeszcze w weekend.

Dzięki za wszystkie komentarze i pomoc.

IMG_7271.jpeg

Edytowane przez chodz87
dodanie foto

Opublikowano

Masz tu schematy lamp zwykłych LED oraz Matrix. Porównaj różnice i podepnij zgodnie ze schematem.

Do kamery musisz doprowadzić CAN-HIGH oraz CAN-LOW od BCM1.

Dodatkowo musisz dołożyć na przednim lewym wahaczu czujnik samopoziomowania G78 i podłączyć go do BCM2 (jest też pokazane na poniższym schemacie). Jeżeli natomiast masz w aucie aktywne zawieszenie (Magnetic Ride), to nie musisz dokładać czujnika samopoziomu, gdyż pojazdy z aktywnym zawieszeniem mają 4 czujniki samopoziomu.A4 B9 FL Matrix.pdfA4 B9 FL LED.pdf

Opublikowano

Wow naprawdę dzięki zrobiłeś mi dzień idę działać.

Opublikowano

Tu jeszcze schemat kamery. Na pin 1 i 7 kostki kamery doprowadź zgodnie ze schematem CAN-HIGH oraz CAN -LOW z BCM1.

A4 B9 FL Kamera A5.pdf

Edytowane przez Muskel1