Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Analiza logów w Audi Q7 3.2 FSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Klimatyzacja z tylu dziala regulacja lewj i prawej strony dziala czy to nawiew czy temperatura

Opublikowano

Moim zdaniem błąd jest tylko niefortunnie opisany. Mówi on o trzeciej strefie czyli o tej tylnej, pomimo że jest to czterostrefowa.

Występuje problem z komunikacją z tym panelem, przynajmniej sterownik 46 jakoś nie może się z nim "dogadać".

Opublikowano
  • Autor

No tak masz racje tez tak uważam ale nie wiem jak to naprawić próbowałem juz wiele razy:), dziekuje ci za czas pozdrawiam

Opublikowano

Wiesz co, wyczytałem właśnie, że w A4 B9 była nawet TPI na przedni panel, dotycząca słabej wydajności chłodzenia i właśnie pojawiającego się tego błędu w sterowniku 46. TPI zawierało podniesienie wersji softu przedniego panelu klimatyzacji do wyższej wersji softu. Tam panele klimatyzacji mają numer 8W0....

W Q7 panele to 4M0... i widzę, że nie ma nowszej wersji softu nieżeli ten, który ma Twój panel, mianowicie wersja 0112. Czyli nie podniesiesz już do wyższej, przynajmniej aktualnie nie. Może w przyszłości wypuszczą nowszą wersję softu.

Screenshot_20260626_230114_Opera.jpg

Opublikowano
  • Autor

O widzisz dziękuję Ci za informację, no trudno blad musi zostać ze mną na stałe :)

Opublikowano

Ewentualnie Downgrade do niższej wersji i sprawdzenie, czy błąd zniknie. Zawsze możesz finalnie wgrać także aktualą (ostatnią) wersję.

Opublikowano
  • Autor

A może to czujnik temperatury cos wariuje np zewnetrzny bo w ramce jest wartość-50° to wartość zastępcza.

Moze przy zaplonie nie dogaduje sie od razu z modułem

Screenshot_20260627_191842_Opera.jpg

Opublikowano

Wartość zastępcza.

Opublikowano
  • Autor

No tak ale to raczej nie uszkodzone czujniki temperatury?

Opublikowano

Nie.

Opublikowano
  • Autor

A mam ptanie jeszcze prosze powiedz mi czy dobijać klimatyzację to jakim czynnikiem ? Bo auto z usa tam chyba inne czynniki są. Rocznik 2018r.

Opublikowano

Klimatyzacji nie dobijamy, tylko serwisujemy😉

Należy ewakuować czynnik, następnie napełnić azotem/wodorem i sprawdzić sczelność. Dopiero jak układ jest szczelny, napełniasz układ odpowiednią ilością czynnika ewentualnie uzupełniając olejem. Rodzaj czynnika podany jest na naklejce w komorze silnika (najczęściej na przednim pasie). Z pewnością będzie to R1234yf.

Opublikowano

Zawsze można wrócić do R134a, i nie, nie uszkadza to żadnych uszczelnień, wymaga jedynie przepłukania układu i zmiany oleju, na którym pracuje sprężarka, z PAG 46 YF (najczęściej w trybie VAG) na PAG 46, oczywiście ten z dopiskiem YF potrafi być raz droższy.

Czego jak najbardziej nie należy stosować, to te coraz to szerzej promowane na allegro gówno do dobijania układu za 50-90 zł od butelki. Tam w środku nie ma czynnika chłodzącego, tylko propan-butan z czymś, co ma 'zaklejać' nieszczelności, zapychając przy okazji układ dysz i zaworów.

Opublikowano
29 minut temu, Langista napisał(a):

Zawsze można wrócić do R134a

Po co? W jakim celu? Pomijając już fakty, że :

1. Jest to nielegalne i tracisz homologację

2. Zawory do podłączania urządzenia do serwisowania są inne.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Jasne tak zrobię wypompuje stary czynnik i od nowa nabije, dziekuje bardzo

Opublikowano
  • Autor

Kolego a moze ten blad o ktory pytalem [Climatronic control module: Klima 03: gnal/communication] jest spowodowany ze mało czynnika jest układzie klimatyzacji, bo w pomiarach pokazuje 6-7 bara a to chyba za mało z 20 powinno byc?

Opublikowano

Na 100% nie jest to przyczyną

Opublikowano

6-7 Bar dla układu, który nie buduje ciśnienia to prawidłowa wartość. Dopiero jak kompresor zacznie nabijać ciśnienie, powinno oscylować między 9-25 bar, zależnie od zapotrzebowania.

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem dziekuje bardzo za odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Kolego Muskel1 mam pytanie czy w module 46 w tym bajcie 0 jest wpisana wartosc 01 czy to jest przypadkiem ustawienie kierownicy dla prawej strony? czy nie powinno byc 00 czyli lewa strona ?